Černý bez bezinky

"Před heřmánkem smekni a před bezem klekni". Pro své léčivé účinky kdysi dostávali novomanželé 1 rostlinku svatebním darem. Všechny části rostliny mají léčivé účinky. V minulosti se s nimi léčilo téměř všechno. Výhonky bezu se používaly na zmírnění bolesti zubů, mladé lístky smíchané s ječnou moukou léčily popáleniny a přikládaly se též na rány způsobené pokousáním vzteklého psa. Práškem z rozemletých suchých listů se zastavovalo krvácení z nosu.

  Plody bezu jsou černé kulaté peckovice a šťáva lisovaná...  
Pro naše recepty máme zájem hlavně o plody a květy. Ty kvetou v bohatých soukvětích v červnu a červenci. Mají žlutavou barvu – někdy bílou, někdy odstín slonovinové kosti. V době květu se šíří kolem bezu omamná vůně a i po odkvětu má tato rostlina zvláštní aroma. Soukvětí je chocholkovatý mnohoramenný „vrcholík“. Lidé ho obalovali a smažili podobně jako květák - pochutina se nazývá kosmatice. Květy obsahují glykozidy, aromatické oleje, tříslovinu, slizovité látky a některé kyseliny. Odvar ze sušených květů je močopudný a podporující pocení. Má diuretické účinky, snižuje horečku a mírní kašel. Z květů se kvašením dá připravit osvěžující limonáda. Bezové víno má výbornou chuť a vůni. Je též využíván jako chuťové korigens.

Plody bezu jsou černé kulaté peckovice a šťáva lisovaná z plodů se dlouho používala na barvení látky i jako potravinářské barvivo, protože má intenzivní tmavěčervenou barvu. Plody obsahují i organické kyseliny, cukr a vitamíny A a C, celá rostlina obsahuje fytoncidní látky, které účinně působí proti bakteriím a mnohým houbám. Šťáva z plodů působí blahodárně při léčení migrén a nervových chorob, zejména při zánětu trojklaného nervu. Čerstvé plody mají projímavý účinek, naopak sušené se používají proti průjmům.

Plody jsou i vyhledávanou potravou některých ptáků, kteří v trusu roznášejí nestrávená semínka po okolí a tím napomáhají rozšiřování rostliny. Bez dříve rozšiřovali i lidé, vysazovali ho ve svém okolí v blízkosti obydlí a chlévů, protože věřili že zahání dobytčí mor. V přírodě roste volně na světlých i polostinných místech, na rumištích a má rád půdu bohatou na dusík.

Roste jako keř se světle šedohnědou kůru a uvnitř bílou dření. Má lichozpeřené listy a drobné žlutobílé květy, které tvoří květenství chocholičnatých vrcholíků. Plodem jsou peckovice v době úplné zralosti černé.
Dobou květu je květen až červen. Květy obsahují silice, organické kyseliny, glykosidy jako rutin a sambunigrin, cholin, třísloviny, minerální látky a látky podobné hormonům.
Plody obsahují organické kyseliny, třísloviny, vitamín A, B, C, anthokyanová barviva a silice.
Někdy se také sbírá kůra a listy.
Květ se užívá pro své potopudné účinky v době nachlazení. Obsažený rutin působí dobře na cévní stěny a při onemocnění cév. Má také močopudné účinky.
Celkově má černý bez v lidovém léčitelství široké použití.
Podporuje vykašlávání, pocení, tvorbu mateřského mléka. Užívá se zevně při ekzémech.
Čaj z květů podáváme formou nálevu. Můžeme jej kombinovat s lipovým květem, mateřídouškou, dobromyslí, tužebníkem jilmovým a vřesem.

