NAŠE KUCHYNĚ: Jsme to co jíme proto raději jíme zdravě

Jsme to co jíme proto raději jíme zdravě

Zpracování potravin mění charakter jídla, odstraňuje se vláknina, voda, živiny, mění se způsob, jakým tuto potravinu trávíme a zpracováváme v našem těle. Chybí látky běžněobsažené v „celých potravinách“.
Zpracované potraviny dokážou stimulovat dopamin, díky kterému se cítíme dobře. Ovšem za tu cenu, že do těla nedodáme dostatek vlákniny, minerálních látek a dalších důležitých živin. Takový podvod pro náš organizmus – tělo se tváří, že se má fajn, uvnitř ale trpí. Takto vzniká (často skrytá) malnutrice, tedy „podvýživa“, lépe řečeno „špatný nutriční stav“, který je velmi častý i u obézních lidí. Umělá stimulace dopaminu vede k nekontrolovaným chutím a závislosti na tomto druhu jídla. Pravidelní návštěvníci Mc Donaldů a KFC o tom ví své.
Podzimní sklizeň vitaminů
Aditiva, obsažená v této stravě působí různým způsobem na rozvoj obezity. Problémem jsou stále dokola zmiňované rafinované cukry, které zvyšují pravidelně a neúnosně vyplavování inzulínu (ano, opravdu to vadí!). Tzn. většina snídaňových cereálií, sladké pečivo, vafle a další rychle využitelné cukry. Konzumace těchto produktů vede pomalu k inzulínové rezistenci, chronickým chorobám, obezitě.
Podobný výsledný efekt mají aditiva – glutamát, umělá sladidla, fruktózový sirup a další hrůzy.

Vedou k dysbalanci vnitřního prostředí organizmu

Laicky řečeno, ničí přirozené a potřebné bakterie v našich střevech. Bez nich bychom nepřežili, takže je dobré jim poskytovat fajn podmínky pro život. Tyto mikroorganizmy mají až nečekaný dopad na naše zdraví. Zpracované potraviny naší střevní mikroflóru narušují, potlačují ji a celé to vede k zažívacím problémům a zvýšené nemocnosti. Našim přátelským mikroorganizmům se naopak výborně vede, když tělo zásobujeme přirozenými „celými potravinami“.
Co jsou tzv. „whole food“?
Plody lesa
„Pokud tomu jde useknout hlava nebo se to dá vytrhnout ze země, je to pravděpodobně fajn. Pokud to je neónově modré a je to v plastovém pytlíku nebo krabici, není to pravděpodobně nic moc.“

Jsou pohromou pro mozek a dobrou náladu

Výkyvy nálad, problémy s pamětí, deprese… A ejhle, i toto má spojitost s vaší stravou! Může to být výsledek vaší výživy-nevýživy. Největší koncentrace serotoninu není totiž v mozku, ale ve střevech – kdo by to byl řekl. A serotonin ovlivňuje naši náladu, stupeň agrese, deprese.
Z toho jasně vyplývá, že střeva musíme udržovat zdravá! Chceme-li se cítit dobře i po duševní stránce.

Povzbuzují k jedení „za běhu“

„Quick ‘nd easy“ stravování, ve chvíli, kdy chvátáte nebo aplikujete multitasking, má za následek jednu nepříjemnou věc – ztrácíte cit rozpoznat přirozené signály vašeho těla! Jaké signály? Třeba signál „jsem plný!“. Nehledě na to, že organizmus „v běhu“ hůře tráví.

Informace na obalech mohou být zavádějící

Označení „natural“ nebo „bez přidaného cukru“ ještě neznamená automaticky „zdravý“. Záludností na nás číhá více. Třeba taková marmeláda bez přidaného řepného cukru, ale nadupaná koncentrovanou šťávou z hroznů je přeslazená až až a sníst půlku takové sklenice není dobré pro nikoho. Sušenky vyrobené z celozrnné mouky jsou stále sušenky. Nenechte se zmást informací vytrženou z kontextu a raději pohlížejte na potraviny z vyšší perspektivy – viz citace výše. Je to docela jednoduché.

