Rady a tipy do kuchyně. Jak na to, aby se vám povedlo dobré jídlo! Kuchařské vychytávky. Babiččin chutný štrůdl!

Bezinky - štáva

Rady a triky do kuchyně


Sendvičovač  Aby se roztavený sýr nepřichytával k sendvičovači, utrhneme kus pečícího papíru, přeložíme a vložíme do přístroje; okraje by měly přečnívat.
Chleby vkládáme mezi papír. Tousty jsou zlatavé - a nic se nepřipeče!

Paprika v guláši  Aby mletá paprika v guláši nevybledla a nezhořkla, a přitom abychom ji nemuseli přidávat až na konci: Když osmažíme pokrájenou cibulku dohněda, přihodíme papriku a po pár vteřinách zarestování přidáme zhruba lžíci octa. Ten se během vaření úplně odpaří, takže nic není kyselé, ale zároveň si paprika zachová krásně červenou barvu.

Báječná bramborová kaše  Těsně před dovařením brambor vsypte do hrnce tři až čtyři lžíce ovesných vloček a mírně zamíchejte, aby se ponořily do vody.
Vařte ještě asi dvě minuty, pak slijte jen polovinu vody a všechno zpracujte ponorným mixérem. Poté přimíchejte pouze tenký plátek másla a zhruba půl deci až deci mléka; záleží na tom, jak hustou kaši chcete.
Výsledná chuť je vynikající!

Ideální vejce na plnění nebo obložené chlebíčky  Často se stává, že žloutek zůstal blízko skořápky. V tom místě vznikla příliš tenká vrstva vařeného bílku, při plnění se pak trhá a vejce nejsou tak pěkná.
Jak zařídit, aby žloutek seděl pěkně uprostřed, pravidelně obklopený bílkem. Je to jednoduché : stačí myslet dopředu a dát vejce čtyřiadvacet hodin před plánovaným vařením natvrdo do lednice - zavřené v papírovém obalu, zajištěném gumičkami a postaveném na bok.

Medové rady Pokud používáte med při vaření a pečení, ztrácíte většinu jeho látek prospěšných zdraví - ty se totiž teplem ničí. Jestli chcete konzumovat med se všemi ,plus´, přidávejte ho až do částečně vychladlého jídla nebo čaje.
Další osvědčený tip : přidáte-li více medu do kynutého těsta, bude sice hutné, hůř se zpracovává, chutná ale přímo báječně!
Pokud med časem zkrystalizuje, stačí ho zahřát ve vodní lázní, a je zase tekutý. Pozor na krásně tekuté barevné medy - bývají ředěné cukrovým sirupem a vodou.

Jak lehce oloupat česnek Když dáme stroužky na pár vteřin do mikrovlnky (záleží na výkonu, je třeba vyzkoušet), snadno z nich stáhneme slupku.
Navíc česnek změkne a přes lis se pak protlačí jako po másle.

Zbyla vám šlehačka? Zmrazte si ji na později! Plech nebo mrazuvzdorný tác vyložte pečícím papírem a na něj naporcujte šlehačku (buď vytvořte pomocí cukrářského sáčku úhledné tvary, nebo prostě jenom navršte lžící kopečky).
Vložte do mrazáku. Až šlehačka zmrzne, přemístěte ji do sáčků či plastové krabičky vhodné do mrazáku.
Mražené smetanové ,pusinky' jsou výborné třeba do kávy nebo horké čokolády.

Dobře naložené maso Maso dáme do mikrotenového sáčku, zalijeme marinádou, pevně uzavřeme
a promačkáme. Uložíme do lednice, několikrát prohněteme a obrátíme.
Maso je rovnoměrně naložené a my nenašpiníme nádobí.
Jen pozor na ostré kosti!

Na sýr s lisem na česnek Jak nastrouhat například do bešamelové omáčky malé množství nivy nebo jiného sýra, aniž ,zapatláme' celé struhadlo ?
Stačí sýr jednoduše protlačit přes lis na česnek.

Jak zahustit vypečenou šťávu z masa ? Uhněteme z kousku másla a hladké mouky kuličku a pak ji necháme rozpustit v horké šťávě z dušeného nebo pečeného masa.
Výsledek - zahuštěná šťáva bez hrudek, navíc zjemněná máslem.

