Zelňačka |
Tak jak se vyvíjel člověk, vyvíjela se i strava. Od té jednostranné a nevyvážené až po tu dnešní – pestrou a bohatou. Stravu v jednotlivých oblastech ovlivňovalo zemědělství. Prostí lidé byli plně závislí na tom, co si vypěstovali na svých polích. Koupě potravin byla téměř vyloučena, případně se do domácností kupovaly pouze produkty jako káva či cukr. Pestrost používaných surovin se odvíjela od skutečnosti, zda se hospodářství nacházelo v úrodné nížině, nebo na horách s drsnějším podnebím, které nedovolovalo pěstovat obilí, zeleninu ani některé druhy ovoce.
Proto se setkáváme v jednotlivých krajích s různými tradičními pokrmy.
Na jídlo se také vázaly různé zvyklosti a přání. Svoji důležitost mělo o svátcích a slavnostních příležitostech. Maso se v kuchyni používalo velmi málo, v době adventní a postní nikdy. Jídlem se rozhodně neplýtvalo. Proměnou času některá tradiční jídla zcela vymizela. Většinou se jedná o jídla z pohledu dnešní doby levná, ale jejich příprava je často časově náročná.