Polévka s medvědím česnekem podle Evy |
Rozpis: Versailská šunka
Olivový olej
Bujón
Medvědí česnek
Pórek
Klasický česnek
2 domácí vejce
Nejdříve osmahnu kvalitní plátkovou versaileskou šunku na troše olivového oleje ( na kostičky ) dočervena. V hrnci mám čistý bujón, zavařím nakrájený pórek na kolečka . Pak tam dám tu šunku, nasekaný medvědí česnek a tři stroužky klasického rozmačkám. Zašlehám 2 vejce a je to! Vejce domácí.
Poznámka: (Allium ursinum L. - česnek medvědí) obsahuje vonící silici (oproti česneku kupovanému jemnější) a dále obsahuje vitamín C, fytoncidy (rostlinná antibiotika), hořčiny a spoustu dalších látek. Podporuje činnost žaludku a trávení, uklidňuje křeče hladkého svalstva a ničí střevní parazity, má příznivý vliv na krvetvorbu.
Recept podle magdalenky
1-2 brambory
2 hrsti medvědí česnek - medvědí česnek
voda - vývar - příp. kostka
sůl
pepř
špetka muškátového ořechu
100-200 ml šlehačka
Postup : Brambory nakrájíme na kostičky a dáme vařit s vývarem, vodou, osolíme, opepříme, po chvíli přidáme omyté pokrájené listy česneku, když jsou brambory skoro měkké, vlijeme šlehačku a provaříme. Tyčovým mixérem rozmixujeme.
Podáváme s topinkami - topinka, krutony, celestýnská nudlemi a pod.
Dobrou chuť !