Předem marinovat do směsi divokého koření, pokrájené kořenové zeleniny, cibule a vinného octa nebo vína |
Jelení kýta se zeleninou a rozmarýnem
Suroviny (pro 4 osoby): 600-800 g jelení kýty bez kosti, sůl, 1/2 lžíce drcených jalovčinek, 6 kuliček celého pepře, 6 kuliček nového koření, 2 bobkové listy, 2 snítky tymiánu, 4 snítky rozmarýnu, 2 lžíce oleje, svazek karotky, 1 střední celer, 3 cibule, 50 g špeku, 150-200 ml bílého vína
Postup: Předehřejeme si troubu na 200 stupňů. Kýtu odblaníme, omyjeme, osušíme a prošpikujeme polovinou slaniny. Maso osolíme a okořeníme drcenými jalovčinkami. V pekáči rozehřejeme olej, maso na něm ze všech stran zprudka opečeme a vyjmeme. Ve výpeku roztavíme zbylou nadrobno pokrájenou slaninu, přidáme očištěnou karotku a oloupaný a na větší kusy nakrájený celer a osmahneme dozlatova. Když je zelenina opečená, přidáme oloupané celé nebo přepůlené cibule, celé koření a ještě chvíli opékáme. Maso zalijeme trochou vařící vody, do pekáče vrátíme opečené maso a pečeme v předehřáté troubě pod poklicí doměkka. Během pečení podle potřeby podléváme vodou a vínem, maso přeléváme vypečenou šťávou a obracíme. Ke konci pečení přidáme k masu snítky rozmarýnu. Když je maso měkké, vyjmeme ho z trouby a necháme asi 10 minut odležet. Potom kýtu krájíme přes vlákno na plátky a podáváme s upečenou zeleninou a přeléváme přírodní šťávou.
Tip: Maso ze staršího kusu můžete předem marinovat do směsi divokého koření, pokrájené kořenové zeleniny, cibule a vinného octa nebo vína. Podávejte například se zapečenou dýní a vařenými bramborami.
Dobrou chuť!
#Zvěřina #Recepty #Divočina #Kýta #Jelení #Zelenina #Brambory #Cibule #Koření #Víno #Vinný ocet #Rozmarýn