Originální jihočeská velikonoční sekaná nové zpracování #Dechánek, Hlavička, Nádivka, Sekanina, Sekanka, Velikonoční sekaná, Zlatá buchta, Velikonoce.


Hotová velikonoční sekaná láká vůní i chutí
Je několik známých receptů na Velikonoční sekanou.

Komentář: Některé ovšem nejsou to pravé a ani barva a chuť není správná. Pokusím se dát dohromady několik receptů, neboť se mi nepodařilo získat ty nejlepší utajované a skryté recepty na pytlíku od mouky co mají dnešní kuchařky (pokud to nevyhodily a neodešly do Prahy) od prababiček schované a pečlivě osobně střežené... Jsou vyhledané odněkud jen na svátky velikonoc...
Jsou ještě z doby, kdy se udilo v komíně a koláče (mazance) se pekly v domácí peci. Recepty bez uzeného nejsou pravá velikonoční sekaná (ani ty s omezením vajíček) nebo s telecím (to na venkově nebylo). Tele se nezabíjelo. Bylo dost vajíček a uzeného. Nakládalo se na uzení vepřové ze zabíječky.
Na venkově na jaře bylo vajíček dost (všude kdákaly a snášely slepičky) Naložené vepřové maso se právě udilo v komíně maso a často jedlo ještě teplé uzené po vyndání s háky z komína. Ta chuť! Kdo neochutnal, neví o čem je řeč...

Varianty receptu  (vždy obsahují kopřivy nebo jiné zeleniny co dala zahrádka)

Velikonoční sekaná 
Suroviny:
Je známá ve všech našich krajích, odlišný však bývá jen název: nádivka, sekanka, sekanina, hlavička, zlatá buchta, dechánek. Vždycky je však spojena s množstvím mladých kopřiv, "vopichu" - libečku a opence (jarní zelinky viz poznámka *). Sekaná měla obsahovat pět druhů masa. Nesměly však chybět uzené (především domácí z komína ne z masokombinátu!) a slaninka, na Uherskobrodsku též klobása.

Postup: Připravíme si kousek uzeného se slaninou a stejné množství vepřového masa. Pomeleme na masovém strojku se dvěma houskami předem namočenými ve smetaně. Počítáme s celkovou hmotností masa 1 kg. Do strojku dáme 5 stroužků česneku, 1 cibule, popřípadě domácí klobásu. V míse do směsi vmícháme 2 vejce a 2 až 3 žloutky, sůl, mletý pepř podle chuti a dvě hrsti kopřiv, libečku, opence, pažitky a petrželky. Prohněteme rukou, případně přidáme trochu krupice, je-li těsto moc řídké. Pečeme v pekáčku vymaštěným sádlem. Upečené vyklopíme na plochou mísu.

* * * Poznámka a vysvětlivky:

Mezi nejoblíbenější jarní „zelinky" patřily kopřivy, pampeliška, sedmikráska, čekanka, jetel, jitrocel. Hospodyně je rozsekala do polévek, udusila jako špenát, ve směsi s vejci a moukou z nich připravovala speciální velikonoční jídlo, kterému se říkalo hlavička nebo nádivka (vlastně jakýsi zapékaný svítek). Bylo hlavní přílohou k jehněčímu nebo kozlímu masu na Boží hod velikonoční. Mimochodem, ke kořenění tohoto obětního zvířete se používal další jedlý plevel, penízek rolní. Také posilující polévka z kopřiv je výborná a jednoduchá: stačí mladé žahavky uvařit ve vodě a krásně zelený vývar osolit a rozšlehat do něj vejce.

Další varianta (ta je jihočeská venkovská originální a velmi dobrá zkuste!)

Velikonoční nádivka "hlavička"
½ kg vařené vepřové plece
¼ kg uzeného vařeného masa
¼ litru mléka
7 vajec
7 rohlíků (nebo 1 veka)
miska nasekaných kopřiv
pro chuť další jarní bylinky
sůl
pepř
máslo na vymazání zapékací nádoby

Rohlíky nakrájíme na kostičky. Oddělíme vaječné žloutky od bílků. Žloutky rozšleháme s mlékem a zalijeme pečivo. Necháme vsáknout. Uvařené maso pokrájíme nadrobno. Všechny bylinky nasekáme. Kopřivy před přípravou nejprve spaříme horkou vodou. Namočené pečivo osolíme, opepříme a vmícháme maso i bylinky. Ušleháme tuhý sníh z bílků a lehce ho vmícháme do připravené nádivky. Zapékací nádobu dobře vymažeme máslem, rovnoměrně rozprostřeme nádivku, na povrch můžeme položit několik plátků másla a předehřáté troubě upečeme dozlatova. Je výborná teplá i studená.

Tip -  home (domácí): kdo má uzené z udírny... část ochutnat na plátky hned a nesemlít vše, ale nakrájet na kousky (kostičky), které přidáme vcelku tak, aby byly vidět v sekané i navrchu...to je chuť i bašta teprve!

Tuto recepturu bych upřednostnil přátelé, jistě poznáte důvod...


Dobrou chuť!  Veselé svátky velikonoční...přeji!

