Hroznové víno |
Hrozny obsahují průměrně 80% vody. Jejich obsah cukru je vysoký, ale nepočítají se k "sacharidovým" plodům. Jsou bohaté na draslík a železo a jejich alkalické substance převažují.
- Čerstvé hrozny patří k našemu nejzdravějšímu sezónnímu ovoci. Jsou jedním z nejlepších prostředků k vylučování kyseliny močové z organizmu. Jsou hodnotné také proto, že povzbuzují vylučování trávicích šťáv.
- Bohatá konzumace vinných hroznů se stala, jako tak zvaná vylučovací dieta, oblíbenou a úspěšnou metodou k obnovení acidobazické rovnováhy těla. K tomu jsou vhodné všechny druhy hroznů.
- Jídlo, které se skládá jen z půl nebo jednoho kilogramu hroznů (podle chuti jednotlivce), je velice sytící a výživné. Jestliže jíme tři až čtyři dny jen asi čtvrt kilogramu zralých hroznů každé 2 hodiny, můžeme dosáhnout dobré očisty celého organizmu.
- Hroznové víno, to je oblíbené ovoce, které je nejen zdravé, ale také se při jeho konzumaci dobře hubne.
Hroznové víno pomáhá při vysokém krevním tlaku, pokud se jí 2 hodiny po jídle. Denně se smí sníst maximálně 2 kg těchto sladkých kuliček. Hroznová šťáva pomáhá léčit potíže se zácpou. Pokud máte tyto potíže, je potřeba po dobu několika dní pít hroznovou šťávu od 3ml na 1kg vaší tělesné hmotnosti a postupně dávky zvyšovat - maximálně však na 600ml. Hroznová šťáva se při potížích se zácpou konzumuje 2 hodiny před jídlem a 3 hodiny po něm. Hrozny mají také močopudný účinek, a protože z těla vypuzují zadržovanou vodu, jsou vhodné při dietě.
Plody vinné révy jsou vhodné také k celkové očistě organismu. Abychom dosáhli tohoto účinku, je potřeba jíst po dobu několika dní každé 2 hodiny 25dkg hroznového vína. Ve středověku se za pomoci hroznů léčila angína a kašel. Hroznové víno sloužilo také ke snižování tělesného tuku, pomáhalo při otocích. V případě kožního poranění byly využívány listy hroznového vína, které se na pokožku přikládaly.
Hrozny obsahují kolem 80% vody, kromě toho také řadu cenných látek a vitamínů, mezi nejvýznamnější patří draslík, železo, kyselina askorbová a vitamíny B, B3 a P.
V kombinaci s některými jinými potravinami mohou podráždit žaludek. Nevhodné je míchat hroznové víno s kefírem, mlékem, perlivou vodou či alkoholem. Takže pokud nechcete trpět bolestí žaludku a nevolností, tyto kombinace raději nezkoušejte.
Mezi nejrozšířenější produkty patří jednoznačně víno tekuté. Kolik odrůd hroznů, tolik druhů vína najdeme po celém světě. Řekněte sami, poslední teplé podvečery si zaslouží sklenku vínečka s přáteli na terase či zahrádce. A je jen na vás, zda otevřete lahvinku červeného či bílého, jakou značku zvolíte, na čem si pochutnáte. O červeném víně je známé, že je dobré na krvinky.
Dalším typickým produktem hroznů, jsou slaďounké rozinky. Rozinky přidáváme třeba do perníku, do vánočního cukroví, dospělí uvítají rozinky naložené v rumu, děti zase v čokoládě.
Dámy jistě potěší účinek hroznového vína. Je totiž skvělým bojovníkem proti celulitidě, takže se rozhodně hroznovému vínu není třeba vyhýbat. Nespornou výhodou tohoto druhu ovoce je, že je k dostání téměř v každém obchodě a v každou roční dobu.