Červený rybíz jako brusinky kompot a varianta s rumem

Červený rybíz je zralý sklizeň nutná
než zasednou na větvičky ptáci...

ČERVENÝ RYBÍZ ALA BRUSINKY


2 kg červeného rybízu ( může být i napůl s černým)
1 dcl vody
2 PL vinného octu
4 PL želirovacího cukru
1 kg cukru krupice

Omyté a očištěné rybízy dáme do hrnce, přelijeme vodou a octem.
Přivedeme k varu, přidáme cukry, až se rozpustí, tak horké plníme do sklenic a hned víčkujeme .

KOMPOT


Dám do sklenice očištěný rybíz, 2 PL cukru, zaliju vodou, zavíčkuji a zavařuji cca 20 min. od varu.

RYBÍZ ALA BRUSINKY S RUMEM


Zralý červený rybíz obereme na jednotlivé kuličky a pečlivě odstraníme špatné plody. Opereme, necháme okapat a přidáme cukr. Smícháme dohromady a v chladnu necháme do druhého dne uležet. 
Pak přidáme skořici, kyselinu citronovou, hřebíčky a asi čtvrt hodiny povaříme na mírném plameni. Přidáme rum, dávám ho až ke konci varu a pak horké plníme do malých skleniček - používáme od jogurtů, které předtím pořádně vymýt vřelou vodou. 
Po naplnění otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Poměrně potom zahoustne. 
Uložíme v chladnu a temnu. 
Z jednoho kg rybízu tak máme asi 6 skleniček od malých jogurtů.


PL = polévková lžíce