Maďarský vepřový perkelt s bramborem |
Kostky vepřového plece nebo libovějšího bůčku podušené na cibulce spolu s rajčaty, ke konci zalité zakysanou smetanou, ochucené mletou paprikou, česnekem, kmínem a pepřem.
500 g vepřového plecka nebo libového bůčku, 2 lžíce protlaku,
4 ks rajčat, 2 ks cibule,
1-2 stroužky česneku, 1 dl zakysané smetany, sladká mletá i pálivá paprika, hladká mouka, kmín, sádlo (špek), pepř, voda, sůl.
1. Maso opláchneme, osušíme a nakrájíme na větší kostky.
2. Na rozpuštěném sádle (špek) osmahneme na jemno nakrájenou cibuli, přidáme sladkou i pálivou papriku a mícháme, až se rozpustí.
3. Přidáme nakrájené maso, osolíme, okmínujeme, krátce osmahneme ze všech stran, až pustí šťávu, pak maso zalijeme teplou vodou a dusíme 30 minut zaklopené.
4. Sundáme poklici a necháme odpařit přebytečnou vodu.
5. Mezitím připravíme rajčata, ta spaříme, oloupeme a na jemno nasekáme.
6. Když je šťáva vysmahnutá na tuk, přidáme rajčata, protlak a hladkou mouku rozmíchanou se zakysanou smetanou.
7. Chvíli povaříme, dochutíme na malé drobečky nakrájeným česnekem, pepřem, případně přisolíme.