Aby se nepřichytla drůbež při pečení Báječně se osvědčilo ustřihnout kachně nebo jiné drůbeži před pečením část křídel, na které je v podstatně jenom kůže, a těmi ji podložit na místo mřížky nebo špejlí. Prsíčka ani záda se nepřichytí, křídla se nespálí.

Bramboráky zdravěji Jak na to? Připravte směs na bramboráky (brambory, vajíčko, mouka, česnek, majoránka, sůl, pepř).
Na plech rozložte listy zelí a na každý dejte malou naběračku hmoty,
která se rozlije na placku. Vložte do trouby a pečte, dokud nejsou hotové.
Listy se vysuší a dodají plackám nádhernou vůni a příchuť!
Po vyjmutí z trouby placky vydatně potřete rozpuštěným máslem.

Těsto se nelepí...Jak úspěšně vyválet křehké těsto? Aby se nezteplalo a nezačalo se nepříjemně lepit, v některých zemích existuje speciální váleček, který se dá naplnit studenou vodou.
U nás se nic takového neprodává - ale řešení existuje.
Hladkou skleněnou láhev naplníme ledovou vodou, uzavřeme špuntem
a můžeme vesele válet.

Mletí máku ,,Mletí v mlýnku a jeho následné čištění - to je pěkná dřina.
Když místo toho použijete elektrický mlýnek na kávu, máte to bez práce.
Přidejte lžičku krystal cukru a mák. Mák se umele krásně do jemna.

Hladký řez dortu Piškotový dort velmi snadno rozkrájíte na pláty pomocí nitě.
Otočte ji kolem korpusu, překřižte konce (jako když krájíte nití knedlík)
a zatáhněte.

Šikovný trychtýř Při výrobě zavařenin uřízněte část PET lahve s hrdlem jako trychtýř.
Díky tomu zůstane všechno čisté - sklenice i okolí.
Odpadá také mytí a skladování trychtýře.

Čokoládové lístečky ,,Ráda pečete moučníky a při jejich zdobení byste chtěla čokoládové lístky, které vypadají jako ,živé."?
Jednu stranu jedlého listu, například růže nebo jahody, potřete rovnoměrně čokoládou, tu nechte ztvrdnout a list pak opatrně stáhněte.
Získáme tak krásné čokoládové lístky."

Rovnoměrné upečení dortu Pokud vidíme, že se nám dort během pečení uprostřed příliš zvedá,
opravíme ho - vpíchneme do něj trubičku makaronu.
Pára jím unikne a korpus se zaručeně srovná.

Olivy s kořením ,,Obyčejné vypeckované olivy vylijeme ze sklenic do mísy, několikrát důkladně propláchneme vlažnou vodou a necháme odkapat.
V závislosti na chutích a na vybavenosti kořenek postupně přidáme :
několik rozdrcených stroužků česneku, provensálské koření, bazalku (sušenou, čerstvou nebo obojí), oregano, mletý pepř čtyř barev, špetku chilli
a promícháme. Vrátíme do původních sklenic a zalijeme panenským olejem. Uzavřeme a necháme několik dní odležet v chladu.
Velmi chutné.

Oživovací kůra pro brambory Okoralé brambůrky budou zase jako čerstvé díky mikrovlnce.
Asi pět deka brambůrku rozprostřete na talíř z varného skla a minutu ,mikrovlňte" na vysoký výkon. Před podáváním je nechte zchladnout na pokojovou teplotu na dvojité vrstvě papírových utěrek.

S jehlicí na drůbež Když chceme, aby byla velká drůbež upečená rychleji, probodneme její nejširší části (stehna, případně i prsa) jednou nebo dvěma kovovými jehlicemi a dáme ji s nimi péct - přivedou teplo do středu masa.

Loupání rajčat  Když potřebujeme oloupat celá rajčata nebo ovoce s peckami,
spaříme je horkou vodou, vezmeme bavlněnou utěrku a jemně je v ní odrhneme. Jde to spolehlivěji než nožem.

Čistá práce při lisování česneku  Do ručního lisu vložíme NEOLOUPANÝ stroužek česneku a zmáčkneme lis. Otvory se protlačí jen čistý česnek, slupka zůstane uvnitř.
Po otevření lisu ji lehce odstraníte rovnou i s vlákny, která jinak při lisování loupaného česneku zanesou drobné otvory.
Odpadne tak náročné a zdlouhavé čištění lisu.

