Francouzské Confit de canard

duck_cherry_vinegar_sauce_canard


Konfitování, přesněji nakládání kachního nebo husího masa ve vlastní šťávě s bylinkami kořením a solí,
s následným pomalým dušením v tuku. Používá se samozřejmě tuk kachní a nebo husí. Tato metoda ůpravy pokrmů patří k jihozápadní části Francie stejně neodmyslitelně jako sklenka dobrého červeného vína. Kdo měl možnost konfit ochutnat, nediví se.

Maso upravené podle tradičních receptur vydrží roky aniž by se skladování jakkoli projevilo na jeho kvalitě a navíc skvěle chutná. Dopřát si ho můžeme buď samotné, nebo ho můžeme přidat spolu s dalšími surovinami do jiných specialit francouzské kuchyně, například cassouletu nebo garbure.

Suroviny: 1 celá kachna, případně 8 kachních stehen (protože sama o sobě nejsou moc tučná, vyplatí se ke konfitování použít husí sádlo: cca 1,5 kg), 8 polévkových lžic hrubé mořské soli, 12 bobkových listů, 8 snítek tymiánu, 20 kuliček jalovce, 5 kousků hřebíčku a pepř

Tip: Kachní srdíčka upravená obdobně jako konfit jsou po ohřátí (tentokrát bez tuku) chutným společníkem listových salátů. Použít můžete třeba rolo, polníček nebo ledový salát. Pokud pokrm ozdobíte česnekovými krutony a přelijete ho dresingovou zálivkou z dijónské nebo francouzské hrubozrnné hořčice, rozhodně nebudete litovat.

Kachnu zbavenou drobů opláchneme, rozčtvrtíme a zbavíme sádla i bílých částí (obojí dáme stranou). Koření: pepř, bobkový list, hřebíček a jalovec, rozdrtíme v hmoždíři a promícháme s mořskou solí. Čtvrtky kachny důkladně potřeme česnekem a spolu s tymiánem naskládáme do větší skleněné nádoby. Maso ještě pokryjeme shora vrstvou koření smíchanou se solí a poté ho uložíme na den ale i na týden do lednice. Druhý den kachní maso buď podusíme v tuku a nebo upečeme.

Pokud se rozhodneme pro dušení, postup je následující:
Sádlo odstraněné z kachny nejdříve rozpustíme ve velkém hrnci, samozřejmě ho bude málo a tak se přidává ještě kachní nebo husí sádlo koupené. Přidáme maso naložené v koření a na mírném ohni ho zhruba 2 - 7 – a nebo i 12 hodin podusíme (maso by mělo být po celou dobu ponořené v sádle). Teplota při 2 hod mírně nad 100 st. C. Při 7 a 12 hod (tradiční metoda) pouze necháme táhnout při 85-90 st C.). Nakonec maso vykostíme (ale není to nutné stehýnka se pravidelně nevykošťovala), naskládáme ve vrstvách do předehřátých sklenic s patentním uzávěrem, zalijeme vařicím kachním sádlem a uzavřeme víčkem. Sklenice se ještě jednou zahřejí na cca 90 st.C na 20 min.. Necháme vychladnout a uložíme na chladné temné místo.

Druhá varianta: troubu předehřejeme na 180°C. Maso mezitím poklademe na dno pekáče tak, aby vytvořilo souvislou vrstvu. Vše pokryjeme silnou vrstvou sádla, pekáč vložíme do trouby a pečeme zhruba jednu hodinu. Poté teplotu snížíme na 150°C a pokračujeme v pečení další dvě hodiny. Maso podle potřeby poléváme výpekem. Po upečení ještě horké maso rozdělíme do sklenic spolu s několika bobkovými listy, tymiánem a kuličkami jalovce. Výpek přecedíme přes síto do džbánu a přelijeme jím maso tak, aby v sádle „plavalo“. Sklenice důkladně uzavřeme a necháme vystydnout. Takto připravený konfit vydrží v lednici i několik týdnů. Pokud použijeme zavařovací sklenice a sterilizaci, přečká konfit bez problémů i několik let.

U dlohodobého uskladnění je zapotřebí si uvědomit, že sterilizace u masných výrobků je nedostatečná. Zde se musí alespoň použít tzv. Tyndalizace. To je opakovaná sterilizace při 90 st. C za 24-48 hod. po první na 20 min. Je to způsobeno tím, že spory bakterií se bezpečně zničí pouze v kyselém prostředí při teplotách do 100 st. C. A to v případě masa neplatí, tam je prostředí neutrální případně až mírně zásadité.
-
Ingredience:

