Boršč |
Suroviny:
500 g vepřové kýty nebo plece500 g hovězího předního
500 g jehněčí kýty (pokud ji nemáme nebo nechceme použít,
nahradíme ji poměrnou částí hovězího nebo vepřového podle chuti)
1 velká mrkev 1 velká petržel kus celeru velký přibližně jako mrkev
4 středně velké brambory 2 velké červené řepy polovinu malé hlávky bílého zelí
2 středně velké cibule 3 velká oloupaná rajčata (nemáme-li k dispozici dobře vyzrálá, použijeme raději nakládaná) 4 lžíce sádla pepř, sůl, 4 bobkové listy,
8 kuliček nového koření, 1 stroužek česneku ocet na dochucení zakysanou smetanu a čerstvou petrželku na podávání
Postup:
Maso vcelku lehce potřeme ze všech stran olejem a necháme ho na dobře rozpálené pánvi zatáhnout dozlatova. Vložíme ho do velkého hrnce se studenou vodou tak, aby bylo ponořené, osolíme ho, přidáme stroužek česneku, nové koření a bobkový list a připravíme silný vývar - tedy necháme ho táhnout tak dlouho, dokud nebude maso měkké (přibližně 2 - 3 hodiny podle kvality a stáří masa). Měkké maso vyjmeme, necháme okapat a nakrájíme ho na větší kostky.Zároveň s masem dáme do jiného hrnce do měkka uvařit oloupanou a na kostičky nakrájenou řepu, kterou lehce osolíme a zakápneme octem. Do pánve, ve které jsme zatáhli maso, přidáme trochu sádla a osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Přemístíme ji do hrnce k vývaru, do pánve přidáme sádlo a pokračujeme na kostičky nebo půlkolečka nakrájenou kořenovou zeleninou. Osmaženou zeleninu opět přesuneme do hrnce. Stejným způsobem osmahneme na tenké nudličky nakrájené zelí. Sádlo přidáváme podle potřeby. Pokud používáme rajčata čerstvá, proházíme je na pánvi stejným způsobem - v opačném případě je dáme do hrnce rovnou.
Brambory oloupeme a nakrájíme na vetší kostky. I ty vhodíme do hrnce, jeho obsah přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni tak dlouho, dokud nezměknou. Poté přidáme nakrájené maso a uvařenou řepu i s nálevem. Krátce provaříme, aby se spojily chutě, a podle potřeby dochutíme solí, octem a pepřem.
Podáváme ozdobené zakysanou smetanou a čerstvou petrželkou, buď s chlebem, nebo jako samostatné jídlo.