 Pozor na častou konzumaci zpracovaného masa

Nepřehánějte to s uzeninami. Když si dáte kvalitní šunku dvakrát do týdne, asi se toho moc nestane, ale vězte, že ani takovéto kvalitní uzeniny nejsou žádnou extra výhrou pro naše zdraví. Obsahují dusíkaté sloučeniny (nitráty, měnící se na nitrosaminy), které sice způsobí krásnou růžovou barvu šunčičky (na rozdíl od přirozeně šedivé), ale taky zvyšují riziko vzniku rakoviny. Pečené maso to samé v bledě modrém. Kouř, hodně soli, chemické konzervanty – nic zdravého.

 Zvyšují riziko neplodnosti a malnutrice

Zpracované potraviny nás ochuzují o potřebné živiny – jíme hodně kalorií, ale stále jsme v malnutrici (podvýživě). Napříč generacemi se tento jev začíná projevovat i v podobě zvýšeného výskytu neplodnosti. Není se co divit.
Ovoce naší zahrady

Zpracované potraviny mají dlouhodobou trvanlivost, ovšem nám život rozhodně neprodlouží! Zelenina, maso, vejce, ovoce, semena… to je přirozená lidská potrava. Když bude vaše strava složená v 10% procentech ze zpracovaných potravin, je to v pořádku. Do lesa se asi všichni odstěhovat nemůžeme, ale můžeme alespoň zvýšit konzumaci těch lepších potravin.

Znamená to plánovat jídlo více dopředu.
Projít si třeba farmářské trhy a vybrat, co by se dalo kupovat tam.
Část sacharidů nahradit zdravými tuky, ne proteiny! Nebo alespoň ne výhradně proteiny.
Přestat se jednou pro vždy bát (zdravých!) tuků! Olivy, olivový olej, kokos a kokosový olej, ořechy, vejce, avokádo, bio máslo… Dobrou chuť!

