Naše kuchyně a zdraví

Fresh almonds
Tajemství sedmi nejzdravějších kuchyní světa
Japonská, italská, thajská či francouzská. Představujeme vám sedm nejzdravějších kuchyní světa a sedm potravin, které byste z nich měli okopírovat. Ve vašem jídelníčku by tak rozhodně neměly chybět rajčata, chilli nebo avokádo. Pokud patříte mezi průměrné muže či ženy, dožijete se v ČR sedmdesáti tří a sedmdesáti devíti let. Kdybyste ale žili na Islandu (který má nejvyšší průměrnou délku života na světě), coby muž byste se dožili osmdesáti let a jako žena ještě o tři roky více. Přitom už dávno dobře známo, že významným faktorem, který ovlivňuje zdraví i délku života je jídelníček. Inspirujte se typickými potravinami, které se vyskytují na nejzdravějších jídelníčcích světa:

1. Japonsko: Zelený čaj
Typickou součástí japonské kuchyně je zelený čaj, jehož zdravotní přínosy jsou známé už dlouho dobu. Nové výzkumy však potvrzují pozitiva dosud jen předpokládaná a objevují další klady, které popíjení zeleného čaje na lidský organismus má. Výsledky dosavadních výzkumů shrnuli například odborníci v říjnovém čísle Harvard Women´s Health Watch. Za své úžasné zdravotní přínosy vděčí zelený čaj především vysokému obsahu takzvaných flavonoidů, tedy chemických sloučenin patřících do skupiny rostlinných fenolů. Zelený čaj je velmi bohatým zdrojem flavonoidu zvaného katechin, který má antioxidační schopnosti dvacetkrát vyšší než například vitamín C, a pomáhá tak zastavit poškozování buněk oxidací. Studie ukázaly souvislost mezi pitím zeleného čaje a sníženým rizikem rakoviny kůže, prsa, plic, tlustého střeva, jícnu a močového měchýře. Pravidelná konzumace zeleného čaje také snižuje riziko srdečního onemocnění a vysokého krevního tlaku.
Ovocný salát

2. Thajsko: Chilli
Inspirujte se ostrou thajskou kuchyní a zařaďte do svého jídelníčku chilli papričky. V roce 2007 vědci z Nottingham University ve Velké Británii zjistili, že kapsaicin, který papričky obsahují, dokáže zabíjet rakovinové buňky bez jakýchkoli vedlejších efektů.
Tyto účinky se zatím potvrdily u rakoviny slinivky a plic. Timothy Bates, vedoucí studie, také upozorňuje na to, že lidé v Thajsku, Mexiku, Indii a dalších zemích vyhlášených ostrou kuchyní trpí významně méně rakovinou než například Evropané.
Další výzkumy potvrdily, že chilli papričky pomáhají i proti migréně, ulevují od příznaků nachlazení a zmírňují infekce horních cest dýchacích. Papričky obsahují velké množství vitamínů A, C a flavonoidů, které pomáhají udržovat ve formě i krevní cévy.

3. Island: Losos
Losos je pro vaše tělo nedocenitelný zejména kvůli obsahu omega 3 mastných kyselin. Jde o nízkokalorickou potravinu (100g má 138 kalorií) a má jen malý obsah nasycených tuků. Divoce žijící lososi mají přitom několikrát vyšší obsah omega 3 mastných kyselin než ryby chované v zajetí.
Výzkumy dokázaly, že lidé, kteří konzumují lososa (nebo jiné tučné ryby) minimálně jednou týdně, mají významně menší riziko infarktu. Konzumace lososa slouží jako prevence migrény a zmírňuje dokonce i některé symptomy lupenky. Lososa by do svého jídelníčku měly zařadit zejména nastávající matky, omega 3 mastné kyseliny jsou totiž zcela zásadní pro vývoj mozku dítěte.
Zdravé jídlo

