Hovězí vývar se zeleninou a domácími nudlemi. Markéta radí:teprve když se voda vaří, vložím do ní maso i s kostí a nechám vařit aspoň hodinu a půl.

Hovězí polévka podle iPrima
Prostřeno

(Pavla Nováková)

Petržel kudrnka
petržel 2 ks
mrkev 3 ks

Domácí nudle:

celer 1/2 ks cibule 2 ks hrubá mouka vejce 2 ks zadní hovězí 500 g sůl, pepř

Postup:

 Zpěníme nakrájenou cibuli, zalijeme asi třemi litry vody, vložíme žebro a hovězí zadní. Přidáme 1 mrkev, 1 petržel a 1 cibuli. Necháme 1,5 hodiny vařit. Potom vyndáme zeleninu a nastrouháme syrovou mrkev, petržel a celer a necháme další 1,5 hodiny vařit.

 Osolíme a opepříme. Nakonec vyndáme maso a obereme ho do misky. Na talíř dáme kousky masa, zalijeme je horkým vývarem a posypeme čerstvou petrželkou. Podáváme s domácími nudlemi.

 Nudle:

 Mouku a dvě vejce spojíme, zalijeme asi třemi lžícemi vody a vytvoříme tuhé těsto, které necháme asi půl hodiny odležet. Potom těsto vyválíme, nakrájíme na nudličky a necháme proschnout. Nudle povaříme zvlášť asi pět minut a podáváme rovnou do talíře.

JINÝ RECEPT (od Markéta Beránková)

Hovězí polévka s domácími nudlemi
Suroviny

 kus hovězího masa s kostí
 mrkev 3 ks
 petržel 2 ks
 menší celer 1 ks
 cibule 1 ks
 česnek 3-4 stroužky snítka petrželky a libečku sůl pepř

Domácí nudle:

 hrubá mouka 350 g
 voda 125 ml
 vejce 2 ks

 Teprve, když se voda vaří, vložím do ní maso i s kostí a nechám vařit aspoň hodinu a půl. Poté dám do vývaru všechnu zeleninu a ještě půl hodiny povařím. Potom polévku scedím, zeleninu a maso nakrájím na jemné kousky, a vrátím do vývaru.

Domácí nudle: Do hrnečku rozbijeme vejce, přidáme vodu a zpracujeme tolik mouky, aby těsto bylo husté asi jako na kapání. Nudlové těsto nesolíme, aby nudle nevlhly. Těstíčko vylijeme do zbytku mouky a vypracujeme tuhé těsto. Pracujeme dlaněmi tak dlouho, až je těsto lesklé a nechytá se válu. Rozdělíme je na tři bochánky, přikryjeme utěrkou a necháme půl hodiny odpočívat. Pak dílky rozválíme na co nejtenčí placku, tu dáme na utěrku schnout a několikrát obrátíme. Placky nesmějí přeschnout, aby se při krájení nedrobily. Usušené placky krájíme rovným ostrým, tenkým, ale širokým nožem.

 Domácí nudle si uvařím zvlášť v osolené vodě, aby nezkalily vývar, a podávám posypané čerstvou petrželkou.