Libeček lékařský (Levisticum officinale) patří mezi vynikající koření a zaslouží si pevné místo v naší kuchyni. Daruje polévce, masu, nebo máslu chuť...

Libeček lékařský

Libeček v kuchyni – aneb jak připravit domácí maggi nebo bylinkový olej 

 Nemusíte být zkušení zahradníci, aby se vám dařilo pěstovat libeček. Tahle rostlina vlastně nevyžaduje téměř žádnou péči. Představíme vám, jak můžete libeček snadno využít v kuchyni. 
 "Libeček je vlastně plevel, já ho dávám do všeho a všude je mu dobře,“ tak bujně rostoucí a velmi aromatické listy popisuje teta Anička, která mě pravidelně učí vytvářet malé kuchařské zázraky.
Libeček lékařský (Levisticum officinale) patří mezi vynikající koření a zaslouží si pevné místo v naší kuchyni. Daruje polévce, masu, či obyčejnému máslu chuť, která přiměje vaše strávníky aby vám vysekli velikou pochvalu.
 V době, kdy mnozí stále pečlivěji prověřují složení výrobků nabízených v obchodech se jedná o báječnou alternativu. Pokud si totiž připravíte koření sami, pak máte jistotu, že tam žádné zdraví neprospěšné látky nejsou. Nejstarší zmínky o pěstování libečku v Evropě pocházejí ze 12. století. Později se běžně pěstoval v zahrádkách a používal jako polévkové koření. V některých jazycích je libeček označován jako maggi bylinka. Například v němčině (Maggikraut), holandštině (maggiplant) nebo dánštině (maggiurt). Je pravda, že chutí libeček připomíná maggi, ale v originální receptuře na proslulé tekuté koření byste jej hledali marně.

Domácí Maggi z libečku

 Připravte si svazek libečku (listy i stonky), sůl, olej, čisté sklenice, ostrý nůž a prkénko. Libeček nakrájejte na malé kousky. Ve větší míse nakrájený libeček prosolte a zalijte olejem. Pak vše napěchujte do sklenice. Já pro tento účel používám obroušené dřívko. Čím více a pečlivěji budete mačkat, tím více získáte šťávy s vůní maggi. Po naplnění celé sklenice ještě zalijte olejem. Hotový výrobek skladujte v chladničce.

Samotnou šťávu můžete použít jako domácí maggi. Drť i se šťávou lze dávat po lžičkách na ochucení polévky, či omáčky přímo do hrnce. Dále můžete zelenou směs využít při přípravě pomazánek, bylinkového másla, karbanátků či bramboráků. Při dávkování mějte na paměti, že se jedná o velmi koncentrovanou a slanou ingredienci.

Zeleninový základ pro polévky


Ke svazku libečku si připravte sůl, cibuli, mrkev, česnek, celer a máslo. Můžete použít i další druhy zeleniny, např. květák, petržel, celer. Množství zeleniny a poměr nechávám na vaší chuti. Libeček posekejte opět na menší kousky a zeleninu nastrouhejte nahrubo. Celou směs lehce osolte a poduste na másle do křehkého změknutí. Ještě horké plňte do skleniček, které po uzavření obraťte dnem vzhůru. Skladujte v chladničce.

Díky takto připravenému základu můžete snadno a rychle připravit dobrou polévku. Několik lžic zeleninového základu stačí zaprášit moukou, udělat rychle jíšku a dál připravovat polévku dle oblíbených receptů. Díky zeleninovo - libečkovému základu bude mít vaše polévka originální chuť a úžasné aroma.

Celerová nať a libeček na fotografii

Bylinkový olej 


K aromatickému libečku přidejte cibuli, česnek, chilli (kdo má rád ostřejší), červenou papriku, kmín, sůl, olej, tymián a rozmarýn. U tymiánu a rozmarýnu použijte pouze lístky. Bylinky lehce nasekejte ostrým nožem, osolte a přidejte další koření. Můžete použít takové, které máte rádi. Nádobu naplňte pouze do poloviny a řádně promačkejte dřívkem. Pak zalijte olejem a nechejte důkladně rozležet. V oleji se uvolní všechny vůně a chutě. Skladujte v suchu a temnu.

Bylinkový olej se vám bude hodit při nakládání masa na grilování. Můžete s ním potírat i zeleninu. Upotřebíte ho také při pečení masa. Díky domácímu ochucenému oleji dostaneme do jídla opět TO, co se nikde nekoupí. Originální voňavý a zároveň praktický dárek Sklenice s dobrotami z libečku poslouží i jako milý dárek zvlášť pro ty hospodyňky, které rády vaří, ale nemají prostor pro vlastní bylinkovou zahrádku.

