Domácí chléb slunečnicový |
500 g tmavé pšeničné chlebové mouky 100 g ovesných vloček + hrst na posypání 1,5 lžičky soli 2 plné lžičky sušeného droždí 500 ml vlahé vody 1 lžička třtinového cukru 100 g loupaných slunečnicových semínek
1.Do zadělávací mísy dejte přesetou mouku, vločky, přimíchejte sůl a sušené droždí.
2. Ve vlažné vodě rozpusťte cukr a nalijte na směs. Vypracujte těsto hnětacími háky. Zprvu je promísené těsto lepkavé; je třeba hnětat ještě alespoň 5 minut, až je těsto kompaktnější a odděluje se od stěn. Povrch bochánku poprašte moukou, mísu přikryjte utěrkou a dejte na teplé místo na 30 minut kynout.
3. Poté vařečkou přimíchejte slunečnicová semínka a nakypřené těsto přesuňte do hranaté formy, vyložené pečícím papírem. Povrch hustě posypte semínky a poprašte moukou. Formu opět přikryjte a těsto nechte 10-15 minut odpočinout. Těsto bude pracovat, takže formu naplňte kousek pod vyznačený okraj. Mezitím vyhřejte troubu na 200 °C. 4. Vykynuté těsto vložte do trouby na střední rošt a pečte 30-35 minut, až bude povrch pevný a zlatavý.
#Domácí chleba, Pečivo, Domácí jídlo, Domácí kuchyně, Slunečnicový chléb,