Plody působí jako účinné analgetikum při bolestech páteře a kloubů a zánětlivých projevech. Mírně snižují krevní tlak a působí projímavě.
Listy se používají k zábalům při revmatických bolestech a odstraňují nepříjemný tělesný pach.
Zábaly z listů se aplikují tak, že se listy rozválí válečkem a přiloží například na kolena, která se pak ovážou. Doba působení zábalu je asi 1-2 hodiny. Bez pomáhá odstranit vodu z kolena.
Výtažek z pupenů působí analgeticky, příznivě působí na cévní stěny, má protirevmatické působení. Někdy je vhodný i k léčbě ekzémů a kožních onemocnění. Odstraňuje nepříjemný tělesný pach.

Recepty z květů černého bezu

Bezinkový sirup

25 ks bezinkových květů
1 l vody
1 citrón
1 kg pískového cukru

Postup:
Opláchnuté květy přelijeme vodou, přidáme na kolečka nakrájený citrón (z chemicky ošetřeného okrájíme kůru a nepoužíváme). Povaříme a necháme 24 hodin vyluhovat. Pak přecedíme přes plátno, přidáme cukr a zvolna vaříme do zhoustnutí. Ještě horkým sirupem plníme sklenice, uzavřeme a uložíme v temnu a chladu. Sirupem si sladíme zvláště v době nemocí a nachlazení.

Bezinková šťáva
  kvetou v bohatých soukvětích v červnu...  

30 bezinkových květů
3 l vody
70 gr kyseliny citrónové
1,5 kg pískového cukru
1 l vody
kyselina sorbová

Postup:

Odměřenou vodu (3 l), převaříme s kyselinou citrónovou a necháme vychladnout. Přidáme květy a necháme 24 hodin vyluhovat. V 1 l vody převaříme cukr a do prochladlé cukernaté vody přecedíme vodu s kyselinou citrónovou a z vyluhovaných květů. Přidáme kyselinu sorbovou. Promícháme a plníme do lahví. Uložíme v temnu a chladu. Pijeme nejlépe ředěné s vodou, je to velice osvěžující nápoj obzvláště v létě.

Ocet z černého bezu

Sklenici s širokých hrdlem naplníme květy černého bezu a upěchujeme. Zalijeme kuchyňským octem, až nad květy, aby byly zcela potopeny. Tuto sklenici uložíme v chladu. Vydrží nám až do dalšího jara, kdy si vyrobíme nový.
Používáme jej na pohmožděniny, modřiny, oteklé kotníky i na bolavá kolena. Nejlépe ředěný s vodou 1:1. Plátno namočíme a přiložíme na bolavá místa.
To je zatím o černém bezu vše. Až dozrají bezinky v srpnu až září, pak se k černému bezu zase vrátíme.

Oblíbené příspěvky co se tady nejvíc čte?