#Maggi, Kuchyně, Domov, Domácí, Polévky, #Maggi, Kuchyně, Domov, Domácí, Polévky, Zelenina, Bylinky


text bez úprav a obrázků Marie Molková

Oblíbené příspěvky co se tady nejvíc čte?

TADY SE DÁ NAJÍT JÍDLO, RECEPTY i OBRÁZKY MENU ŠTÍTKŮ

Zvěřina Co budeme vařit dnes? Vepřové Recepty Domácí kuchyně Myslivecká kuchařka Prostřeno Kuřecí maso Naše kuchyně Hovězí Bramborové speciality Polévky Domácí jídlo Houbové recepty Jahody Rady a tipy Jsme to co jíme Pochoutky z brambor Bašta - fidly! Jíme zdravě Ovoce knedlíky Bramboráčky Fotografie Jak na to Cukroví Jednoduché chutné rychlé recepty Když vaří a servírují chlapi! Kysané zelí Snídaně Tvaroh Uzené maso Vánoční Zdraví Zelenina Kachna Koláč Myslivost Vaříme pro radost Vaříme s přáteli sýr Domácí chleba Guláš Kančí guláš Kotlety Menu Salát Srnčí kýta Těstoviny Zavařování gril vepřová panenka Školní kuchyně Cibule Domácí koláče Fazole Hermelín Kančí kýta Papriky Pečené kuře Ryby Rýže Tatarský biftek Biftek Marinování Mleté maso Na houbách Pečené brambory Rajčata Srnčí guláš Stolování a etiketa Vejce Velikonoce Vepřový steak Večeře bylinky hříbky klobásy Bažant pečený Beef Wellington Dort Halušky Hlíva Houbová omáčka Hovězí svíčková Karbanátek Koblihy Koření Malinový dort Maso směs Meruňky Palačinky Pečivo Pivo Smetana Zázvor Řízek Škvarky Borůvky Buchty Bůček Capensis (mořská štika) Citrony Houbové speciality Hroznové víno Kančí Kančí ragů Koprová omáčka Lovu zdar! Oběd Pečená husa Roláda Roštěná Rychlovka Segedinský guláš Smažený sýr Smetanové brambory s nivou Srnčí hřbet Steak z kuřecího masa Svíčková na smetaně Tlačenka Vajíčka Valentýnské speciality Vdolky Velikonoční beránek Velikonoční sekaná Vepřová plec Vánočka Zelenina dušená Zelňačka karlovarský knedlík Česká snídaně Česnek Šunka Žebírka Banánový desert Bezmasá jídla Boršč Brusinková omáčka Bábovka Celer recepty Chilli Domácí houstičky Francouzské brambory s uzeným Hovězí guláš Hruška Humor Jablka Jablkové řezy Jelení kýta Kančí steaky Krkovička Legrace Limonáda Lívance Maliny Marinovaný králík na zelí Moravský vrabec Olivový olej Olomoucké tvarůžky Omáčka Pizza Poháry Rajská omáčka Recepty na míchané nápoje a koktejly Sekaná bramborová kaše Smažená zelenina Topinky Vajíčka a šunka Vepřová kýta Z listového těsta dančí guláš křenová omáčka nádivka pomazánka Čaj Škvarkové placky Špenát Štrůdl (závin) Štědrý den Švestky Šípková omáčka ke zvěřině Žampiony #Játra na sádle Bažant na slanině Bezinky Bramboračka Bramboračka s uzeninou Bramborové placičky Buchtičky s krémem Coffee Domácí rohlíky Francouzské Confit de canard Hamburger Italská snídaně Jahodový koláč Jelení guláš Jelení medailonky Jelení ragů Játra Játra na slanině Kančí se šípkovou Kuchyně Kvalita potravin Květák Listové šátečky Losos Loupaná hovězí plec Lovecké právo Léto Margarita Maďarský vepřový perkelt s bramborem Mleté biftečky ze zvěřiny Mojito Mozzarela Mrkev Nakládaný hermelín Nápoje O selském hospodářství O tradici Obložený talíř Ocet Okurky Paštika Pečený bažant na divoko Povidla Prevence Racionální strava Rafaelo Risotto Rum Rybíz Růžičková kapusta Salát z pomerančů Sekaná Smažené kuře Srnčí játra Svačina Svijany Sýr naložený s cibulí paprikou a pivem Tvarohový dort Vafle Vepřová krkovice Vepřové nudličky Vepřové výpečky Vepřový kotlet na smetaně Vitaminy Višňové řezy Vosí hnízda Vtipy Vyprávění lesníka Znojemská roštěná Závislost staročeské vepřové zlatá buchta Čaj šípkový Černý bez Čevabčiči Čokoládový dortík Čočka Švestkový koláč Šípky