Smetanové brambory s nivou zdravé jídlo jsou oblíbené a chutné!

Brambory se zakysanou smetanou a nivou
Jeden z mých oblíbených receptů! Rychlé a velice chutné...
S česnekem to má ty pravé grády!

Ingredience:

1 ½ kg brambor
119 g nastrouhané nivy
200 g zakysané smetany
3 ks vajíček
máslo na vymazání

Postup přípravy:

Varianta A: Brambory uvaříme ve slupce, poté oloupeme a nakrájíme na kolečka. V misce smícháme vajíčka se zakysanou smetanou a nivou. Vymažeme máslem zapékací mísu, nasypeme brambory a zalijeme polovinou připravené směsi ze zakysané smetany. Vše důkladně promícháme, urovnáme brambory a nakonec přelijeme druhou polovinou směsi. Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů 30-40 minut.

Varianta B: Brambory oloupeme a syrové nakrájíme na velmi tenké plátky. Větší zapékací misku vytřeme máslem (sádlem či olejem) a brambory do ní rozprostřeme. Posypeme je jemně nakrájenou cibulí a zalijeme zakysanou smetanou, ve které jsme rozšlehali sůl a mletý pepř. Povrch posypeme nastrouhanou Nivou a dáme zapéct do trouby na 220 stupňů C. Délka pečení závisí na síle vrstvy brambor - obecně je ale delší než u zapékání vařených brambor. Počítáme asi se 45 minutami.
Opečené brambory s Nivou
Poznámky:
Podáváme v kombinaci se sezónní zeleninou, vhodná je ale i naložená zelenina (například plátky červené řepy).
Místo klasické cibule můžeme použít i naťovou cibulku včetně zelené natě.

Zbydou-li brambory potom...postupujeme metodou co dům dal.

Varianta C: Opečené brambory s Nivou
Zbytky brambor, sůl, Niva, sádlo nebo olej.
Uvařené brambory oloupeme a dáme na rozpálené sádlo opéct. Osolíme, ale opatrně, Niva je slaná dost. Posypeme nahrubo nastrouhanou Nivou.

Nějaký dobrý salátek k tomu a je laciné jídlo.