#Dechánek, Hlavička, Nádivka, Sekanina, Sekanka, Velikonoční sekaná, Zlatá buchta

TADY SE DÁ NAJÍT JÍDLO, RECEPTY i OBRÁZKY MENU ŠTÍTKŮ

#Játra na sádle #Maggi #Srnčí hřbet #Srnčí játra Alkohol Americké (kanadské) palačinky Ananas Bábovka Bábovka jako peříčko Bábovka jogurtová s kokosem Bábovka s čokoládovým pudinkem Báč Banánový desert banánový palačinkový dort Bašta - fidly! bavorské vdolečky Bažant na slanině Bažant na víně Bažant pečený Beef Wellington Belgické vafle Bezinky Bezmasá jídla Biftek BIO Blackberry champagne margarita Boeuf Bourguignon Boršč Borůvky Bramboračka Bramboračka nakyselo Bramboračka s uzeninou Bramboráčky Bramborka Bramborová kaše Bramborové placičky Bramborové placky se sýrem Bramborové speciality Bramborový guláš Bramborový knedlík Brazilská snídaně Brokolice Brusinková omáčka brusinky a salát Coleslaw Bublanina Bůček Buchtičky s krémem Buchty Buřty na pivu bylinky Camembert Candát CANNELLONI Capensis (mořská štika) Caramelized Apple and Blue Cheese Celer recepty Cibule Cibulové kroužky Citrony Claudie recepty Cmunda Co budeme vařit dnes? Coffee Cukroví Čaj Čaj šípkový Černý bez Česká snídaně Česnek Čevabčiči Čína Čínské nudle s kuřecí směsí se zeleninou Čočka Čokoládový dortík dančí guláš Dančí kýta dechánek Divočák Domácí Domácí houstičky Domácí chleba Domácí jídlo Domácí koláče Domácí kuchyně Domácí rohlíky Domov Dort Dršťková Dunajské vlny s višněmi Dýňová polévka Easter Eintopf s fazolemi a bramborami Euglena Janae Bradley Facebook Falšování potravin Fazole Fotografie Francouzské brambory s uzeným Francouzské Confit de canard Frankfurstská hovězí Frgále gril Grilované koleno Guláš GULÁŠ Z HLÍVY Gulášová polévka Gumové ovoce Halušky Ham and Eggs Hamburger Hermelín Historie hlavička Hlíva Holandský řízek Hořčicová omáčka Hot Dog Houbová omáčka Houbové recepty Houbové speciality Houskové knedlíky Hovězí Hovězí guláš Hovězí plátky na houbách s rýží Hovězí polévka Hovězí roláda Hovězí s rýží dělané na vodě a zahuštěné kuskusem Hovězí steak Hovězí svíčková Hranolky Hrášek Hrnečkové knedlíky Hroznové víno Hruška hříbky Humor Husa Chilli Iced tea Italská placka Italská snídaně Jablečný ocet Jablka Jablkové řezy Jáhly Jahodové knedlíky Jahodový koláč Jahodový koláč s podmáslím Jahodový koláč se zakysanou smetanou Jahody Jak na to JALAPENO Játra Játra na slanině Jednoduché chutné rychlé recepty Jehněčí Jelení guláš Jelení kýta Jelení medailonky Jelení ragů Jíme zdravě Jíška Jogurt Jogurt řecký Jogurtové řízky Jsme to co jíme Kachna Kančí Kančí guláš Kančí hřbet na česneku Kančí hřbet s brusinkami kančí hřbet s šípkovou omáčkou Kančí kýta Kančí kýta s jalovcem Kančí na rajčatech a cuketě Kančí perkelt Kančí ragů KANČÍ ŘÍZKY Kančí se šípkovou Kančí steaky KANČÍ ŽEBÍRKA Kapr karamel Karamelisované-jahody-ořechy-se-zakyskou Karbanátek karlovarský knedlík Katův šleh Když vaří a servírují chlapi! kefír klobásy knedlíky Koblihy Kokosové kuličky Koláč Koláč s borůvkami a drobenkou Kompot Koprová omáčka Koření Kosmatice Kotlety Kotrč kadeřavý Krkovička Krůtí játra Krůtí nudličky Krůtí pečené stehno křenová omáčka Kuchyně Kukuřičné palačinky Kulajda Kuře s nádivkou Kuře s tandoori omáčkou Kuřecí játra Kuřecí křidýlka Kuřecí maso Kuřecí nugetky Kvalita potravin Květák Květy Kysané zelí Langoše léčivé rostliny Lečo Legrace Léto Libeček Life at Google Limonáda Linecké Listové šátečky Litina Lívance Londýn Losos Loupáčky Loupaná hovězí plec Lovecké právo Lovu zdar! Maďarský vepřový perkelt s bramborem Maggi MAKRELA Malinový dort Maliny Marcipán Margarita Marinování Marinovaný králík na zelí Máslo Maso směs Máta Mazanec Medové perníčky Medovec Meduňka Menu Meruňky Mexické jídlo Minestrone Mleté biftečky ze zvěřiny Mleté maso Mojito Moravský vrabec Moře Mořský okoun Moučník Mozzarela Mrkev