Domácí uzené je nezapomenutelné nejen chutí,
Domácí uzené, špenát, brambor
ale zejména vůní vybraného tvrdého dřeva...
K přípravě domácího uzeného masa vždy používáme nasolené maso. Před samotným uzením maso odsolíme ve vlažné až teplé vodě, kde jej podle velikosti kusů necháme 1-4 hodiny do hloubky prohřát. U prohřátého masa také lépe zkontrolujeme jeho nezávadnost. Zvláštní pozornost věnujeme místům styku ve spojích kostí a kloubů.
Upravené části masa před uzením podle receptu ještě naporcujeme na části o hmotnosti 1,5 kg, nebo ovineme motouzem, případně síťkou.
Upravené maso pak necháme okapat zavěšené na háčcích, které vpichujeme pod kost, nebo do kůže a svaloviny, kterou v místě vpichu můžeme vyztužit dřevěnou špejlí.
Připravené maso dejte do smaltované nebo keramické nádoby a tu pak uložte do chladného sklepa nebo lednice. Po třech dnech nádobu vyndejte a zalijte připraveným studeným lákem. Maso musí být celé potopené. Po zalití nechte znovu v chladu odležet. Celkem bude maso naložené týden, ale může být déle. Po naložení je třeba maso dobře opláchnout v hodně teplé vodě a následně osušit.
Uzení naloženého masa
Maso zavěsíte na háky do udírny a udíte na teplotu 90 stupňů Celsia po dobu 7-8 hodin. Pro uzení používejte tvrdé dřevo bez kůry.
Oschlé maso potom udíme podle velikosti dílů mírně teplým kouřem při teplotě asi 50 -70 stupňů po dobu 6-8 hodin, při uzení studeným kouřem 20-25 stupňů teplým 3-7 dnů.
#Domov, Hlad, Můj pohled na svět, Uzené, Uzení naloženého masa, Jak na to, Myslivost, Recepty a rady, Recepty k vaření, Tipy a návody,