Moravský vepřový vrabec marinovaný s knedlíkem a špenátem

Vrabec, knedlík a špenát  (od lenka čechová)

Příprava jídla


1 Maso osolte, opepřete, důkladně potřete ze všech stran rozetřeným česnekem a posypte čerstvě drceným kmínem.

2 Na dno pekáčku rozprostřete cibuli a vložte na ni maso.

3 Podlijte 250 ml vody a pečte v troubě rozehřáté na 160 °C zhruba 2 hodiny, než je maso měkké.

4 Maso občas promíchejte, aby se jednotlivé kousky opekly rovnoměrně. Kdyby se cibulka během pečení příliš připalovala, přilijte ještě trochu vody.

5 Upečené měkké maso vyndejte z pekáčku a dodělejte šťávu. Pekáč postavte na sporák, nechte z výpeku odvařit vodu, zbylý tuk lehce zaprašte moukou a orestujte dozlatova. Vzniklou jíšku zalijte půllitrem studené vody, promíchejte a nechte za občasného míchání minimálně 20 minut vařit na mírném ohni.

6 Provařenou šťávu podle potřeby dochuťte a maso vraťte zpět do šťávy.

7 Na špenát na sádle opékejte 5 minut dozlatova cibuli. Přidejte špenát, podlijte jej smetanou, osolte, opepřete a přiklopené zahřívejte, až špenát povolí. Nakonec ochuťte česnekem. Podávejte k masu s knedlíkem.
Špenát můžete zahustit vajíčkem a strouhankou.

Marinování. Kostky vepřové plece přímo vybízejí k přípravě den předem. Na moravské vrabce maso okořeňte, místo
vody podlijte pivem, promíchejte v pekáčku s cibulí a česnekem a dobře zakryjte alobalem. V chladu nechte před pečením rozležet do druhého dne.
Šťavnatost. Plec není třeba před dušením zprudka opékat, zůstane šťavnatá, i když ji jen obalíte v cibulovém základu a rychle zahřejete nebo dáte rovnou do rozpálené trouby.
Upečeno. Jakmile se maso začne rozdělovat na vlákna, je hotové. Také jde snadno překrojit vidličkou. Nesmí být žvýkavé, ale pěkně měkounké...

Suroviny:


1 kg vepřové plece, nakrájené na kostky 3x3 cm
6 stroužků česneku, drcených
2 cibule, nakrájené nadrobno
1/2 lžičky čerstvě drceného kmínu
sůl a čerstvě mletý pepř
1 a 1/2 lžíce hladké mouky
bramborové knedlíky k podávání

NA ŠPENÁT
2 lžíce sádla
1 cibule, nakrájená nadrobno
500 g mraženého listového špenátu
100 ml smetany ke šlehání
4 stroužky česneku, drcené