Koblihy nebo vdolky. Hotové domácí koblihy potřeme marmeládou. Navrch můžete poprášit moučkovým cukrem. Švestková-hrušková povidla a šlehačka posypat nastrouhaným tvrdým tvarohem.

Koblížky pečené v troubě postup je podobný jen bez smažení na oleji

Koblížky s marmeládou


3 ks vejce
200 g moučkového cukru
450 g polohrubé mouky
250 g vlažného mléka
5 g droždí
sůl
marmeláda
olej na smažení
Vyšleháme si 3 vejce s cukrem, uděláme kvásek z trochy polohrubé mouky, droždí, špetky soli, cukru a mléka.
Potom vlijeme do kvásku vyšlehaná vejce s cukrem a přidáme zbytek mouky. Zamícháme a necháme kynout asi půl hodiny.
Potom lžící ukrajujeme z mísy kousky těsta, zapracujeme do kuličky a necháme kynout.
Pak těsto rukama roztáhneme a vložíme do vroucího oleje. Smažíme dozlatova. 

Během smažení je nezapomeneme obrátit. Hotové domácí koblihy potřeme marmeládou. Navrch můžete poprášit moučkovým cukrem.
Vdolečky s povidly a šlehačkou

Poznámka:  Taky se dají dělat jinak, jako vdolky. Koblížky se plní dovnitř, vdolky se natírají po povrchu. Ale jsou výborné. Jsou výborné s povidlama a posypat tvrdým strouhaným tvarohem.

Vdolky k odpolední kávě.... 


Vdolečky: 

35 dkg hlad.mouky 4 dkg mouč. cukru 2 dkg másla trošku soli 1/4l mléka 1/2 droždí z kostičky 1 žloutek 1 PL rumu citronová kůra-do mouky,cukru droždí-zalít mlékem nechat chvilku stát...zadělat těsto nechat hodinu kynout.
Pak vyválet silnější plát a vykrajovat kolečka-nechat půl hodiny kynout na vále pak smažit na rozpáleném oleji. Nezapomenout udělat důlek do kolečka a do oleje se dává důlkem dolů.
Musí plavat v oleji! 

Švestková-hrušková povidla a šlehačka posypat nastrouhaným tvrdým tvarohem.