Poleva bez trhlin   Aby Vám při krájení dortu nepopraskala citrónová nebo čokoládová poleva, namočte nůž do horké vody a pak teprve krájejte.

Bez popálenin u palačinek  Aby byly palačinky ve francouzském stylu krásně vláčné, použijeme následující trik. Díky němu si nepopálíte prsty a na pánev se dostane jen tolik tuku, kolik je třeba. Před smažením odlijte trochu oleje do misky, omyjte menší brambor (slupka může zůstat) a rozkrojte ho napůl.
Půlku bramboru napíchněte na vidličku rovnou plochou dolů, namočte
v misce s olejem a vytřete jim rozpálenou pánev.
Po usmažení všech palačinek ,mašlovačku´ jednoduše vyhodíte.

Aby maso bylo křehké  Maso bohužel málokdy koupíme dostatečně odleželé a proto bývá tuhé, i když pochází z mladších zvířat. Vaření hovězího masa můžeme urychlit
tím, že do vody přidáme lžičku tuzemského rumu.
I to nejtvrdší maso potom změkne, aniž by v něm lihovina zanechala nežádoucí příchuť.

Kostkované víno   Zbytky vína si můžete schovat na vaření. A to tak, že víno nalijeme do tvořítka na led a dáme zmrazit. Kostky pak vyjmeme, nasypeme do sáčku
a uchovávám v mrazáku.
Použijeme je třeba při přípravě vařeného červeného zelí, nebo všude tam, kde je třeba víno a nemáme zrovna otevřenou láhev.

Odstranění skořápek vajec natvrdo   Jak jednoduše oloupat vajíčka na salát? Uvařená vejce slijeme a zatřeseme jimi v rendlíku ze strany na stranu, aby skořápky popraskaly.
Pak na ně napustíme ledovou vodu a chvíli počkáme.
Voda vnikne pod skořápky a loupání pak jde rychle.

Vyzrajte na česnek  Do některých jídel je lepší česnek jenom nasekat. Při téhle úpravě se ale
s oblibou lepí na prsty i nůž, takže to pro mnohé z nás není dvakrát příjemná činnost.
Když česnek napřed pokapeme olivovým nebo jiným kvalitním olejem bez pachuti, při sekání se vazkou tekutinou postupně pokryje a už nehrozí, že by se lepil.

Ani drobek čokolády nazmar  Abychom se vyhnuli nepohodlnému krájení čokolády do pečiva,
Necháme tabulku dokonalou vychladit v původním obalu.
Na podložce ji, stále zabalenou, opatrně roztlučeme paličkou na maso. Hmatem zkontrolujeme, jestli někde nezůstal větší kus, pak otevřeme obal. Drobty čokolády se nerozmažou po prkénku ani po rukou.

Dobře zmrazená petrželka  Sklizenou kudrnatou petržel zpracováváme pro pozdější použití takto : Svazeček celých stonků propereme ve vodě, ocákáme a ještě vlhkou, neotrhanou nať i s tvrdými stonky vložíme do mikrotenového sáčku.
Rukou vytlačíme většinu vzduchu, sáček zauzlujeme a vložíme do mrazničky. Když je nať úplně přemražená a ztvrdlá, promneme ji, takže se lístky rozlámou, a už jen vyjmeme tuhé stonky.


Babiččin chutný štrúdl   
Štrůdl (závin) od babičky


1. Strouhanku za stálého míchání opražíme na másle s krystalovým cukrem, až zezlátne a z cukru jsou karamelové kousky.
Necháme vychladnout a těsto posypeme bez pomazání máslem.
Štrůdlu dodá fantastickou vůni.
2. V zásobách je dobré mít stále rozinky v rumu a ořechy v medu.
Štrůdl sladíme prakticky jen medem z ořechů.
 3. Na zadělání těsta používáme sádlo - dodá mu větší vláčnost.

Zdroj: sociální sítě

Oblíbené příspěvky co se tady nejvíc čte?

