STAROČESKÝ ŠPANĚLSKÝ PTÁČEK Česká kuchyně španělský ptáček, Hovězí, dušená rýže. Houskový knedlík, Bašta - fidly!,

Španělský ptáček s omáčkou a knedlíkem

Ingredience:

pro 4 porce
4 velké plátky zadního hovězího cca 12x20cm

NÁPLŇ:
4 malé špalíčky slaniny
1 vejce na tvrdo
2 kyselé okurky
Dijonská hořčice
čerstvě mletý pepř černý
sůl
jeden větší párek nebo špekáček
malá cibule


OMÁČKA: 
sůl
čerstvě mletý pepř černý
slaninu dle chuti ještě slaninu na kostičky do omáčky
2 kyselé okurky
6 velké cibule
1 lžíce sádla
2 – 3 (dle chuti) lžic nálevu z okurek

Tmavá jíška
2 vejce na tvrdo
1 lžíce Dijonská hořčice

Postup:
maso naklepeme, každý plátek pomažeme hořčicí, osolíme a opepříme
poklademe kouskem párku, půlku vejce, čtvrtkou cibulky, okurkou a špalíčkem slaniny
uděláme závitky a převážeme provázkem
cibuli a slaninu nakrájíme na kostičky
na pánvi rozpálíme sádlo a opečeme ptáčky do hněda
ptáčky vyndáme a dáme stranou
cibuli a slaninu opečeme na sádle do hněda
zalijeme trochou vody vodou opepříme a osolíme, přidáme ještě lžíci dijonské hořčice
přelijeme do pekáčku, přidáme ptáčky
dáme do předehřáté trouby na 150 ° a přikryté dusíme cca 1,5 – 2 hodiny, občas obracíme a podléváme
ptáčky vyndáme a udržujeme teplé
zbylou šťávu rozmixujeme na jemno a dohustíme dle potřeby jíškou
vajíčko a sterilované okurky nakrájíme na kostičky
do omáčky přidáme vejce i okurky
přilijeme nálev z okurek a za občasného míchání omáčku 10 minut provaříme
podle chuti přisolíme nebo dopepříme
vrátíme ptáčky do omáčky a prohřejeme je cca 5 minut