Marinovaný králík se zelím |
1 naporcovaný králík
400 g kysaného zelí
100 g slaniny
60 g rozpuštěného másla
1 cibule
3 stroužky česneku
šťáva z ½ citronu
mletý zázvor
mletá sladká paprika
drcený kmín
sůl
Postup přípravy: Králíka naporcujeme, porce osolíme, opepříme 60 g slaniny nakrájíme na klínky a králíka jimi prošpikujeme. Oloupanou cibuli nakrájíme na jemno, smícháme s prolisovaným česnekem, citrónovou šťávou, zázvorem, mletou paprikou a solí. Touto směsí potřeme králičí porce a necháme je v přiklopené míse den odpočinout.
Potom pekáč vymažeme máslem, na dno rozprostřeme zelí, posypeme ho zbylou na kostičky nakrájenou slaninou a poprášíme kmínem a solí. Na zelí položíme marinovaná porce králíka a podlijeme 1 dl vody a zprudka zapečeme 15 minut v troubě vyhřáté na 220 °C.
Teplotu zmírníme na 180 °C, přiklopíme pekáč a maso dusíme do měka 70 minut. Podle potřeby pečené maso podléváme horkou vodou. Na závěr pekáč odkryjeme a maso dopečeme 15 minut dorůžova.
Poznámka: Porce králíka na fotografii marinovaná byla jen v česneku, cibulce, kmínu, paprice a zázvoru + trošku citronové šťávy
Zdroj: G+ Dalibor.