TADY SE DÁ NAJÍT JÍDLO, RECEPTY i OBRÁZKY MENU ŠTÍTKŮ

Zvěřina Co budeme vařit dnes? Vepřové Recepty Domácí kuchyně Myslivecká kuchařka Prostřeno Kuřecí maso Naše kuchyně Hovězí Bramborové speciality Polévky Domácí jídlo Houbové recepty Rady a tipy Jahody Jsme to co jíme Pochoutky z brambor Bašta - fidly! Jíme zdravě Ovoce Bramboráčky Fotografie Jak na to knedlíky Cukroví Jednoduché chutné rychlé recepty Když vaří a servírují chlapi! Kysané zelí Snídaně Uzené maso Vánoční Zdraví Zelenina Kachna Koláč Myslivost Tvaroh Vaříme pro radost Vaříme s přáteli sýr Domácí chleba Guláš Kančí guláš Kotlety Menu Salát Srnčí kýta Zavařování gril vepřová panenka Školní kuchyně Cibule Domácí koláče Fazole Hermelín Kančí kýta Papriky Ryby Tatarský biftek Těstoviny Biftek Marinování Mleté maso Na houbách Pečené brambory Pečené kuře Rajčata Rýže Srnčí guláš Stolování a etiketa Vejce Velikonoce Vepřový steak bylinky hříbky klobásy Bažant pečený Beef Wellington Dort Halušky Hlíva Houbová omáčka Hovězí svíčková Karbanátek Koblihy Koření Malinový dort Maso směs Palačinky Pečivo Pivo Smetana Večeře Zázvor Řízek Škvarky Borůvky Buchty Bůček Capensis (mořská štika) Citrony Houbové speciality Hroznové víno Kančí Kančí ragů Koprová omáčka Lovu zdar! Meruňky Oběd Pečená husa Roláda Roštěná Rychlovka Segedinský guláš Smažený sýr Smetanové brambory s nivou Srnčí hřbet Steak z kuřecího masa Svíčková na smetaně Tlačenka Vajíčka Valentýnské speciality Velikonoční beránek Velikonoční sekaná Vepřová plec Vánočka Zelenina dušená Zelňačka karlovarský knedlík Česká snídaně Česnek Šunka Žebírka Banánový desert Bezmasá jídla Boršč Brusinková omáčka Bábovka Celer recepty Chilli Domácí houstičky Francouzské brambory s uzeným Hovězí guláš Hruška Humor Jablka Jablkové řezy Jelení kýta Kančí steaky Krkovička Legrace Limonáda Lívance Maliny Marinovaný králík na zelí Moravský vrabec Olivový olej Olomoucké tvarůžky Omáčka Pizza Poháry Rajská omáčka Recepty na míchané nápoje a koktejly Sekaná bramborová kaše Smažená zelenina Topinky Vajíčka a šunka Vdolky Vepřová kýta Z listového těsta dančí guláš křenová omáčka nádivka pomazánka Čaj Škvarkové placky Špenát Štrůdl (závin) Štědrý den Švestky Šípková omáčka ke zvěřině Žampiony #Játra na sádle Bažant na slanině Bezinky Bramboračka Bramboračka s uzeninou Bramborové placičky Buchtičky s krémem Coffee Domácí rohlíky Francouzské Confit de canard Hamburger Italská snídaně Jahodový koláč Jelení guláš Jelení medailonky Jelení ragů Játra Játra na slanině Kančí se šípkovou Kvalita potravin Květák Listové šátečky Losos Loupaná hovězí plec Lovecké právo Léto Margarita Maďarský vepřový perkelt s bramborem Mleté biftečky ze zvěřiny Mojito Mozzarela Nakládaný hermelín Nápoje O selském hospodářství O tradici Obložený talíř Ocet Okurky Paštika Pečený bažant na divoko Povidla Prevence Racionální strava Rafaelo Risotto Rum Rybíz Růžičková kapusta Salát z pomerančů Sekaná Smažené kuře Srnčí játra Svačina Svijany Sýr naložený s cibulí paprikou a pivem Tvarohový dort Vafle Vepřová krkovice Vepřové nudličky Vepřové výpečky Vepřový kotlet na smetaně Vitaminy Višňové řezy Vosí hnízda Vtipy Vyprávění lesníka Znojemská roštěná Závislost staročeské vepřové zlatá buchta Čaj šípkový Černý bez Čevabčiči Čokoládový dortík Čočka Švestkový koláč Šípky špíz Želatinové #Maggi #Srnčí hřbet #Srnčí játra Alkohol Americké (kanadské) palačinky Ananas