Polévka zelňačka |
Kysané zelí
má významný zdravotní přínos. Je výborným zdrojem vitamínu C, bakterií kyseliny mléčné, v menší míře pak zdrojem vitamínu K a skupiny vitamínů B, minerálů jako draslík, hořčík či fluor.
Kysané zelí podporuje tvorbu krve a hormonů, umožňuje lépe bojovat proti únavě a zvyšuje obranyschopnost organizmu. Pomáhá snižovat krevní tlak a zároveň aktivuje funkci střev a vylučování toxických látek.
Má odvodňující účinek, a proto umožňuje rychlé odstraňování odpadních látek z těla.
V dobách, kdy neexistovaly mražené potraviny a potraviny z jižní polokoule nebyly dostupné ve střední a severní Evropě, poskytovalo kysané zelí zdroj důležitých živin během zimy. Mělo svůj význam i v mořeplavbě - například kapitán Cook si s sebou na cesty brával zásoby kysaného zelí, které, díky obsahu vitamínu C, pomáhalo zabránit kurdějím.
Zelí |
ZELÍ PO STAROČESKU
40-50 kg zelí 3 kg cibule
velký talíř strouhaného křenu
dva sáčky kmínu
půl kila soli 3 kg jablek nakrájených na čtvrtky
svazek kopru
vrchní listy od zelných hlávek - nestrouhat - použiji celé.
Na dno hrnce dáme svazek kopru zakryjeme listím ze zelí, potom vrstvíme - krouhané zelí posypeme cibulí, křenem, kmínem a solí. Na vrstvu dáme pár kousků jablek, zasypeme vrstvou krouhaného zelí a postup opakujeme a pěchujeme, až je hrnec plný. Pokud není v hrnci dostatek vody přilijeme trochu vlažné vody, protože zelí musí být stále pod vodou.
Necháme v teple asi 3 týdny, teprve pak dáme do chladna. Když je hrnec plný, přikryjeme deklem a do žlábku nalijeme vodu.
#kysané #zelí #zelňačka