...silnou ovocnou chuť, která překypuje sladkostí, slupka je kyselá |
"Kyselé na povrchu, sladké uvnitř. Každý plod rafinovaně kombinuje dvojici chutí, které se důmyslně doplňují. Zatímco dužina má silnou ovocnou chuť, která překypuje sladkostí, slupka je kyselá a ostře kontrastuje s tím, co očekáváme při skusu.
Na rozdíl od ostatních druhů ovoce švestky neobsahují škroby a veškerou energii zásobí v podobě cukrů. Proto se během zrání výrazně mění jejich chuť, když ovocné kyseliny ustupují fruktóze. Ta láká nejen děti , ale i hmyz. Pozor by si však měli dát cukrovkáři. Pro ně jsou švestky v štědrých dávkách rizikovým ovocem.
Zatímco některé odrůdy mají neutrální sladkou chuť s jemným ovocným náznakem, jiné dokáží na jazyku vykvést jemností meruněk, intenzívností trnek a vyvážeností třešní, s nimiž je švestka v příbuzenském vztahu. Co dokáží mirabelky nabídnout na intenzitě vůně a chuti, to je u ryngle převýšeno svou neodolatelnou vůní.
>>>> Čím více se odlišují vzhledem, tím rozdílnější jsou jejich chutě."