4. Itálie: Rajčata
Konzumace rajčat, protlaku, či kečupu minimálně dvakrát týdně snižuje riziko rakoviny prostaty o jednadvacet až třiačtyřicet procent. K těmto závěrům dospěl výzkum provedený na Harvardu a zveřejněný v Advanced Research Press v roce 2004.
Skutečný elixír zdraví v rajčatech představuje lykopen, který se vyskytuje jako červené barvivo, a především působí jako velmi silný antioxidant. V syrovém rajčeti se lykopen nachází v tenké vrstvě pod slupkou, odtud se při tepelném zpracování uvolňuje. Jeho bohatým zdrojem je tak například právě kečup nebo protlak.
Lykopen pomáhá v prevenci proti rakovině děložního čípku, prsu i plic. Významně též snižuje riziko srdečního onemocnění. Podle výzkumu zveřejněného před rokem v New Scientist jídla obsahující rajčata chrání i kůži před poškozením ultrafialovým zářením. Rajčata obsahují lykopen, jeden z nejsilnějších antioxidantů.

5. Řecko: Olivový olej
Středomořská kuchyně stojí a padá s olivovým olejem. Ten je pro lidské zdraví nedocenitelným. Podle Food and Drug Administration (FDA) konzumace dvou polévkových lžic olivového oleje snižuje významným způsobem riziko srdečního onemocnění.
Podle výzkumů, které probíhaly v roce 2008 souběžně v Itálii, Španělsku a Řecku, je olivový olej právě tím důvodem, proč se ve středomořských státech vyskytuje významně méně rakovinových onemocnění než v severní Evropě.
Zejména extra panenský olivový olej působí jako silný antioxidant. Funguje tak nejen jako prevence poškození buněk, ale zpomaluje i jejich stárnutí a pomáhá předcházet osteoporóze.

6. Mexiko: Avokádo
Typickou součástí mexické kuchyně je guacamole, pasta z drceného avokáda. A právě avokádo je plodem, který si místo ve vašem jídelníčku rozhodně zaslouží. Z dvaceti procent je tvořeno tuky, z nichž většinu tvoří nenasycené mastné kyseliny.
 Obsahuje i karoteny, vitamíny E, C, B6, B1, měď i draslík. Avokádo vám pomůže snížit hladinu cholesterolu i inzulínu, prospívá vašich očím a působí i jako prevence rakoviny prostaty. Některé studie naznačují, že by avokádo mohlo mít blahodárný vliv na regeneraci jater po virové hepatitidě. Draslík obsažený v avokádu
Zdravá snídaně
reguluje krevní tlak.

7. Libanon: Česnek
Česnek se používá v mnoha kuchyních světa, ale pro libanonskou kuchyni je skutečně typický, protože tvoří základ většiny teplých jídel i studených salátů. Četné výzkumy dokázaly vliv konzumace česneku na krevní tlak, snižování krevního tlaku a prevenci kardiovaskulárních onemocnění.
Podle studie publikované v magazínu Life Sciences denní konzumace česneku významně snižuje volné radikály v krvi pacientů s arterosklerózou. Podle Journal of the Royal College of Psysicians stačí čtyři týdny konzumovat česnek a hladina vašeho cholesterolu poklesne o dvanáct procent.
Česnek je navíc díky svým antibakteriálním složkám nedostižným bojovníkem proti infekcím a zánětům.

Oblíbené příspěvky co se tady nejvíc čte?

