Chléb domácí žitný kváskový


Pečení domácího chleba
je stále populárnější. Těžko říci, zda je to díky snadněji dostupným domácím pekárnám, které ho přeci jen zjednodušují, anebo jestli stále více lidí touží po opravdu dobrém a plnohodnotném chlebu. Co si budeme povídat, většina běžně dostupného pečiva obsahuje jen bílou pšeničnou mouku, ačkoliv se kolikrát tváří jako celozrnné tmavé pečivo – toho se bohužel dá dosáhnout i přidáním karamelu.

• 250 g celozrnné žitné mouky
V troubě pečený domácí chleba (Michal Raška)
• 150 g celozrnné pšeničné mouky (nebo nahradíme celozrnnou žitnou)
• 150 g hladké bílé pšeničné mouky
• 300 ml vlažné vody
• 42 g čerstvého droždí (1 kostka)
• trochu soli, kmínu a octa

Do velké mísy dáme všechnu mouku (pokud chcete jen hutný žitný chléb, můžete celozrnnou pšeničnou nahradit celozrnnou žitnou), jednu zarovnanou lžíci soli a podle chuti celého kmínu (1–2 čajové lžičky) a dobře vše promísíme. Ve druhé, menší, misce si uděláme kvásek. Ten připravíme tak, že do 100 ml vlažné vody rozdrobíme najemno kostku droždí a špetku cukru, promícháme a necháme zhruba 5 minut kvasit. Po pár minutách, kdy směs získá krémovitou kašovitou konzistenci, je kvásek hotov. V míse s moukou uděláme malý důlek a tam nalijeme vzniklý kvásek a přidáme zbylou vodu (200 ml), do které jsme přidali jednu plnou lžíci klasického octa. A teď je třeba těsto poctivě vypracovat.

Můžete použít vařečku a věnujte 10 minut intenzivnímu mísení. Až vás to po pár minutách přejde a začnou pořádně bolet ruce, vemte si na pomoc ruční šlehač s nástavci pro mísení těsta (takové ty pokroucené spirálovité dráty) a několik minut dobře těsto zpracovávejte. Jakmile je vše dokonale promíseno, nikde žádná suchá mouka (můžete přidat trochu vody když bude těsto příliš suché), srovnáme těsto doprostřed mísy, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo asi hodinu kynout.
Těsto je vykynuté, když minimálně zdvojnásobí svůj objem v míse, a když do něj píchneme prstem, zůstane v něm po prstu důlek – nelepí se k němu.

Ukázkově povedený doma pečený chléb (Michal Raška)
Nyní je čas zapnout troubu na předehřev na 250°C. Pak těsto vyklopíme na dobře pomoučený vál a chvíli jej ještě zpracováváme (hněteme) rukama tak, že těsto „překládáme“ napůl a protlačujeme směrem od sebe. Stačí chvíli a pak už zformujeme bochník. Na tvaru příliš nezáleží, třeba klasický kulatý. Vždy jej ale zformujte spíše vyšší než by nakonec měl být, během pečení se trochu „rozplizne“ do šířky. Bochníček dáme na plech vystlaný pečícím papírem, a necháme jej ještě 10–15 minut odpočinout než jej dáme péci.
Odpočinutý bochník pak lehce potřeme slanou vodou (vlažná voda a trocha soli) a dáme doprostřed trouby péct. Do trouby také vložíme malý kastrůlek s vodou, aby nebyl chleba příliš vysušený. Prvních 10–15 minut pečeme naplno, na 250°. Potom nebo jakmile začne povrch trochu zlátnout, potřeme ještě jednou bochník slanou vodou, tentokrát pořádně, a zmírníme teplotu na 160° C a dopékáme dalších 45–50 minut. Občas můžeme (během pečení) lehce potřít slanou vodou. Po vyjmutí chleba ještě jednou (naposled) potřeme slanou vodou a necháme dobře vychladnout (což může trvat i 2 hodiny).

Poznámka: Bakterie v kvásku významně ovlivňují výslednou chuť chleba. Kyselina mléčná dává chlebu jemně nakyslou příjemnou chuť, zatímco kyselina octová způsobuje ostře kyselou chuť. Umění pečení kváskového chleba tkví v přípravě kvásku s takovým poměrem bakterií homo- a heterofermentativního kvašení, který dá chlebu správné chlebové aroma. Vyvážený poměr různých bakterií je dán vedením kvásku při různých teplotách a různé hustotě těsta. Nutno dodat, že chuť chleba je doplněna i mnoha dalšími chuťovými a aromatickými látkami, které mají možnost se díky delšímu kynutí a zrání těsta vyvinout. 
Kvasinky obsažené v kvásku produkují oxid uhličitý, který je zachycen v těstě. Chleba je díky tomu nadýchaný, což umožňuje mimo jiné i jeho snazší propečení.

