Nákyp švestkový, rýžový nebo z ovesných vloček.

Nákyp švestkový
ŠVESTKOVÝ NÁKYP

1 kg švestek
300 g cukru
75 g rostlinného tuku
sůl
4 vejce
1 lžíce citrónové šťávy
2 lžíce brandy
1 lžičky strouhané citrónové kůry
250 g polohrubé mouky
50 g sekaných mandlí
1/2 balíčku kypřícího prášku
olej
moučkový cukr
Příprava:
Omyté švestky rozpůlíme a zbavíme pecek. Zasypeme 100 g cukru. Tuk utřeme se špetkou soli, 200 g cukru a žloutky do pěny. Přidáme citrónovou šťávu, brandy a citrónovou kůru. Vmícháme směs mouky, kypřícího prášku a mandlí. Opatrně přidáme tuhý sníh z bílků. Formy vytřeme olejem, dáme do ní polovinu těsta, na ně rozdělíme švestky, zakryjeme zbytkem těsta. Pečeme v předehřáté troubě při střední teplotě asi hodinu. Při podání pocukrujeme.

Varianta s rýží
Ingredience :
Rýže 300 g  (sáčková rýže je polovina času vaření)
Švestky 300 g
Vejce 3
Hořká čokoláda
Máslo 100 g
Cukr (nebo vanilkový cukr 2 sáčky)

Postup přípravy: 
Rýži uvařenou v neslané vodě promícháme s půlkami švestek, se žloutky a s na drobné kousky pokrájenou čokoládou, podle chuti osladíme, vložíme do máslem vymazané zapékací misky, na povrchu ještě rozpuštěným máslem pokapeme a dáme asi na půl hodiny péct.

 Potom povrch pokryjeme rovnoměrnou vrstvou tuhého sněhu ušlehaného z bílků s cukrem a dále zapékáme, dokud sníh nezrůžoví. Hotový pokrm postříkáme rozpuštěnou čokoládou a podáváme.

Pozor, utrhnou vám doma ruce jak je to dobré...!   Nákyp z ovesných vloček je tady.

Dobrou chuť!