BIO Bažant na víně Belgické vafle Blackberry champagne margarita Boeuf Bourguignon Bramboračka nakyselo Bramborka Bramborové placky se sýrem Bramborový guláš Brazilská snídaně Brokolice Buřty na pivu Bábovka jako peříčko Bábovka jogurtová s kokosem Bábovka s čokoládovým pudinkem Báč Camembert Caramelized Apple and Blue Cheese Cibulové kroužky Claudie recepty Cmunda Dančí kýta Divočák Domov Domácí Dršťková Dýňová polévka Easter Eintopf s fazolemi a bramborami Euglena Janae Bradley Facebook Falšování potravin Frankfurstská hovězí Frgále Grilované koleno Gumové ovoce Ham and Eggs Historie Holandský řízek Hot Dog Houskové knedlíky Hovězí plátky na houbách s rýží Hovězí polévka Hovězí roláda Hovězí s rýží dělané na vodě a zahuštěné kuskusem Hořčicová omáčka Hranolky Hrnečkové knedlíky Husa Iced tea Italská placka Jablečný ocet Jahodový koláč s podmáslím Jahodový koláč se zakysanou smetanou Jehněčí Jogurt Jogurt řecký Jogurtové řízky Jáhly Jíška Kančí hřbet na česneku Kančí hřbet s brusinkami Kančí kýta s jalovcem Kančí na rajčatech a cuketě Kančí perkelt Karamelisované-jahody-ořechy-se-zakyskou Katův šleh Kokosové kuličky Koláč s borůvkami a drobenkou Kompot Kosmatice Krůtí pečené stehno Kuchyně Kukuřičné palačinky Kulajda Kuře s nádivkou Kuře s tandoori omáčkou Kuřecí játra Kuřecí křidýlka Kuřecí nugetky Květy Langoše Lečo Libeček Life at Google Linecké Litina Londýn Loupáčky Maggi Marcipán Mazanec Medovec Medové perníčky Meduňka Mexické jídlo Moučník Moře Mořský okoun Mrkev Máslo Máta Nadváha (vlastně obesita) Nadívaný bažant Nemoci Noky Nákyp z ovesných vloček Nákyp švestkový O vůni šunky z komína Onion Rings Orestované nudličky Ovesné vločky Pagáčky Pampeliškový med Panna cotta Pečená divoká kachna Pečená kotleta Pečený čaj Plzeň 12° Polsko Polévka Gaspacho Pomerančovo smetanovo čokoládový dortík Počasí Pražský flamendr Prejt Proso Pstruh na másle Ptačinec žabinec Punč Pyré Pálení žáhy Pórková omáčka Quick Roebuck Quinoa Rajská a jablečná polévka Rajská na divoko s rýží Rajská polévka Ražniči Recepty a rady Recepty k vaření Refluxní choroba jícnu Remoska Rizoto Rizoto s masem a houbami Rostbeef Roštěnec Ruské vejce Salát Coleslaw Selská omeleta Skewered Strawberry Slepice na paprice Slivovice Slunečnicový chléb Snídaně v Portugalsku Srnčí plátky Srnčí tatarský biftek Sulc Supermarket Telecí Tequila The Eggs Benny Tibetská Tilapie Tipy a návody Tortilly Toskánské vepřové Treska Tvarohové knedlíky Tvaroháčky s jahodami Tvá Jája Těstovinový salát se zeleninou a tuňákem Uzené Uzení naloženého masa Vanilkové Vanilla frozen yogurt with ice cream Velikonoční kynutý věnec Vepřový guláš Videorecepty Vinná klobása Vánoční perníky Vánoční tvaroháč Víno Waldorfský salát Zabijačka Zapečená cibule Zapečený lilek s mletým masem Zapečený sýr rýže se slaninou Zelňáky Zmrzlina Zvěřinová Paštika Zvěřinové biftečky banánový palačinkový dort bavorské vdolečky brusinky a salát Coleslaw dechánek hlavička kančí hřbet s šípkovou omáčkou karamel kefír léčivé rostliny ořechy sekanina sekanka Čína Čínské nudle s kuřecí směsí se zeleninou Řecké Ředkvičkový salát Škubánky Šnečci s tvarohem Špagety Špekáčky Štrůdl s tvarohem šeřík španělský ptáček švestkové knedlíky Žampionová specialita podle Kačky Žloutkové řezy

VYBRANÝ PŘÍSPĚVEK

Hotelová snídaně je barevná a sytá...

Snídaně v hotelu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...