KOŘENÍ. JALOVEC v kuchyni

Jalovec obecný

Jalovec obecný (Juniperus communis) 

patří mezi cypřišovité keře, ale někdy vyroste až do výšky stromu.

 Jeho účinná síla je v aromatických plodech, které se nazývají jalovčinky, mají černomodrou barvu, připomínají borůvky a jsou dobře chráněny špičatými bodlinkami.
Plody dozrávají až po dvou letech, takže třetím rokem jsou na stromě vedle zralých i nezralé bobulky, čím tmavší barva, tím připravenější jalovčinka ke sběru. Když je špatný rok, nemusí jalovec plodit vůbec a to i několik let za sebou.

Plody se sbírají v září nebo říjnu. Po usušení musí být bobulky lesklé a nezvrásněné.

Sušené plody jalovce jsou běžně k dostání jako koření, které se přidává zejména k masu. Jalovčinky se hodí na zvěřinu, hovězí nebo se přidávají při uzení masa.
 Když se vezmou v úvahu výborné dezinfekční možnosti rostliny, sušené kuličky do masových jídel přidávat častěji, než bývá zvykem. 

Jalovec dodává specifickou chuť alkoholickým nápojům - ginu a borovičce, ve kterých jsou jeho silice obsažené, oba nápoje podporují metabolismus a mají dezinfekční účinky pro trávicí ústrojí.