TADY SE DÁ NAJÍT JÍDLO, RECEPTY i OBRÁZKY MENU ŠTÍTKŮ

Zvěřina Co budeme vařit dnes? Vepřové Recepty Domácí kuchyně Myslivecká kuchařka Prostřeno Kuřecí maso Naše kuchyně Hovězí Bramborové speciality Polévky Domácí jídlo Houbové recepty Jahody Rady a tipy Jsme to co jíme Pochoutky z brambor Bašta - fidly! Jíme zdravě Ovoce knedlíky Bramboráčky Fotografie Jak na to Cukroví Jednoduché chutné rychlé recepty Když vaří a servírují chlapi! Kysané zelí Snídaně Tvaroh Uzené maso Vánoční Zdraví Zelenina Kachna Koláč Myslivost Vaříme pro radost Vaříme s přáteli sýr Domácí chleba Guláš Kančí guláš Kotlety Menu Salát Srnčí kýta Těstoviny Zavařování gril vepřová panenka Školní kuchyně Cibule Domácí koláče Fazole Hermelín Kančí kýta Papriky Pečené kuře Ryby Rýže Tatarský biftek Biftek Marinování Mleté maso Na houbách Pečené brambory Rajčata Srnčí guláš Stolování a etiketa Vejce Velikonoce Vepřový steak Večeře bylinky hříbky klobásy Bažant pečený Beef Wellington Dort Halušky Hlíva Houbová omáčka Hovězí svíčková Karbanátek Koblihy Koření Malinový dort Maso směs Meruňky Palačinky Pečivo Pivo Smetana Zázvor Řízek Škvarky Borůvky Buchty Bůček Capensis (mořská štika) Citrony Houbové speciality Hroznové víno Kančí Kančí ragů Koprová omáčka Lovu zdar! Oběd Pečená husa Roláda Roštěná Rychlovka Segedinský guláš Smažený sýr Smetanové brambory s nivou Srnčí hřbet Steak z kuřecího masa Svíčková na smetaně Tlačenka Vajíčka Valentýnské speciality Vdolky Velikonoční beránek Velikonoční sekaná Vepřová plec Vánočka Zelenina dušená Zelňačka karlovarský knedlík Česká snídaně Česnek Šunka Žebírka Banánový desert Bezmasá jídla Boršč Brusinková omáčka Bábovka Celer recepty Chilli Domácí houstičky Francouzské brambory s uzeným Hovězí guláš Hruška Humor Jablka Jablkové řezy Jelení kýta Kančí steaky Krkovička Legrace Limonáda Lívance Maliny Marinovaný králík na zelí Moravský vrabec Olivový olej Olomoucké tvarůžky Omáčka Pizza Poháry Rajská omáčka Recepty na míchané nápoje a koktejly Sekaná bramborová kaše Smažená zelenina Topinky Vajíčka a šunka Vepřová kýta Z listového těsta dančí guláš křenová omáčka nádivka pomazánka Čaj Škvarkové placky Špenát Štrůdl (závin) Štědrý den Švestky Šípková omáčka ke zvěřině Žampiony #Játra na sádle Bažant na slanině Bezinky Bramboračka Bramboračka s uzeninou Bramborové placičky Buchtičky s krémem Coffee Domácí rohlíky Francouzské Confit de canard Hamburger Italská snídaně Jahodový koláč Jelení guláš Jelení medailonky Jelení ragů Játra Játra na slanině Kančí se šípkovou Kuchyně Kvalita potravin Květák Listové šátečky Losos Loupaná hovězí plec Lovecké právo Léto Margarita Maďarský vepřový perkelt s bramborem Mleté biftečky ze zvěřiny Mojito Mozzarela Mrkev Nakládaný hermelín Nápoje O selském hospodářství O tradici Obložený talíř Ocet Okurky Paštika Pečený bažant na divoko Povidla Prevence Racionální strava Rafaelo Risotto Rum Rybíz Růžičková kapusta Salát z pomerančů Sekaná Smažené kuře Srnčí játra Svačina Svijany Sýr naložený s cibulí paprikou a pivem Tvarohový dort Vafle Vepřová krkovice Vepřové nudličky Vepřové výpečky Vepřový kotlet na smetaně Vitaminy Višňové řezy Vosí hnízda Vtipy Vyprávění lesníka Znojemská roštěná Závislost staročeské vepřové zlatá buchta Čaj šípkový Černý bez Čevabčiči Čokoládový dortík Čočka Švestkový koláč Šípky špíz Želatinové #Maggi #Srnčí hřbet #Srnčí játra Alkohol Americké (kanadské) palačinky Ananas