Celer zlepšuje trávení a je podpůrným prostředkem při léčbě i prevenci. Dodnes se využívá i jako mužské afrodiziakum. Přestože má silné účinky, je neškodnou rostlinou.

Celer s natí
Celer je známou kuchyňskou zeleninou, kořením, které si  přidáváme do jídla.
Celer, který známe a používáme dnes, se vyvinul z rostliny běžně rostoucí v Evropě na mokřinách, především v blízkosti moře. Divoký celer se už ve starověku používal jako lék. I když má hořkou chuť, Římané jím ochucovali jídla. Byl pro ně však také synonymem smrti a neštěstí, takže z jeho listů vyráběli věnce. Současně se ale už ve středověku věřilo, že celer zahání melancholii a zlepšuje náladu. O rostlině se tradovalo, že oplývá magickými silami. Její konzumace měla totiž zajistit početí syna.
 Ostatně i dnes je celer považován za mužské afrodiziakum.
V 17. století se italským pěstitelům podařilo vyšlechtit nové odrůdy a především odstranit hořkost divoce rostoucího celeru. Díky tomu získal své dodnes uznávané a výsadní místo v mnoha kuchyních světa.

Celer se v kuchyni i jako léčivka používá celý. Jeho listy i bulva dodávají typickou příchuť polévkám i salátům. Někde je přidávají i do vařených brambor, omelet, pokrmů z vajec, do omáček a jídel z mletého masa. Usušené listy spolu s rozdrcenými semeny a solí jsou součástí různých grilovacích a dochucovacích směsí. Semena se používají v potravinářském průmyslu při výrobě nakládané zeleniny, rajčatové šťávy a kečupu. Skandinávci a Rusové je rovněž přidávají do polévek a omáček, někde jimi také posypávají chléb.

Bulvu celeru lze použít v syrovém stavu především k přípravě chutných, ale hlavně zdravých pomazánek a salátů. Z kořene a čerstvých listů se dá získat zdravá šťáva. Drť ze sušené natě a kořene se přidává i k dochucení nápojů na bázi rajské šťávy, je neodmyslitelnou součástí alkoholického drinku známého jako  Krvavá Mary, kterému právě celer dodává plnou a pikantní chuť.
Konzumace celeru prospívá zdravým i nemocným. V syrovém stavu - použitý v salátech a pomazánkách - je vhodným prostředkem zdravotní prevence. Obsahuje totiž celý komplex vitaminů skupiny B v ideálně vyváženém poměru. Má výrazné močopudné účinky, čehož se využívá u nemocí, jako je dna, revmatismus, ale i při snižování tělesné hmotnosti.

     Celer zlepšuje trávení a je podpůrným prostředkem při léčbě rakoviny, podobně jako červená řepa. Umleté anebo rozdrcené semeno lze používat místo soli na ochucování jídel u neslané diety. Dodnes se využívá i jako mužské afrodiziakum. Přestože má silné účinky, je neškodnou rostlinou. Při běžné konzumaci nehrozí problémy z předávkování. Ale i tak není vhodné přehánět to s čerstvou šťávou, která může podráždit ledviny. Pití celerové šťávy se nedoporučuje v těhotenství.

     Podle bylinkářů celer pomáhá proti astmatu a používají jej také k léčbě nemocných jater, při zánětu průdušek, horečkách a nadýmání.
    Celerová nať je nejvoňavější - a také nejvhodnější k použití v kuchyni - čerstvě natrhaná. Zásobu si však můžeme přichystat i na zimu. Postačí, když zdravé a silné stonky opláchneme a usušíme zavěšené na vzduchu a ve stínu tak, aby se uchovala zdravá zelená barva natě, která je v jídlech aromatičtější než celerová nať uchovávaná v mrazničce.
     Celer je dvouletá rostlina dosahující výšky až kolem jednoho metru. Daří se mu v chladnějším, vlhkém prostředí, přičemž upřednostňuje písčitou půdu. Jeho nadzemní část tvoří tmavě zelené mohutné listy, které vyrůstají na silných, rozvětvených a hranatých stoncích. V prvním roce se celer sbírá jako zelenina, ve druhém se dají z okolíků (po jejich vysušení) vytlouct semena. Charakteristické je pro ně výrazné celerové aroma nahořklé chuti, která připomíná vůni směsi muškátového oříšku a petržele.

Zdravý zimní salát
K lehké večeři je ideální velmi chutný, zdravý a posilující celerový salát, který podáváme s čerstvým pečivem nebo jako pomazánku na topinky. Stačí, když na jemné nudličky nastrouháme očištěnou malou bulvu celeru a dvě tři jablka. Směs zalijeme bílým jogurtem, dochutíme medem a dozdobíme posekanými vlašskými ořechy.

