Guláš
GURMÁNSKÝ GULÁŠ S NOKEDLI (halušky z mouky)
- hovězí kližku (odblanit a nakrájet) zprudka orestovat na špeku, aby nepustila šťávu a maso se zatáhlo, ochutit - vegeta, pepřové koření, mletý kmín, česnek (i sušený), přidat 2 velké hrsti sušené smažené cibule (pokud není, dát normální cibuli osmahnout ještě před masem), mletou papriku (může i trošku pálivé), uzenou papriku, krátce orestovat, zalít vodou, přiklopit
a dusit za občasného míchání.
a dusit za občasného míchání.
Před koncem přidat sterilované znojemské lečo a pokrájené na čtvrtky oloupané žampiony, včetně nožiček a opět dusíme. Až je maso krásně měkké, dochutit, přidat chili omáčku (já dávám sladkou, pro nás stačí méně ostrý) a majorán. Při použití sušené smažené cibule není třeba guláš zahušťovat, jinak trošku jíšky, nebo nastrouhaný chleba...
Nokedli - halušky z mouky.
Hrubou a polohrubou mouku napůl, ale jde to i z jedné (od každé hrnek, když zbyde, dá se na mrazák), lžičku prdopeče (kvůli hrubé mouky, aby nebyly tuhé)Mouku do hlubší misky, sůl, 1-2 vejce, přilít trochu mléka a vařečkou zamíchat do hustého těsta, které řidší než na buchty a hustější než na lívance. Do vařící vody, nejlépe přes haluškovač, nebo cedník s dírkami, zavařit halušky. Nevaří se moc, jen vylezou navrch, ztlumit, aby nevypěnily a hned jednu zkusit a podběrákem vybrat.
Vařím raději na dvakrát, aby to nebyla kaše. Pak se jen promastí olejem, aby se neslepily.