K menu podáváme červené zelí nebo brusinky |
1 bažant
sůl
100 g anglické slaniny (plátky)
10 kuliček pepře
5 kuliček nového koření
5 kuliček jalovce
50 g másla
2 snítky rozmarýnu
Postup:
Omytého bažanta spaříme vroucí vodou na povrchu i uvnitř. Osušíme a osolíme. Dovnitř vložíme rozmarýn a na prsa položíme plátky slaniny. Zbylou slaninu nakrájíme nadrobno, zpěníme v kastrolu a bažanta na ní ze všech stran opečeme. Podlijeme vodou, přidáme sůl a koření a pečeme. Během pečení poléváme vypečenou šťávou. Po upečení vyndáme rozmarýn, a maso naporcujme. Vypečenou šťávu přecedíme, zjemníme máslem a prohřejeme.
Šťávu podáváme k bažantovi na slanině zvlášť.
Nebo také srozumitelně:
Postup přípravy receptu Bažant na slanině:
Vykuchaného bažanta na povrchu i uvnitř dobře omyjeme, prsíčka a stehýnka protáhneme slaninou a posolíme. Na pekáči zpěníme máslo a na kolečka nakrájenou cibuli, na to vložíme připraveného bažanta prsíčky dolů, přidáme koření a pečeme v troubě. Podle potřeby podléváme. Potíráme máslem a ke konci pečení necháme bez pokličky zčervenat.
Měkkého bažanta vyjmeme, rozdělíme na porce, přelijeme šťávou a podáváme.
Jako přílohu k bažantovi na slanině podáváme vařené brambory.