Oblíbené příspěvky

ZAJÍMAVÉ STRÁNKY - VÝBĚR

TADY SE DÁ NAJÍT JÍDLO, RECEPTY i OBRÁZKY MENU ŠTÍTKŮ

#Játra na sádle #Maggi #Srnčí hřbet #Srnčí játra 17. listopad Alkohol Americké (kanadské) palačinky Americké brambory Ananas Apricots Bábovka Bábovka jako peříčko Bábovka jogurtová s kokosem Bábovka kelímková Bábovka s čokoládovým pudinkem Báč Banánový desert banánový palačinkový dort Bašta - fidly! bavorské vdolečky Bažant na slanině Bažant na víně Bažant pečený Bažantí paštika Beef Wellington Belgické vafle Bezinky Bezmasá jídla Biftek BIO Blackberry Blackberry champagne margarita Boeuf Bourguignon Boršč Borůvky Boží recepty Bramboračka Bramboračka nakyselo Bramboračka s uzeninou Bramboráčky Bramborka Bramborová kaše Bramborové placičky Bramborové placky se sýrem Bramborové speciality Bramborový guláš Bramborový knedlík Brazilská snídaně Brokolice Brusinková omáčka Brusinky brusinky a salát Coleslaw Bublanina Bůček Buchtičky s krémem Buchty Buřty na pivu bylinky Camembert Candát CANNELLONI Capensis (mořská štika) Caramelized Apple and Blue Cheese Celer recepty Cibule Cibulové kroužky Cibulový sosík z výpeku Citrony Claudie recepty Cmunda Co budeme vařit dnes? Coffee Cukroví Čaj Čaj šípkový Černý bez Červené zelí Česká kuchyně Česká snídaně Česnek Čevabčiči Čína Čínské nudle s kuřecí směsí se zeleninou Čočka Čokoládový dortík dančí guláš Dančí kýta Dančí paštika dechánek Divočák Domácí Domácí houstičky Domácí chleba Domácí jídlo Domácí koláče Domácí kuchyně Domácí rohlíky Domov Dort Dršťková Dukátky Dunajské vlny s višněmi dušená rýže. Houskový knedlík Dýňová polévka Easter Eintopf s fazolemi a bramborami Euglena Janae Bradley Facebook Falšování potravin Fazole Fotografie Francouzské brambory s uzeným Francouzské Confit de canard Frankfurstská hovězí Frgále gril Grilované koleno Guláš GULÁŠ Z HLÍVY Gulášová polévka Gumové ovoce Halušky Ham and Eggs Hamburger Hermelín Historie hlavička Hlíva Holandský řízek Honey Hořčicová omáčka Hot Dog Houbová omáčka Houbové recepty Houbové speciality Houskové knedlíky Hovězí Hovězí guláš Hovězí nudličky Hovězí plátky na houbách s rýží Hovězí polévka Hovězí roláda Hovězí s rýží dělané na vodě a zahuštěné kuskusem Hovězí steak Hovězí svíčková Hranolky Hrášek Hrnečkové knedlíky Hroznové víno Hruška hříbky Humor Husa Husí paštika Chilli Iced tea Italská placka Italská snídaně Jablečný ocet Jablka Jablkové řezy Jáhly Jahodové knedlíky Jahodový koláč Jahodový koláč s podmáslím Jahodový koláč se zakysanou smetanou Jahody Jak na to JALAPENO Jalovčinky Jalovec Játra Játra na slanině Játrová paštika Jednoduché chutné rychlé recepty Jehněčí Jelení guláš Jelení kýta Jelení medailonky Jelení ragů Jíme zdravě Jíška Jogurt Jogurt řecký Jogurtové řízky Jsme to co jíme Kachna Kančí Kančí guláš Kančí hřbet na česneku Kančí hřbet s brusinkami kančí hřbet s šípkovou omáčkou Kančí kýta Kančí kýta s jalovcem Kančí medailonky Kančí na rajčatech a cuketě Kančí perkelt Kančí ragů KANČÍ ŘÍZKY Kančí se šípkovou Kančí steaky KANČÍ ŽEBÍRKA Kapr karamel Karamelisované-jahody-ořechy-se-zakyskou Karbanátek karlovarský knedlík Katův šleh Když vaří a servírují chlapi! kefír klobásy knedlíky Koblihy Kokosové kuličky Koláč Koláč s borůvkami a drobenkou Kompot Komunizmus je zlo Koprová omáčka Koření Kosmatice Kotlety Kotrč kadeřavý Krkovička Kroupy Krůtí játra Krůtí nudličky Krůtí pečené stehno Křen křenová omáčka Kuchyně Kukuřičné palačinky Kulajda Kuře s nádivkou Kuře s tandoori omáčkou Kuřecí játra Kuřecí křidýlka Kuřecí maso Kuřecí nugetky Kvalita potravin Kvásek Květák Květy Kysané zelí KYSELO Langoše léčivé rostliny Lečo Legrace Lesnické karbanátky (ze Šumavy) Léto Libeček Life at Google Limonáda Linecké Listové šátečky Litina Lívance Londýn Losos Loupáčky Loupaná hovězí plec Lovecké právo Lovu zdar! Maďarský vepřový perkelt s bramborem Maggi MAKRELA Malinový dort Maliny Marcipán Margarita Marinování Marinovaný králík na zelí Máslo Maso směs Máta Mazanec