špíz Želatinové #Maggi #Srnčí hřbet #Srnčí játra Alkohol Americké (kanadské) palačinky Ananas BIO Bažant na víně Belgické vafle Blackberry champagne margarita Boeuf Bourguignon Bramboračka nakyselo Bramborka Bramborové placky se sýrem Bramborový guláš Brazilská snídaně Brokolice Buřty na pivu Bábovka jako peříčko Bábovka jogurtová s kokosem Bábovka s čokoládovým pudinkem Báč Camembert Caramelized Apple and Blue Cheese Cibulové kroužky Claudie recepty Cmunda Dančí kýta Divočák Domov Domácí Dršťková Dýňová polévka Easter Eintopf s fazolemi a bramborami Euglena Janae Bradley Facebook Falšování potravin Frankfurstská hovězí Frgále Grilované koleno Gumové ovoce Ham and Eggs Historie Holandský řízek Hot Dog Houskové knedlíky Hovězí plátky na houbách s rýží Hovězí polévka Hovězí roláda Hovězí s rýží dělané na vodě a zahuštěné kuskusem Hořčicová omáčka Hranolky Hrnečkové knedlíky Hrášek Husa Iced tea Italská placka Jablečný ocet Jahodové knedlíky Jahodový koláč s podmáslím Jahodový koláč se zakysanou smetanou Jehněčí Jogurt Jogurt řecký Jogurtové řízky Jáhly Jíška Kančí hřbet na česneku Kančí hřbet s brusinkami Kančí kýta s jalovcem Kančí na rajčatech a cuketě Kančí perkelt Karamelisované-jahody-ořechy-se-zakyskou Katův šleh Kokosové kuličky Koláč s borůvkami a drobenkou Kompot Kosmatice Krůtí pečené stehno Kukuřičné palačinky Kulajda Kuře s nádivkou Kuře s tandoori omáčkou Kuřecí játra Kuřecí křidýlka Kuřecí nugetky Květy Langoše Lečo Libeček Life at Google Linecké Litina Londýn Loupáčky Maggi Marcipán Mazanec Medovec Medové perníčky Meduňka Mexické jídlo Moučník Moře Mořský okoun Máslo Máta Nadváha (vlastně obesita) Nadívaný bažant Nemoci Noky Nákyp z ovesných vloček Nákyp švestkový O vůni šunky z komína Onion Rings Orestované nudličky Ovesné vločky Pagáčky Pampeliškový med Panna cotta Pečená divoká kachna Pečená kotleta Pečený čaj Plzeň 12° Polsko Polévka Gaspacho Pomerančovo smetanovo čokoládový dortík Počasí Pražský flamendr Prejt Proso Pstruh na másle Ptačinec žabinec Punč Pyré Pálení žáhy Pórková omáčka Quick Roebuck Quinoa Rajská a jablečná polévka Rajská na divoko s rýží Rajská polévka Ražniči Recepty a rady Recepty k vaření Refluxní choroba jícnu Remoska Rizoto Rizoto s masem a houbami Rostbeef Roštěnec Ruské vejce Salát Coleslaw Selská omeleta Skewered Strawberry Slepice na paprice Slivovice Slunečnicový chléb Snídaně v Portugalsku Srnčí plátky Srnčí tatarský biftek Sulc Supermarket Telecí Tequila The Eggs Benny Tibetská Tilapie Tipy a návody Tortilly Toskánské vepřové Treska Tvarohové knedlíky Tvaroháčky s jahodami Tvá Jája Těstovinový salát se zeleninou a tuňákem Uzené Uzení naloženého masa Vanilkové Vanilla frozen yogurt with ice cream Velikonoční kynutý věnec Vepřový guláš Videorecepty Vinná klobása Vánoční perníky Vánoční tvaroháč Víno Waldorfský salát Zabijačka Zapečená cibule Zapečený lilek s mletým masem Zapečený sýr rýže se slaninou Zelňáky Zmrzlina Zvěřinová Paštika Zvěřinové biftečky banánový palačinkový dort bavorské vdolečky brusinky a salát Coleslaw dechánek hlavička kančí hřbet s šípkovou omáčkou karamel kefír léčivé rostliny ořechy sekanina sekanka Čína Čínské nudle s kuřecí směsí se zeleninou Řecké Ředkvičkový salát Škubánky Šnečci s tvarohem Špagety Špekáčky Štrůdl s tvarohem šeřík španělský ptáček švestkové knedlíky Žampionová specialita podle Kačky Žloutkové řezy

VYBRANÝ PŘÍSPĚVEK

Hotelová snídaně je barevná a sytá...

Snídaně v hotelu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...