Svíčková na smetaně domácí příprava snědeno tamtéž... |
SVÍČKOVÁ NA SMETANĚ
Ingredience pro přípravu jídla
600 g hovězího zadního nebo svíčkové, 100 g slaniny
2 - 3 mrkve
půl středně velkého celere
1 - 2 petržele
2 cibule
1 litr hovězího vývaru
4 polévkové lžíce oleje nebo sádla
2 - 3 polévkové lžíce octa
3 polévkové lžíce cukru
cca 5 kuliček černého pepře
cca 5 kuliček nového koření
bobkový list, čerstvý tymián
1 citrón
cca 60 g hladké mouky
50 g másla
200 ml smetany
sůl
ocet
-
Marinování masa na svíčkovou
- postup. Maso integruje chuť zeleniny a koření a navíc bude křehčí.
Po důkladném omytí a osušení masa do něj vytvoříme otvory, do kterých budeme dávat slaninu. Aby se nám lépe do masa vkládala, necháme ji na chvíli ztuhnout v lednici. Nakrájenou na špalíčky prošpikujeme díl masa a pouze opepříme, protože sůl porušuje masovou strukturu, takže by nám z něj vytekla šťáva. Zeleninu omyjeme, očistíme a nakrájíme na stejně velké kostičky. Takto připravenou zeleninu smícháme s kořením a polovinou oleje. Prošpikované maso vložíme do hlubší mísy a zeleninovou směsí ho zalijeme. Uložíme do lednice a necháme marinovat jeden den.
Po této době, která může být i delší, maso ze zeleninového nálevu vyjmeme a na rozpáleném oleji maso vcelku ze všech stran orestujeme.
Potom ho z kastrolu vyndáme a na tomtéž oleji orestujeme zeleninu dozlatova spolu s kůrou z poloviny citrónu.
Jakmile bude zelenina osmahnutá, přidáme cukr, který necháme zkaramelizovat, a zalijeme připraveným hovězím vývarem. Ten přivedeme k varu a do hrnce vložíme opečené maso. Dusíme cca 2 hodiny pod pokličkou, než maso nezměkne. Poté jej z hrnce vyjmeme a zabalíme do navlhčené utěrky nebo nějaké látky, aby nám neokoralo.
Svíčkovou omáčku.
Rozpustíme máslo, přidáme mouku a tuto směs postupně zašleháváme do vařícího hrnce s vývarem a zeleninou, omáčka nám bude pěkně houstnout. Ochutíme solí, převařeným octem, cukrem a citrónovou šťávou. Vaříme přibližně půl hodiny a přidáme smetanu. Ještě chvíli povaříme. Potom zeleninu zcedíme přes hustý cedník. Na této proceduře si dáme záležet, protože nejvíc ovlivňuje barvu a chuť svíčkové. Dbáme na to, abychom protlačili co nejvíce zeleniny. Opět krátce povaříme a případně dochutíme. Svíčková je hotová.
Víme, že nezaměnitelná příloha ke svíčkové je houskový knedlík.
-
-
#Svíčková #Slanina #Zelenina #Celer #Petržel #Bobkový list #Tymián #Mrkev #Cibule Smetana Omáčka Citronová šťáva Ocet Cukr Hladká mouka Máslo Houskový knedlík