Pečená kachna na pomerančích, bramborové knedlíky, zelí červené

Pečená kachna na pomerančích, bramborové knedlíky,
zelí jako na obrázku - bílé...
KACHNU PEČEME DO ZLATOVA

 Při pečení kačenu propíchneme, dosáhneme tak snadněji uvolnění kachního sádla, které během pečení kachny sbíráme do menší nádobky.
Kachní sádlo necháme ztuhnout v lednici. Chutná naprosto skvěle s čerstvým chlebem.

 Jak na přípravu červeného zelí?

Zelí očistíme a nakrouháme, cibulku si nasekáme nadrobno. V hrnci zpěníme cibulku, přidáme cukr a necháme zkaramelizovat.

Přidáme zelí, pokmínujeme, osolíme, podlijeme vodou a za občasného míchání dusíme cca 20 - 30 minut. Poté dušené červené zelí zahustíme jíškou z hladké mouky a sádla. Červené zelí dochutíme octem, cukrem a podle chuti osolíme.

Po upečení kachnu vyndáme z pekáče. Z výpeku na něm ještě sesbíráme přebytečný tuk, zaprášíme hladkou moukou, přidáme hrnek vody, necháme na plotně projít varem a máme šťávu na podlití při servírování pečené kachny

INGREDIENCE
Podle receptu červené zelí a houskové knedlíky
podle chuti

jalovec  3 listy  bobkový listy  2 ks  pomeranč  10 kuliček  pepř celý  1 ks  kachna  10 kuliček  nové koření  podle chuti    kmín     sůl     cibule 

 Postup přípravy 

Po osolení a pokmínování omyté kachny přidáme dovnitř kachny kolečka ze 2 pomerančů bez kůry a pecek - co se nevejde dovnitř, dáme mimo do pekáče.

  Přidáme asi 6 rozmačkaných kuliček jalovce - není nutné, ale může být. Pak přidáme ke kachně a si 10 kuliček nového koření a celého pepře a 3 bobkové listy. Podlijeme zhruba 1/4 litrem vody, přidáme 2 nadrobno pokrájené cibule a dáme péci.

Během pečení píchneme vidličkou do kůže, aby se sádlo vypeklo, podle potřeby podléváme vodou.  Šťávu po upečení můžeme trošku zaprášit moukou a povařit.
Kachnu s pomeranči na divoko podáváme s bramborovým nebo houskovým knedlíkem a červeným zelím - buď hlávkovým nebo kysaným.