Jablečný koláč PODLE WENDY (sociální sítě) |
Ingredience
Těsto
600 g polohrubé mouky
250 g moučkového cukru
250 g změklého másla
4 lžíce zakysané smetany
1 kypřící prášek do pečiva
Náplň
10 malých jablek
2 lžíce mletých oříšků (mandle, lískové, nebo vlašské)
2 lžíce cukru krupice
2 lžičky skořice
Hrst rozinek
Postup:
Nejprve si připravíme těsto. Ze všech ingrediencí vypracujeme hladké těsto, které necháme asi hodinu odpočinout v lednici, aby nám ztuhlo a lépe se s ním pracovalo. Poté si připravíme jablka, která oloupeme, rozkrojíme na půl a vyjmeme jadřinec. Plech si vymažeme tukem, nebo vyložíme pečícím papírem. Těsto si rozdělíme na polovinu a vyválíme.
První polovinu vyváleného těsta položíme na připravený plech vymazaný tukem, posypeme oříšky, rozinkami a poklademe půlky připravených jablek (skládala jsem 5x4 půlky), které posypeme cukrem promíchaným se skořicí. Pak již jen vyválíme druhou půlku těsta a „přikryjeme“ jablka. Mezery mezi jablky jemně přitlačíme rukou.
Pečeme v předehřáté troubě na 190°C, cca 35-40 minut do růžova. Po vychladnutí posypeme moučkovým cukrem a můžeme servírovat.
Zdroj: varimeswendy.cz