Polévka s medvědím česnekem podle Evy

Polévka s medvědím česnekem podle Evy
Polévka s medvědím česnekem podle Evy

Rozpis: Versailská šunka 
Olivový olej 
Bujón 
Medvědí česnek 
Pórek 
Klasický česnek 
2 domácí vejce

 Nejdříve osmahnu kvalitní plátkovou versaileskou šunku na troše olivového oleje ( na kostičky ) dočervena. V hrnci mám čistý bujón, zavařím nakrájený pórek na kolečka . Pak tam dám tu šunku, nasekaný medvědí česnek a tři stroužky klasického rozmačkám. Zašlehám 2 vejce a je to! Vejce domácí. 


Poznámka: (Allium ursinum L. - česnek medvědí) obsahuje  vonící silici (oproti česneku kupovanému jemnější) a dále obsahuje vitamín C, fytoncidy (rostlinná antibiotika), hořčiny a spoustu dalších látek. Podporuje činnost žaludku a trávení, uklidňuje křeče hladkého svalstva a ničí střevní parazity, má příznivý vliv na krvetvorbu. 

Recept podle magdalenky

1-2 brambory
 2 hrsti medvědí česnek - medvědí česnek
 voda - vývar - příp. kostka
 sůl
 pepř
 špetka muškátového ořechu
 100-200 ml šlehačka         
                                        
Postup : Brambory nakrájíme na kostičky a dáme vařit s vývarem, vodou, osolíme, opepříme, po chvíli přidáme omyté pokrájené listy česneku, když jsou brambory skoro měkké, vlijeme šlehačku a provaříme. Tyčovým mixérem rozmixujeme.
Podáváme s topinkami - topinka, krutony, celestýnská nudlemi a pod.

Dobrou chuť !