Srnčí (jelení) pečeně
Pečeně ze zvěřiny s hranolky |
Z maďarské kuchyně
Rozpočet:
2 kg zvěřiny ze srnčí nebo jelení kýty (mohou být i kýtky zaječí), sůl, paprika,
20 dkg slaniny, 10 dkg másla, 3 – 4 velké cibule, 5 rajčat nebo kečup,
1/3 l husté smetany, 3 dkg mouky, šťáva z ½ citronu.
Odblaněnou zvěřinu naklepeme, hustě protáhneme slaninou, osolíme a hodně posypeme paprikou.
Na rozehřátém másle necháme zrůžovět cibuli pokrájenou na kolečka a v ní po všech stranách zvěřinu rychle opečeme.
Potom zvolna pečeme (zprvu přikryté), přidáme oloupaná a jader zbavená rajčata nebo rajčatový protlak nebo šťávu. Když je pečeně měkká, necháme ji v horké troubě odkrytou, aby zarůžověla. Šťávu zakapeme citronovou šťávou a zalijeme hustou smetanou, v níž jsme rozkvedlali 3 dkg mouky. Po krátkém povaření do ní vložíme zvěřinu, pokrájenou na plátky.
Příloha: hranolky a zelenina
Příloha: hranolky a zelenina