Zvěřinová paštika |
a zvěřinové hody právě nastaly
Myslivec donese flák z divočáka, nebo jelena, sádlo, koření, cibuli máte doma. Pro smetanu (vajíčka) dojdete tam, kde je...všude. Pivko, přímo z výčepu putuje domů samo.
Jak ty dobroty ze zvěřiny připravit?
Ingredience:
350 g přední zvěřina z divočáka
1 - 2 lžic solamyl, 2 lžíce sádlo
500 g zvěřina z jelena
2 - 3 ks vejce
směs koření na paštiku 150 g
cibule sůl
120 ml smetana ke šlehání
Postup přípravy:
Maso podle potřeby očistíme a nakrájíme na drobné kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno.
Ve vyšší pánvi s poklicí nebo v hrnci rozehřejeme sádlo a cibuli na něm zpěníme. Přidáme maso, které krátce ale zprudka opečeme. Pak vše podlijeme a dusíme téměř do měkka.
Mezitím si paštikovou formu vymažeme vrstvou sádla nebo vyložíme plátky slaniny. Pokud nemáme paštikovou formu, můžeme použít formu na hřbet nebo biskupský chlebíček, ale připravíme si k tomu kus alobalu.
Podušené maso necháme trochu vychladit a aspoň dvakrát na jemno umeleme. Pokud chceme mít paštiku obzvláště jemnou, můžeme maso prolisovat. Umleté maso smícháme s vejci, smetanou, kořením a podle chuti osolíme. Nakonec do směsi vmícháme solamyl a důkladně promícháme.
Připravenou směs rozložíme do připravené paštikové formy. Formu uzavřeme. Případně uzavřeme alobalem.
Formu vložíme do vodní lázně a jen táhnutím - velmi pozvolným vařením při teplotě do 85 °C - vaříme asi 2 hodiny.
Paštiku necháme ve formě vychladnout. Pokud je již plně studená, můžeme ji vyklopit.
#Paštika, Recepty, Zvěřina, Myslivecká kuchařka, Domácí kuchyně, Bašta - fidly!, Co budeme vařit dnes?