Medová marináda Medové perníčky Medovec Meduňka Menu Meruňky Mexické jídlo Minestrone Mleté biftečky ze zvěřiny Mleté maso Mojito Moravský vrabec Moře Mořský okoun Moučník Mozzarela Mrkev Myslivecká kuchařka Myslivost Na houbách Nadívaný bažant nádivka Nadváha (vlastně obesita) Nakládaný hermelín Nákyp švestkový Nákyp z ovesných vloček Nápoje Naše kuchyně Nemoci Niva Noky O selském hospodářství O tradici O vůni šunky z komína Oběd Obložený talíř Ocet Okurková omáčka Okurky Olivový olej Olomoucké tvarůžky Omáčka Onion Rings Orestované nudličky ořechy OVEČKA Ovesné vločky Ovoce Pagáčky Palačinky Pálení žáhy Pampeliškový med Panna cotta Papriky Parmazán Paštika Pečená divoká kachna Pečená husa Pečená kachna Pečená kotleta Pečeně Pečené brambory Pečené kuře Pečený bažant na divoko Pečený čaj Pečený králík Pečivo Pivo Pizza Plněné zapečené kaiserky (anglie Plzeň 12° Počasí Pohanka Poháry Pochoutky z brambor Polévka Gaspacho Polévky Polsko pomazánka Pomerančovo smetanovo čokoládový dortík Pórková omáčka Povidla Pražský flamendr Prejt Prevence Proso Prostřeno Příroda Pstruh na másle Psychologie Ptačinec žabinec Punč Pyré Quick Roebuck Quinoa Racionální strava Rady a tipy Rafaelo Rajčata Rajská a jablečná polévka Rajská na divoko s rýží Rajská omáčka Rajská polévka Ražniči Recepty Recepty a rady Recepty k vaření Recepty na míchané nápoje a koktejly Refluxní choroba jícnu Remoska Remoska single Risotto Rizoto Rizoto s masem a houbami Rodina Roláda Rostbeef Roštěná Roštěnec ROZLÍTANÝ PTÁČEK S HOVĚZÍM MASEM RÝŽE BASMATI Rum Ruské vejce Růžičková kapusta Rybíz Ryby Rychlovka Rýže Řecké Ředkvičkový salát Řízek Řízky na roštu Salát Salát Coleslaw Salát z pomerančů Sdíleno Segedinský guláš Sekaná Sekaná a bramborová kaše Sekaná s bramborovou kaší sekanina sekanka Selská omeleta Skewered Strawberry Sladké mámení Slepice na paprice Slivovice Slunečnicový chléb Smažená zelenina Smažené houby Smažené kuře Smažený sýr Smetana Smetanové brambory s nivou Snídaně Snídaně v Portugalsku Srnčí Srnčí guláš Srnčí hřbet Srnčí játra Srnčí kýta Srnčí kýta na červeném víně Srnčí plátky Srnčí tatarský biftek staročeské vepřové Steak z kuřecího masa Stolování a etiketa Sulc Supermarket Svačina Svíčková na smetaně Svijany sýr Sýr naložený s cibulí paprikou a pivem šeřík Šípková omáčka ke zvěřině Šípky Šišky s mákem Školní kuchyně Škubánky Škvarkové placky Škvarky Šnečci s tvarohem Špagety španělský ptáček Špekáčky Špenát špíz Šťávy Štědrý den Štrůdl (závin) Štrůdl s tvarohem Šunka švestkové knedlíky Švestkový koláč Švestky Tatarský biftek Telecí Tequila Těstovinový salát se zeleninou a tuňákem Těstoviny The Eggs Benny Tibetská Tilapie Tipy a návody Tlačenka Topinky Tortilly Toskánské vepřové Treska Tvá Jája Tvaroh Tvaroháčky s jahodami Tvarohové knedlíky Tvarohový dort Tymián Uzené Uzené maso Uzení naloženého masa Vafle Vajíčka Vajíčka a šunka Valentýnské speciality Vanilkové Vanilla frozen yogurt with ice cream Vánočka Vánoční Vánoční perníky Vánoční tvaroháč Vaříme pro radost Vaříme s přáteli Vdolky Večeře Vejce Velikonoce Velikonoční beránek Velikonoční kynutý věnec Velikonoční sekaná Vepřová játra Vepřová krkovice Vepřová kýta vepřová panenka Vepřová pečeně Vepřová plec Vepřové Vepřové na červeném víně Vepřové nudličky Vepřové výpečky Vepřový guláš Vepřový gulášek s chlebem Vepřový kotlet na smetaně Vepřový steak Vepřový závitek Videorecepty Vinná klobása Víno Višňové řezy Vitaminy VLK Vosí hnízda Vtipy Vyprávění lesníka Waldorfský salát Z listového těsta Zabijačka Zapečená cibule Zapečené filé Zapečený Zapečený lilek s mletým masem Zapečený sýr rýže se slaninou Zavařování Závislost Zázvor Zdraví Zelené fazolky Zelenina Zelenina dušená Zelňačka Zelňáky zlatá buchta Zmrzlina Znojemská roštěná Zvěřina Zvěřina a kuchyně myslivce Zvěřinová Paštika Zvěřinové biftečky Zvěřinové recepty Žampionová specialita podle Kačky Žampiony Žebírka Želatinové žloutek okolo niva) v alobalu Žloutkové řezy