Myslivecká kuchařka Myslivost Na houbách Nadívaný bažant nádivka Nadváha (vlastně obesita) Nakládaný hermelín Nákyp švestkový Nákyp z ovesných vloček Nápoje Naše kuchyně Nemoci Noky O selském hospodářství O tradici O vůni šunky z komína Oběd Obložený talíř Ocet Okurky Olivový olej Olomoucké tvarůžky Omáčka Onion Rings Orestované nudličky ořechy OVEČKA Ovesné vločky Ovoce Pagáčky Palačinky Pálení žáhy Pampeliškový med Panna cotta Papriky Paštika Pečená divoká kachna Pečená husa Pečená kotleta Pečeně Pečené brambory Pečené kuře Pečený bažant na divoko Pečený čaj Pečený králík Pečivo Pivo Pizza Plněné zapečené kaiserky (anglie Plzeň 12° Počasí Poháry Pochoutky z brambor Polévka Gaspacho Polévky Polsko pomazánka Pomerančovo smetanovo čokoládový dortík Pórková omáčka Povidla Pražský flamendr Prejt Prevence Proso Prostřeno Pstruh na másle Ptačinec žabinec Punč Pyré Quick Roebuck Quinoa Racionální strava Rady a tipy Rafaelo Rajčata Rajská a jablečná polévka Rajská na divoko s rýží Rajská omáčka Rajská polévka Ražniči Recepty Recepty a rady Recepty k vaření Recepty na míchané nápoje a koktejly Refluxní choroba jícnu Remoska Risotto Rizoto Rizoto s masem a houbami Roláda Rostbeef Roštěná Roštěnec ROZLÍTANÝ PTÁČEK S HOVĚZÍM MASEM RÝŽE BASMATI Rum Ruské vejce Růžičková kapusta Rybíz Ryby Rychlovka Rýže Řecké Ředkvičkový salát Řízek Salát Salát Coleslaw Salát z pomerančů Segedinský guláš Sekaná Sekaná a bramborová kaše Sekaná s bramborovou kaší sekanina sekanka Selská omeleta Skewered Strawberry Sladké mámení Slepice na paprice Slivovice Slunečnicový chléb Smažená zelenina Smažené houby Smažené kuře Smažený sýr Smetana Smetanové brambory s nivou Snídaně Snídaně v Portugalsku Srnčí guláš Srnčí hřbet Srnčí játra Srnčí kýta Srnčí kýta na červeném víně Srnčí plátky Srnčí tatarský biftek staročeské vepřové Steak z kuřecího masa Stolování a etiketa Sulc Supermarket Svačina Svíčková na smetaně Svijany sýr Sýr naložený s cibulí paprikou a pivem šeřík Šípková omáčka ke zvěřině Šípky Školní kuchyně Škubánky Škvarkové placky Škvarky Šnečci s tvarohem Špagety španělský ptáček Špekáčky Špenát špíz Šťávy Štědrý den Štrůdl (závin) Štrůdl s tvarohem Šunka švestkové knedlíky Švestkový koláč Švestky Tatarský biftek Telecí Tequila Těstovinový salát se zeleninou a tuňákem Těstoviny The Eggs Benny Tibetská Tilapie Tipy a návody Tlačenka Topinky Tortilly Toskánské vepřové Treska Tvá Jája Tvaroh Tvaroháčky s jahodami Tvarohové knedlíky Tvarohový dort Uzené Uzené maso Uzení naloženého masa Vafle Vajíčka Vajíčka a šunka Valentýnské speciality Vanilkové Vanilla frozen yogurt with ice cream Vánočka Vánoční Vánoční perníky Vánoční tvaroháč Vaříme pro radost Vaříme s přáteli Vdolky Večeře Vejce Velikonoce Velikonoční beránek Velikonoční kynutý věnec Velikonoční sekaná Vepřová krkovice Vepřová kýta vepřová panenka Vepřová plec Vepřové Vepřové na červeném víně Vepřové nudličky Vepřové výpečky Vepřový guláš Vepřový gulášek s chlebem Vepřový kotlet na smetaně Vepřový steak Vepřový závitek Videorecepty Vinná klobása Víno Višňové řezy Vitaminy VLK Vosí hnízda Vtipy Vyprávění lesníka Waldorfský salát Z listového těsta Zabijačka Zapečená cibule Zapečené filé Zapečený lilek s mletým masem Zapečený sýr rýže se slaninou Zavařování Závislost Zázvor Zdraví Zelené fazolky Zelenina Zelenina dušená Zelňačka Zelňáky zlatá buchta Zmrzlina Znojemská roštěná Zvěřina Zvěřinová Paštika Zvěřinové biftečky Žampionová specialita podle Kačky Žampiony Žebírka Želatinové žloutek okolo niva) v alobalu Žloutkové řezy

Oblíbené příspěvky co se tady nejvíc čte?

VYBRANÝ PŘÍSPĚVEK

Pečená makrela se šalvějí, levandulí, máslem, podlitá bílým vínem

Pečená makrela se šalvějí, levandulí, máslem, podlitá bílým vínem

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...