Salát je nenáročný na přípravu, chutná i dětem, které nad zdravou zeleninou obvykle ohrnují nos. Zavděčit se jím můžeme i těm, kdo nedokážou vyškrtnout ze svého jídelníčku maso - v tom případě salát navrstvíme na plátky šunky, stočíme a máme efektní, ale především chutný a zdravý předkrm nebo i lehkou večeři.


Oblíbené příspěvky co se tady nejvíc čte?

TADY SE DÁ NAJÍT JÍDLO, RECEPTY i OBRÁZKY MENU ŠTÍTKŮ

Zvěřina Co budeme vařit dnes? Vepřové Recepty Domácí kuchyně Myslivecká kuchařka Prostřeno Kuřecí maso Naše kuchyně Hovězí Bramborové speciality Polévky Domácí jídlo Houbové recepty Rady a tipy Jahody Jsme to co jíme Pochoutky z brambor Bašta - fidly! Jíme zdravě Ovoce Bramboráčky Fotografie Jak na to knedlíky Cukroví Jednoduché chutné rychlé recepty Když vaří a servírují chlapi! Kysané zelí Snídaně Uzené maso Vánoční Zdraví Zelenina Kachna Koláč Myslivost Tvaroh Vaříme pro radost Vaříme s přáteli sýr Domácí chleba Guláš Kančí guláš Kotlety Menu Salát Srnčí kýta Zavařování gril vepřová panenka Školní kuchyně Cibule Domácí koláče Fazole Hermelín Kančí kýta Papriky Ryby Tatarský biftek Těstoviny Biftek Marinování Mleté maso Na houbách Pečené brambory Pečené kuře Rajčata Rýže Srnčí guláš Stolování a etiketa Vejce Velikonoce Vepřový steak bylinky hříbky klobásy Bažant pečený Beef Wellington Dort Halušky Hlíva Houbová omáčka Hovězí svíčková Karbanátek Koblihy Koření Malinový dort Maso směs Palačinky Pečivo Pivo Smetana Večeře Zázvor Řízek Škvarky Borůvky Buchty Bůček Capensis (mořská štika) Citrony Houbové speciality Hroznové víno Kančí Kančí ragů Koprová omáčka Lovu zdar! Meruňky Oběd Pečená husa Roláda Roštěná Rychlovka Segedinský guláš Smažený sýr Smetanové brambory s nivou Srnčí hřbet Steak z kuřecího masa Svíčková na smetaně Tlačenka Vajíčka Valentýnské speciality Velikonoční beránek Velikonoční sekaná Vepřová plec Vánočka Zelenina dušená Zelňačka karlovarský knedlík Česká snídaně Česnek Šunka Žebírka Banánový desert Bezmasá jídla Boršč Brusinková omáčka Bábovka Celer recepty Chilli Domácí houstičky Francouzské brambory s uzeným Hovězí guláš Hruška Humor Jablka Jablkové řezy Jelení kýta Kančí steaky Krkovička Legrace Limonáda Lívance Maliny Marinovaný králík na zelí Moravský vrabec Olivový olej Olomoucké tvarůžky Omáčka Pizza Poháry Rajská omáčka Recepty na míchané nápoje a koktejly Sekaná bramborová kaše Smažená zelenina Topinky Vajíčka a šunka Vdolky Vepřová kýta Z listového těsta dančí guláš křenová omáčka nádivka pomazánka Čaj Škvarkové placky Špenát Štrůdl (závin) Štědrý den Švestky Šípková omáčka ke zvěřině Žampiony #Játra na sádle Bažant na slanině Bezinky Bramboračka Bramboračka s uzeninou Bramborové placičky Buchtičky s krémem Coffee Domácí rohlíky Francouzské Confit de canard Hamburger Italská snídaně Jahodový koláč Jelení guláš Jelení medailonky Jelení ragů Játra Játra na slanině Kančí se šípkovou Kvalita potravin Květák Listové šátečky Losos Loupaná hovězí plec Lovecké právo Léto Margarita Maďarský vepřový perkelt s bramborem Mleté biftečky ze zvěřiny Mojito Mozzarela Nakládaný hermelín Nápoje O selském hospodářství O tradici Obložený talíř Ocet Okurky Paštika Pečený bažant na divoko Povidla Prevence Racionální strava Rafaelo Risotto Rum Rybíz Růžičková kapusta Salát z pomerančů Sekaná Smažené kuře Srnčí játra Svačina Svijany Sýr naložený s cibulí paprikou a pivem Tvarohový dort Vafle Vepřová krkovice Vepřové nudličky Vepřové výpečky Vepřový kotlet na smetaně Vitaminy Višňové řezy Vosí hnízda Vtipy Vyprávění lesníka Znojemská roštěná Závislost staročeské vepřové zlatá