Husí paštika. Česká kuchyně, Domácí kuchyně, Husí paštika, Naše kuchyně, Paštika

Husí paštika

Paštika z husích jater

6–8 porcí
  • 250 g husích jater
  • 300 g vepřového masa
  • 1 cibule
  • 40 g slaniny
  • 1 větší hřib
  • 2 žloutky
  • směs čerstvě drceného koření (pepř, nové koření, muškátový oříšek, tymián, majoránka)
  • asi 150 ml drůbežího vývaru
  • střik brandy nebo koňaku
  • na podávání − brusinky, pečivo 

Slaninou vytřeme formu ve které budeme paštiku péct. Slaninu, cibuli a hřib nakrájíme na kostičky. Slaninu vypečeme, přidáme půl množství cibule, hřib a dobře orestujeme. Tuto směs necháme zchladnout. 

Očištěná játra i maso nakrájíme na hrubší kusy a dvakrát umeleme na masovém mlýnku nebo rozsekáme v kuchyňském kutru najemno i se zbylou cibulí. K masové směsi přidáme směs se slaninou, žloutky, koření, naředíme vývarem, dochutíme brandy a dobře promícháme. 


Formu nebo jedno-porcové formičky naplníme paštikou, zakryjeme alobalem, dobře utěsníme a dáme péct do trouby ve vodní lázni na 1-1,5 hodiny. 

Pak necháme zchladnout, vyklopíme, krájíme a podáváme.