Nakládání srnčí zvěřiny. Zvěřina starších kusů se před úpravou obvykle nakládá, aby byla křehká.

Nakládání srnčí zvěřiny
Zvěřinový perkelt


 Zvěřina starších kusů se před úpravou obvykle nakládá, aby byla křehká. Části, které lze vykostit, nakládáme vykostěné (hřbet ovšem nevykostěný).
Zvěřinu zbavíme blan, omyjeme a vložíme do nádoby, kde ji na všech stranách peroutkou potřeme rozpuštěným a trochu vychladlým máslem a pak ještě máslem polijeme.

 Uložíme do chladné místnosti asi na 2 – 3 dny. Vychladlé máslo utvoří povlak, který zamezí přístup vzduchu a brání rozkladu masa. Teprve před konečnou úpravou naložené maso osolíme, popřípadě protáhneme slaninou.

Při nakládání se zvěřina nesolí, poněvadž by tím ztrácela na chuti.