TADY SE DÁ NAJÍT JÍDLO, RECEPTY i OBRÁZKY MENU ŠTÍTKŮ

Zvěřina Co budeme vařit dnes? Vepřové Recepty Domácí kuchyně Myslivecká kuchařka Prostřeno Kuřecí maso Naše kuchyně Hovězí Bramborové speciality Polévky Domácí jídlo Houbové recepty Jahody Rady a tipy Jsme to co jíme Pochoutky z brambor Bašta - fidly! Jíme zdravě Ovoce knedlíky Bramboráčky Fotografie Jak na to Cukroví Jednoduché chutné rychlé recepty Když vaří a servírují chlapi! Kysané zelí Snídaně Tvaroh Uzené maso Vánoční Zdraví Zelenina Kachna Koláč Myslivost Vaříme pro radost Vaříme s přáteli sýr Domácí chleba Guláš Kančí guláš Kotlety Menu Salát Srnčí kýta Těstoviny Zavařování gril vepřová panenka Školní kuchyně Cibule Domácí koláče Fazole Hermelín Kančí kýta Papriky Pečené kuře Ryby Rýže Tatarský biftek Biftek Marinování Mleté maso Na houbách Pečené brambory Rajčata Srnčí guláš Stolování a etiketa Vejce Velikonoce Vepřový steak Večeře bylinky hříbky klobásy Bažant pečený Beef Wellington Dort Halušky Hlíva Houbová omáčka Hovězí svíčková Karbanátek Koblihy Koření Malinový dort Maso směs Meruňky Palačinky Pečivo Pivo Smetana Zázvor Řízek Škvarky Borůvky Buchty Bůček Capensis (mořská štika) Citrony Houbové speciality Hroznové víno Kančí Kančí ragů Koprová omáčka Lovu zdar! Oběd Pečená husa Roláda Roštěná Rychlovka Segedinský guláš Smažený sýr Smetanové brambory s nivou Srnčí hřbet Steak z kuřecího masa Svíčková na smetaně Tlačenka Vajíčka Valentýnské speciality Vdolky Velikonoční beránek Velikonoční sekaná Vepřová plec Vánočka Zelenina dušená Zelňačka karlovarský knedlík Česká snídaně Česnek Šunka Žebírka Banánový desert Bezmasá jídla Boršč Brusinková omáčka Bábovka Celer recepty Chilli Domácí houstičky Francouzské brambory s uzeným Hovězí guláš Hruška Humor Jablka Jablkové řezy Jelení kýta Kančí steaky Krkovička Legrace Limonáda Lívance Maliny Marinovaný králík na zelí Moravský vrabec Olivový olej Olomoucké tvarůžky Omáčka Pizza Poháry Rajská omáčka Recepty na míchané nápoje a koktejly Sekaná bramborová kaše Smažená zelenina Topinky Vajíčka a šunka Vepřová kýta Z listového těsta dančí guláš křenová omáčka nádivka pomazánka Čaj Škvarkové placky Špenát Štrůdl (závin) Štědrý den Švestky Šípková omáčka ke zvěřině Žampiony #Játra na sádle Bažant na slanině Bezinky Bramboračka Bramboračka s uzeninou Bramborové placičky Buchtičky s krémem Coffee Domácí rohlíky Francouzské Confit de canard Hamburger Italská snídaně Jahodový koláč Jelení guláš Jelení medailonky Jelení ragů Játra Játra na slanině Kančí se šípkovou Kuchyně Kvalita potravin Květák Listové šátečky Losos Loupaná hovězí plec Lovecké právo Léto Margarita Maďarský vepřový perkelt s bramborem Mleté biftečky ze zvěřiny Mojito Mozzarela Mrkev Nakládaný hermelín Nápoje O selském hospodářství O tradici Obložený talíř Ocet Okurky Paštika Pečený bažant na divoko Povidla Prevence Racionální strava Rafaelo Risotto Rum Rybíz Růžičková kapusta Salát z pomerančů Sekaná Smažené kuře Srnčí játra Svačina Svijany Sýr naložený s cibulí paprikou a pivem Tvarohový dort Vafle Vepřová krkovice Vepřové nudličky Vepřové výpečky Vepřový kotlet na smetaně Vitaminy Višňové řezy Vosí hnízda Vtipy Vyprávění lesníka Znojemská roštěná Závislost staročeské vepřové zlatá buchta Čaj šípkový Černý bez Čevabčiči Čokoládový dortík Čočka Švestkový koláč Šípky špíz Želatinové #Maggi #Srnčí hřbet #Srnčí játra Alkohol Americké (kanadské) palačinky Ananas