8 větších kachních stehen
2kg kachního nebo husího sádla
Lístky otrhané z 1 menší hrsti čerstvého rozmarýnu
10 čerstvých bobkových listů
1 lžíce suchých kuliček jalovce
1 lžíce celého pepře
Na marinádu:
8 lžíc hrubé mořské soli
Lístky otrhané z 1 menší hrsti čerstvého tymiánu
10 čerstvých bobkových listů
1 menší hrst suchých kuliček jalovce
kůra ze dvou pomerančů (bio)
Postup:
V hmoždíři rozdrťte ingredience na marinádu, potřete touto směsí kachní stehna a nechte přes noc marinovat.
Vyhřejte troubu na 170°C
Ze stehen setřete marinádu a vložte je do pekáče tak velkého, aby se tam akorát stěsnaly
Přilejte sádlo
Pekáč vložte do trouby a pečte dvě hodiny, občas stehna přelijte tukem, až je kůže upečená krásně do křupava
Pět minut před dopečením přidejte rozmarýn, bobkový list, kuličky jalovce a pepře

Tip: stehna můžete uchovat na dobu až dva měsíce. Dejte je do vypařené zavařovací sklenice, zalejte sádlem z pekáče a dejte do lednice. Když na ně dostanete chuť, vytáhněte je, dejte na pekáč do trouby na 250°C a nechte asi 20 minut propéct, kůže bude zase krásně křupavá a maso jemňoučké, že bude samo odpadávat od kosti.

Oblíbené příspěvky co se tady nejvíc čte?