Zdroj: sociální sítě google+, kvaskovychleb.cz

TADY SE DÁ NAJÍT JÍDLO, RECEPTY i OBRÁZKY MENU ŠTÍTKŮ

#Játra na sádle #Maggi #Srnčí hřbet #Srnčí játra Alkohol Americké (kanadské) palačinky Ananas Bábovka Bábovka jako peříčko Bábovka jogurtová s kokosem Bábovka s čokoládovým pudinkem Báč Banánový desert banánový palačinkový dort Bašta - fidly! bavorské vdolečky Bažant na slanině Bažant na víně Bažant pečený Beef Wellington Belgické vafle Bezinky Bezmasá jídla Biftek BIO Blackberry champagne margarita Boeuf Bourguignon Boršč Borůvky Bramboračka Bramboračka nakyselo Bramboračka s uzeninou Bramboráčky Bramborka Bramborová kaše Bramborové placičky Bramborové placky se sýrem Bramborové speciality Bramborový guláš Bramborový knedlík Brazilská snídaně Brokolice Brusinková omáčka brusinky a salát Coleslaw Bublanina Bůček Buchtičky s krémem Buchty Buřty na pivu bylinky Camembert Candát CANNELLONI Capensis (mořská štika) Caramelized Apple and Blue Cheese Celer recepty Cibule Cibulové kroužky Citrony Claudie recepty Cmunda Co budeme vařit dnes? Coffee Cukroví Čaj Čaj šípkový Černý bez Česká snídaně Česnek Čevabčiči Čína Čínské nudle s kuřecí směsí se zeleninou Čočka Čokoládový dortík dančí guláš Dančí kýta dechánek Divočák Domácí Domácí houstičky Domácí chleba Domácí jídlo Domácí koláče Domácí kuchyně Domácí rohlíky Domov Dort Dršťková Dunajské vlny s višněmi Dýňová polévka Easter Eintopf s fazolemi a bramborami Euglena Janae Bradley Facebook Falšování potravin Fazole Fotografie Francouzské brambory s uzeným Francouzské Confit de canard Frankfurstská hovězí Frgále gril Grilované koleno Guláš GULÁŠ Z HLÍVY Gulášová polévka Gumové ovoce Halušky Ham and Eggs Hamburger Hermelín Historie hlavička Hlíva Holandský řízek Hořčicová omáčka Hot Dog Houbová omáčka Houbové recepty Houbové speciality Houskové knedlíky Hovězí Hovězí guláš Hovězí plátky na houbách s rýží Hovězí polévka Hovězí roláda Hovězí s rýží dělané na vodě a zahuštěné kuskusem Hovězí steak Hovězí svíčková Hranolky Hrášek Hrnečkové knedlíky Hroznové víno Hruška hříbky Humor Husa Chilli Iced tea Italská placka Italská snídaně Jablečný ocet Jablka Jablkové řezy Jáhly Jahodové knedlíky Jahodový koláč Jahodový koláč s podmáslím Jahodový koláč se zakysanou smetanou Jahody Jak na to JALAPENO Játra Játra na slanině Jednoduché chutné rychlé recepty Jehněčí Jelení guláš Jelení kýta Jelení medailonky Jelení ragů Jíme zdravě Jíška Jogurt Jogurt řecký Jogurtové řízky Jsme to co jíme Kachna Kančí Kančí guláš Kančí hřbet na česneku Kančí hřbet s brusinkami kančí hřbet s šípkovou omáčkou Kančí kýta Kančí kýta s jalovcem Kančí na rajčatech a cuketě Kančí perkelt Kančí ragů KANČÍ ŘÍZKY Kančí se šípkovou Kančí steaky KANČÍ ŽEBÍRKA Kapr karamel Karamelisované-jahody-ořechy-se-zakyskou Karbanátek karlovarský knedlík Katův šleh Když vaří a servírují chlapi! kefír klobásy knedlíky Koblihy Kokosové kuličky Koláč Koláč s borůvkami a drobenkou Kompot Koprová omáčka Koření Kosmatice Kotlety Kotrč kadeřavý Krkovička Krůtí játra Krůtí nudličky Krůtí pečené stehno křenová omáčka Kuchyně Kukuřičné palačinky Kulajda Kuře s nádivkou Kuře s tandoori omáčkou Kuřecí játra Kuřecí křidýlka Kuřecí maso Kuřecí nugetky Kvalita potravin Květák Květy Kysané zelí Langoše léčivé rostliny Lečo Legrace Léto Libeček Life at Google Limonáda Linecké Listové šátečky Litina Lívance Londýn Losos Loupáčky Loupaná hovězí plec Lovecké právo Lovu zdar! Maďarský vepřový perkelt s bramborem Maggi MAKRELA Malinový dort Maliny Marcipán Margarita Marinování Marinovaný králík na zelí Máslo Maso směs Máta Mazanec Medové perníčky Medovec Meduňka Menu Meruňky Mexické jídlo Minestrone Mleté biftečky ze zvěřiny Mleté maso Mojito Moravský vrabec Moře Mořský okoun Moučník Mozzarela Mrkev Myslivecká kuchařka