BIO Bažant na víně Belgické vafle Blackberry champagne margarita Boeuf Bourguignon Bramboračka nakyselo Bramborka Bramborové placky se sýrem Bramborový guláš Brazilská snídaně Brokolice Buřty na pivu Bábovka jako peříčko Bábovka jogurtová s kokosem Bábovka s čokoládovým pudinkem Báč Camembert Caramelized Apple and Blue Cheese Cibulové kroužky Claudie recepty Cmunda Dančí kýta Divočák Domov Domácí Dršťková Dýňová polévka Easter Eintopf s fazolemi a bramborami Euglena Janae Bradley Facebook Falšování potravin Frankfurstská hovězí Frgále Grilované koleno Gumové ovoce Ham and Eggs Historie Holandský řízek Hot Dog Houskové knedlíky Hovězí plátky na houbách s rýží Hovězí polévka Hovězí roláda Hovězí s rýží dělané na vodě a zahuštěné kuskusem Hořčicová omáčka Hranolky Hrnečkové knedlíky Hrášek Husa Iced tea Italská placka Jablečný ocet Jahodové knedlíky Jahodový koláč s podmáslím Jahodový koláč se zakysanou smetanou Jehněčí Jogurt Jogurt řecký Jogurtové řízky Jáhly Jíška Kančí hřbet na česneku Kančí hřbet s brusinkami Kančí kýta s jalovcem Kančí na rajčatech a cuketě Kančí perkelt Karamelisované-jahody-ořechy-se-zakyskou Katův šleh Kokosové kuličky Koláč s borůvkami a drobenkou Kompot Kosmatice Krůtí pečené stehno Kukuřičné palačinky Kulajda Kuře s nádivkou Kuře s tandoori omáčkou Kuřecí játra Kuřecí křidýlka Kuřecí nugetky Květy Langoše Lečo Libeček Life at Google Linecké Litina Londýn Loupáčky Maggi Marcipán Mazanec Medovec Medové perníčky Meduňka Mexické jídlo Moučník Moře Mořský okoun Máslo Máta Nadváha (vlastně obesita) Nadívaný bažant Nemoci Noky Nákyp z ovesných vloček Nákyp švestkový O vůni šunky z komína Onion Rings Orestované nudličky Ovesné vločky Pagáčky Pampeliškový med Panna cotta Pečená divoká kachna Pečená kotleta Pečený čaj Plzeň 12° Polsko Polévka Gaspacho Pomerančovo smetanovo čokoládový dortík Počasí Pražský flamendr Prejt Proso Pstruh na másle Ptačinec žabinec Punč Pyré Pálení žáhy Pórková omáčka Quick Roebuck Quinoa Rajská a jablečná polévka Rajská na divoko s rýží Rajská polévka Ražniči Recepty a rady Recepty k vaření Refluxní choroba jícnu Remoska Rizoto Rizoto s masem a houbami Rostbeef Roštěnec Ruské vejce Salát Coleslaw Selská omeleta Skewered Strawberry Slepice na paprice Slivovice Slunečnicový chléb Snídaně v Portugalsku Srnčí plátky Srnčí tatarský biftek Sulc Supermarket Telecí Tequila The Eggs Benny Tibetská Tilapie Tipy a návody Tortilly Toskánské vepřové Treska Tvarohové knedlíky Tvaroháčky s jahodami Tvá Jája Těstovinový salát se zeleninou a tuňákem Uzené Uzení naloženého masa Vanilkové Vanilla frozen yogurt with ice cream Velikonoční kynutý věnec Vepřový guláš Videorecepty Vinná klobása Vánoční perníky Vánoční tvaroháč Víno Waldorfský salát Zabijačka Zapečená cibule Zapečený lilek s mletým masem Zapečený sýr rýže se slaninou Zelňáky Zmrzlina Zvěřinová Paštika Zvěřinové biftečky banánový palačinkový dort bavorské vdolečky brusinky a salát Coleslaw dechánek hlavička kančí hřbet s šípkovou omáčkou karamel kefír léčivé rostliny ořechy sekanina sekanka Čína Čínské nudle s kuřecí směsí se zeleninou Řecké Ředkvičkový salát Škubánky Šnečci s tvarohem Špagety Špekáčky Štrůdl s tvarohem šeřík španělský ptáček švestkové knedlíky Žampionová specialita podle Kačky Žloutkové řezy

VYBRANÝ PŘÍSPĚVEK

Hotelová snídaně je barevná a sytá...

Snídaně v hotelu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...