TADY SE DÁ NAJÍT JÍDLO, RECEPTY i OBRÁZKY MENU ŠTÍTKŮ

Zvěřina Co budeme vařit dnes? Vepřové Recepty Domácí kuchyně Myslivecká kuchařka Prostřeno Kuřecí maso Naše kuchyně Hovězí Bramborové speciality Polévky Domácí jídlo Houbové recepty Rady a tipy Jahody Jsme to co jíme Pochoutky z brambor Bašta - fidly! Jíme zdravě Ovoce Bramboráčky Fotografie Jak na to knedlíky Cukroví Jednoduché chutné rychlé recepty Když vaří a servírují chlapi! Kysané zelí Snídaně Uzené maso Vánoční Zdraví Zelenina Kachna Koláč Myslivost Tvaroh Vaříme pro radost Vaříme s přáteli sýr Domácí chleba Guláš Kančí guláš Kotlety Menu Salát Srnčí kýta Zavařování gril vepřová panenka Školní kuchyně Cibule Domácí koláče Fazole Hermelín Kančí kýta Papriky Ryby Tatarský biftek Těstoviny Biftek Marinování Mleté maso Na houbách Pečené brambory Pečené kuře Rajčata Rýže Srnčí guláš Stolování a etiketa Vejce Velikonoce Vepřový steak bylinky hříbky klobásy Bažant pečený Beef Wellington Dort Halušky Hlíva Houbová omáčka Hovězí svíčková Karbanátek Koblihy Koření Malinový dort Maso směs Palačinky Pečivo Pivo Smetana Večeře Zázvor Řízek Škvarky Borůvky Buchty Bůček Capensis (mořská štika) Citrony Houbové speciality Hroznové víno Kančí Kančí ragů Koprová omáčka Lovu zdar! Meruňky Oběd Pečená husa Roláda Roštěná Rychlovka Segedinský guláš Smažený sýr Smetanové brambory s nivou Srnčí hřbet Steak z kuřecího masa Svíčková na smetaně Tlačenka Vajíčka Valentýnské speciality Velikonoční beránek Velikonoční sekaná Vepřová plec Vánočka Zelenina dušená Zelňačka karlovarský knedlík Česká snídaně Česnek Šunka Žebírka Banánový desert Bezmasá jídla Boršč Brusinková omáčka Bábovka Celer recepty Chilli Domácí houstičky Francouzské brambory s uzeným Hovězí guláš Hruška Humor Jablka Jablkové řezy Jelení kýta Kančí steaky Krkovička Legrace Limonáda Lívance Maliny Marinovaný králík na zelí Moravský vrabec Olivový olej Olomoucké tvarůžky Omáčka Pizza Poháry Rajská omáčka Recepty na míchané nápoje a koktejly Sekaná bramborová kaše Smažená zelenina Topinky Vajíčka a šunka Vdolky Vepřová kýta Z listového těsta dančí guláš křenová omáčka nádivka pomazánka Čaj Škvarkové placky Špenát Štrůdl (závin) Štědrý den Švestky Šípková omáčka ke zvěřině Žampiony #Játra na sádle Bažant na slanině Bezinky Bramboračka Bramboračka s uzeninou Bramborové placičky Buchtičky s krémem Coffee Domácí rohlíky Francouzské Confit de canard Hamburger Italská snídaně Jahodový koláč Jelení guláš Jelení medailonky Jelení ragů Játra Játra na slanině Kančí se šípkovou Kvalita potravin Květák Listové šátečky Losos Loupaná hovězí plec Lovecké právo Léto Margarita Maďarský vepřový perkelt s bramborem Mleté biftečky ze zvěřiny Mojito Mozzarela Nakládaný hermelín Nápoje O selském hospodářství O tradici Obložený talíř Ocet Okurky Paštika Pečený bažant na divoko Povidla Prevence Racionální strava Rafaelo Risotto Rum Rybíz Růžičková kapusta Salát z pomerančů Sekaná Smažené kuře Srnčí játra Svačina Svijany Sýr naložený s cibulí paprikou a pivem Tvarohový dort Vafle Vepřová krkovice Vepřové nudličky Vepřové výpečky Vepřový kotlet na smetaně Vitaminy Višňové řezy Vosí hnízda Vtipy Vyprávění lesníka Znojemská roštěná Závislost staročeské vepřové zlatá buchta Čaj šípkový Černý bez Čevabčiči Čokoládový dortík Čočka Švestkový koláč Šípky špíz Želatinové #Maggi #Srnčí hřbet #Srnčí játra Alkohol Americké (kanadské) palačinky Ananas BIO Bažant na víně Belgické vafle Blackberry champagne margarita Boeuf Bourguignon Bramboračka nakyselo Bramborka Bramborové placky se sýrem Bramborový guláš Brazilská snídaně Brokolice Buřty na pivu Bábovka jako peříčko Bábovka jogurtová s kokosem Bábovka s čokoládovým pudinkem Báč Camembert Caramelized Apple and Blue Cheese Cibulové kroužky Claudie recepty Cmunda Dančí kýta Divočák Domov Domácí Dršťková Dýňová polévka Easter Eintopf s fazolemi a bramborami Euglena Janae Bradley Facebook Falšování potravin Frankfurstská hovězí Frgále Grilované koleno Gumové ovoce Ham and Eggs Historie Holandský řízek Hot Dog Houskové knedlíky Hovězí plátky na houbách s rýží Hovězí polévka Hovězí roláda Hovězí s rýží dělané na vodě a zahuštěné kuskusem Hořčicová omáčka Hranolky Hrnečkové knedlíky Husa Iced tea Italská placka Jablečný ocet Jahodový koláč s podmáslím Jahodový koláč se zakysanou smetanou Jehněčí Jogurt Jogurt řecký Jogurtové řízky Jáhly Jíška Kančí hřbet na česneku Kančí hřbet s brusinkami Kančí kýta s jalovcem Kančí na rajčatech a cuketě Kančí perkelt Karamelisované-jahody-ořechy-se-zakyskou Katův šleh Kokosové kuličky Koláč s borůvkami a drobenkou Kompot Kosmatice Krůtí pečené stehno Kuchyně Kukuřičné palačinky Kulajda Kuře s nádivkou Kuře s tandoori omáčkou Kuřecí játra Kuřecí křidýlka Kuřecí nugetky Květy Langoše Lečo Libeček Life at Google Linecké Litina Londýn Loupáčky Maggi Marcipán Mazanec Medovec Medové perníčky Meduňka Mexické jídlo Moučník Moře Mořský okoun Mrkev Máslo Máta Nadváha (vlastně obesita) Nadívaný bažant Nemoci Noky Nákyp z ovesných vloček Nákyp švestkový O vůni šunky z komína Onion Rings Orestované nudličky Ovesné vločky Pagáčky Pampeliškový med Panna cotta Pečená divoká kachna Pečená kotleta Pečený čaj Plzeň 12° Polsko Polévka Gaspacho Pomerančovo smetanovo čokoládový dortík Počasí Pražský flamendr Prejt Proso Pstruh na másle Ptačinec žabinec Punč Pyré Pálení žáhy Pórková omáčka Quick Roebuck Quinoa Rajská a jablečná polévka Rajská na divoko s rýží Rajská polévka Ražniči Recepty a rady Recepty k vaření Refluxní choroba jícnu Remoska Rizoto Rizoto s masem a houbami Rostbeef Roštěnec Ruské vejce Salát Coleslaw Selská omeleta Skewered Strawberry Slepice na paprice Slivovice Slunečnicový chléb Snídaně v Portugalsku Srnčí plátky Srnčí tatarský biftek Sulc Supermarket Telecí Tequila The Eggs Benny Tibetská Tilapie Tipy a návody Tortilly Toskánské vepřové Treska Tvarohové knedlíky Tvaroháčky s jahodami Tvá Jája Těstovinový salát se zeleninou a tuňákem Uzené Uzení naloženého masa Vanilkové Vanilla frozen yogurt with ice cream Velikonoční kynutý věnec Vepřový guláš Videorecepty Vinná klobása Vánoční perníky Vánoční tvaroháč Víno Waldorfský salát Zabijačka Zapečená cibule Zapečený lilek s mletým masem Zapečený sýr rýže se slaninou Zelňáky Zmrzlina Zvěřinová Paštika Zvěřinové biftečky banánový palačinkový dort bavorské vdolečky brusinky a salát Coleslaw dechánek hlavička kančí hřbet s šípkovou omáčkou karamel kefír léčivé rostliny ořechy sekanina sekanka Čína Čínské nudle s kuřecí směsí se zeleninou Řecké Ředkvičkový salát Škubánky Šnečci s tvarohem Špagety Špekáčky Štrůdl s tvarohem šeřík španělský ptáček švestkové knedlíky Žampionová specialita podle Kačky Žloutkové řezy

VYBRANÝ PŘÍSPĚVEK

Hotelová snídaně je barevná a sytá...

Snídaně v hotelu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...