buchta Čaj šípkový Černý bez Čevabčiči Čokoládový dortík Čočka Švestkový koláč Šípky špíz Želatinové #Maggi #Srnčí hřbet #Srnčí játra Alkohol Americké (kanadské) palačinky Ananas BIO Bažant na víně Belgické vafle Blackberry champagne margarita Boeuf Bourguignon Bramboračka nakyselo Bramborka Bramborové placky se sýrem Bramborový guláš Brazilská snídaně Brokolice Buřty na pivu Bábovka jako peříčko Bábovka jogurtová s kokosem Bábovka s čokoládovým pudinkem Báč Camembert Caramelized Apple and Blue Cheese Cibulové kroužky Claudie recepty Cmunda Dančí kýta Divočák Domov Domácí Dršťková Dýňová polévka Easter Eintopf s fazolemi a bramborami Euglena Janae Bradley Facebook Falšování potravin Frankfurstská hovězí Frgále Grilované koleno Gumové ovoce Ham and Eggs Historie Holandský řízek Hot Dog Houskové knedlíky Hovězí plátky na houbách s rýží Hovězí polévka Hovězí roláda Hovězí s rýží dělané na vodě a zahuštěné kuskusem Hořčicová omáčka Hranolky Hrnečkové knedlíky Husa Iced tea Italská placka Jablečný ocet Jahodový koláč s podmáslím Jahodový koláč se zakysanou smetanou Jehněčí Jogurt Jogurt řecký Jogurtové řízky Jáhly Jíška Kančí hřbet na česneku Kančí hřbet s brusinkami Kančí kýta s jalovcem Kančí na rajčatech a cuketě Kančí perkelt Karamelisované-jahody-ořechy-se-zakyskou Katův šleh Kokosové kuličky Koláč s borůvkami a drobenkou Kompot Kosmatice Krůtí pečené stehno Kuchyně Kukuřičné palačinky Kulajda Kuře s nádivkou Kuře s tandoori omáčkou Kuřecí játra Kuřecí křidýlka Kuřecí nugetky Květy Langoše Lečo Libeček Life at Google Linecké Litina Londýn Loupáčky Maggi Marcipán Mazanec Medovec Medové perníčky Meduňka Mexické jídlo Moučník Moře Mořský okoun Mrkev Máslo Máta Nadváha (vlastně obesita) Nadívaný bažant Nemoci Noky Nákyp z ovesných vloček Nákyp švestkový O vůni šunky z komína Onion Rings Orestované nudličky Ovesné vločky Pagáčky Pampeliškový med Panna cotta Pečená divoká kachna Pečená kotleta Pečený čaj Plzeň 12° Polsko Polévka Gaspacho Pomerančovo smetanovo čokoládový dortík Počasí Pražský flamendr Prejt Proso Pstruh na másle Ptačinec žabinec Punč Pyré Pálení žáhy Pórková omáčka Quick Roebuck Quinoa Rajská a jablečná polévka Rajská na divoko s rýží Rajská polévka Ražniči Recepty a rady Recepty k vaření Refluxní choroba jícnu Remoska Rizoto Rizoto s masem a houbami Rostbeef Roštěnec Ruské vejce Salát Coleslaw Selská omeleta Skewered Strawberry Slepice na paprice Slivovice Slunečnicový chléb Snídaně v Portugalsku Srnčí plátky Srnčí tatarský biftek Sulc Supermarket Telecí Tequila The Eggs Benny Tibetská Tilapie Tipy a návody Tortilly Toskánské vepřové Treska Tvarohové knedlíky Tvaroháčky s jahodami Tvá Jája Těstovinový salát se zeleninou a tuňákem Uzené Uzení naloženého masa Vanilkové Vanilla frozen yogurt with ice cream Velikonoční kynutý věnec Vepřový guláš Videorecepty Vinná klobása Vánoční perníky Vánoční tvaroháč Víno Waldorfský salát Zabijačka Zapečená cibule Zapečený lilek s mletým masem Zapečený sýr rýže se slaninou Zelňáky Zmrzlina Zvěřinová Paštika Zvěřinové biftečky banánový palačinkový dort bavorské vdolečky brusinky a salát Coleslaw dechánek hlavička kančí hřbet s šípkovou omáčkou karamel kefír léčivé rostliny ořechy sekanina sekanka Čína Čínské nudle s kuřecí směsí se zeleninou Řecké Ředkvičkový salát Škubánky Šnečci s tvarohem Špagety Špekáčky Štrůdl s tvarohem šeřík španělský ptáček švestkové knedlíky Žampionová specialita podle Kačky Žloutkové řezy

VYBRANÝ PŘÍSPĚVEK

Hotelová snídaně je barevná a sytá...

Snídaně v hotelu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...