Myslivost Na houbách Nadívaný bažant nádivka Nadváha (vlastně obesita) Nakládaný hermelín Nákyp švestkový Nákyp z ovesných vloček Nápoje Naše kuchyně Nemoci Noky O selském hospodářství O tradici O vůni šunky z komína Oběd Obložený talíř Ocet Okurky Olivový olej Olomoucké tvarůžky Omáčka Onion Rings Orestované nudličky ořechy OVEČKA Ovesné vločky Ovoce Pagáčky Palačinky Pálení žáhy Pampeliškový med Panna cotta Papriky Paštika Pečená divoká kachna Pečená husa Pečená kotleta Pečeně Pečené brambory Pečené kuře Pečený bažant na divoko Pečený čaj Pečený králík Pečivo Pivo Pizza Plněné zapečené kaiserky (anglie Plzeň 12° Počasí Poháry Pochoutky z brambor Polévka Gaspacho Polévky Polsko pomazánka Pomerančovo smetanovo čokoládový dortík Pórková omáčka Povidla Pražský flamendr Prejt Prevence Proso Prostřeno Pstruh na másle Ptačinec žabinec Punč Pyré Quick Roebuck Quinoa Racionální strava Rady a tipy Rafaelo Rajčata Rajská a jablečná polévka Rajská na divoko s rýží Rajská omáčka Rajská polévka Ražniči Recepty Recepty a rady Recepty k vaření Recepty na míchané nápoje a koktejly Refluxní choroba jícnu Remoska Risotto Rizoto Rizoto s masem a houbami Roláda Rostbeef Roštěná Roštěnec ROZLÍTANÝ PTÁČEK S HOVĚZÍM MASEM RÝŽE BASMATI Rum Ruské vejce Růžičková kapusta Rybíz Ryby Rychlovka Rýže Řecké Ředkvičkový salát Řízek Salát Salát Coleslaw Salát z pomerančů Segedinský guláš Sekaná Sekaná a bramborová kaše Sekaná s bramborovou kaší sekanina sekanka Selská omeleta Skewered Strawberry Sladké mámení Slepice na paprice Slivovice Slunečnicový chléb Smažená zelenina Smažené houby Smažené kuře Smažený sýr Smetana Smetanové brambory s nivou Snídaně Snídaně v Portugalsku Srnčí guláš Srnčí hřbet Srnčí játra Srnčí kýta Srnčí kýta na červeném víně Srnčí plátky Srnčí tatarský biftek staročeské vepřové Steak z kuřecího masa Stolování a etiketa Sulc Supermarket Svačina Svíčková na smetaně Svijany sýr Sýr naložený s cibulí paprikou a pivem šeřík Šípková omáčka ke zvěřině Šípky Školní kuchyně Škubánky Škvarkové placky Škvarky Šnečci s tvarohem Špagety španělský ptáček Špekáčky Špenát špíz Šťávy Štědrý den Štrůdl (závin) Štrůdl s tvarohem Šunka švestkové knedlíky Švestkový koláč Švestky Tatarský biftek Telecí Tequila Těstovinový salát se zeleninou a tuňákem Těstoviny The Eggs Benny Tibetská Tilapie Tipy a návody Tlačenka Topinky Tortilly Toskánské vepřové Treska Tvá Jája Tvaroh Tvaroháčky s jahodami Tvarohové knedlíky Tvarohový dort Uzené Uzené maso Uzení naloženého masa Vafle Vajíčka Vajíčka a šunka Valentýnské speciality Vanilkové Vanilla frozen yogurt with ice cream Vánočka Vánoční Vánoční perníky Vánoční tvaroháč Vaříme pro radost Vaříme s přáteli Vdolky Večeře Vejce Velikonoce Velikonoční beránek Velikonoční kynutý věnec Velikonoční sekaná Vepřová krkovice Vepřová kýta vepřová panenka Vepřová plec Vepřové Vepřové na červeném víně Vepřové nudličky Vepřové výpečky Vepřový guláš Vepřový gulášek s chlebem Vepřový kotlet na smetaně Vepřový steak Vepřový závitek Videorecepty Vinná klobása Víno Višňové řezy Vitaminy VLK Vosí hnízda Vtipy Vyprávění lesníka Waldorfský salát Z listového těsta Zabijačka Zapečená cibule Zapečené filé Zapečený lilek s mletým masem Zapečený sýr rýže se slaninou Zavařování Závislost Zázvor Zdraví Zelené fazolky Zelenina Zelenina dušená Zelňačka Zelňáky zlatá buchta Zmrzlina Znojemská roštěná Zvěřina Zvěřinová Paštika Zvěřinové biftečky Žampionová specialita podle Kačky Žampiony Žebírka Želatinové žloutek okolo niva) v alobalu Žloutkové řezy

Oblíbené příspěvky co se tady nejvíc čte?

VYBRANÝ PŘÍSPĚVEK

Pečená makrela se šalvějí, levandulí, máslem, podlitá bílým vínem

Pečená makrela se šalvějí, levandulí, máslem, podlitá bílým vínem

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...