BIO Bažant na víně Belgické vafle Blackberry champagne margarita Boeuf Bourguignon Bramboračka nakyselo Bramborka Bramborové placky se sýrem Bramborový guláš Brazilská snídaně Brokolice Buřty na pivu Bábovka jako peříčko Bábovka jogurtová s kokosem Bábovka s čokoládovým pudinkem Báč Camembert Caramelized Apple and Blue Cheese Cibulové kroužky Claudie recepty Cmunda Dančí kýta Divočák Domov Domácí Dršťková Dýňová polévka Easter Eintopf s fazolemi a bramborami Euglena Janae Bradley Facebook Falšování potravin Frankfurstská hovězí Frgále Grilované koleno Gumové ovoce Ham and Eggs Historie Holandský řízek Hot Dog Houskové knedlíky Hovězí plátky na houbách s rýží Hovězí polévka Hovězí roláda Hovězí s rýží dělané na vodě a zahuštěné kuskusem Hořčicová omáčka Hranolky Hrnečkové knedlíky Hrášek Husa Iced tea Italská placka Jablečný ocet Jahodové knedlíky Jahodový koláč s podmáslím Jahodový koláč se zakysanou smetanou Jehněčí Jogurt Jogurt řecký Jogurtové řízky Jáhly Jíška Kančí hřbet na česneku Kančí hřbet s brusinkami Kančí kýta s jalovcem Kančí na rajčatech a cuketě Kančí perkelt Karamelisované-jahody-ořechy-se-zakyskou Katův šleh Kokosové kuličky Koláč s borůvkami a drobenkou Kompot Kosmatice Krůtí pečené stehno Kukuřičné palačinky Kulajda Kuře s nádivkou Kuře s tandoori omáčkou Kuřecí játra Kuřecí křidýlka Kuřecí nugetky Květy Langoše Lečo Libeček Life at Google Linecké Litina Londýn Loupáčky Maggi Marcipán Mazanec Medovec Medové perníčky Meduňka Mexické jídlo Moučník Moře Mořský okoun Máslo Máta Nadváha (vlastně obesita) Nadívaný bažant Nemoci Noky Nákyp z ovesných vloček Nákyp švestkový O vůni šunky z komína Onion Rings Orestované nudličky Ovesné vločky Pagáčky Pampeliškový med Panna cotta Pečená divoká kachna Pečená kotleta Pečený čaj Plzeň 12° Polsko Polévka Gaspacho Pomerančovo smetanovo čokoládový dortík Počasí Pražský flamendr Prejt Proso Pstruh na másle Ptačinec žabinec Punč Pyré Pálení žáhy Pórková omáčka Quick Roebuck Quinoa Rajská a jablečná polévka Rajská na divoko s rýží Rajská polévka Ražniči Recepty a rady Recepty k vaření Refluxní choroba jícnu Remoska Rizoto Rizoto s masem a houbami Rostbeef Roštěnec Ruské vejce Salát Coleslaw Selská omeleta Skewered Strawberry Slepice na paprice Slivovice Slunečnicový chléb Snídaně v Portugalsku Srnčí plátky Srnčí tatarský biftek Sulc Supermarket Telecí Tequila The Eggs Benny Tibetská Tilapie Tipy a návody Tortilly Toskánské vepřové Treska Tvarohové knedlíky Tvaroháčky s jahodami Tvá Jája Těstovinový salát se zeleninou a tuňákem Uzené Uzení naloženého masa Vanilkové Vanilla frozen yogurt with ice cream Velikonoční kynutý věnec Vepřový guláš Videorecepty Vinná klobása Vánoční perníky Vánoční tvaroháč Víno Waldorfský salát Zabijačka Zapečená cibule Zapečený lilek s mletým masem Zapečený sýr rýže se slaninou Zelňáky Zmrzlina Zvěřinová Paštika Zvěřinové biftečky banánový palačinkový dort bavorské vdolečky brusinky a salát Coleslaw dechánek hlavička kančí hřbet s šípkovou omáčkou karamel kefír léčivé rostliny ořechy sekanina sekanka Čína Čínské nudle s kuřecí směsí se zeleninou Řecké Ředkvičkový salát Škubánky Šnečci s tvarohem Špagety Špekáčky Štrůdl s tvarohem šeřík španělský ptáček švestkové knedlíky Žampionová specialita podle Kačky Žloutkové řezy

VYBRANÝ PŘÍSPĚVEK

Hotelová snídaně je barevná a sytá...

Snídaně v hotelu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...