Ilustrační obrázek: Bažant nadívaný s přílohou |
Suroviny
1 bažant
sůl 15dkg másla 1/8 l bílého vína
2 jablka 1 lžíce zavařených brusinek
1 lžíce šípkové marmelády
Nádivka :
3 rohlíky
trochu mléka
8 dkg másla 2 žloutky
pár kapek maggi sůl pepř
zelená petržel
hrst rozinek
5 dkg oloupaných, jemně nakrájených mandlí
sníh ze 2 bílků
Postup:
Rohlíky nakrájíme na kostičky, navlhčíme mlékem . V misce si umícháme máslo, žloutky, maggi, přidáme navlhčené rohlíky, osolíme, opepříme.
Přidáme petržel, rozinky, mandle a sníh.
Bažanta očistíme, osolíme a naplníme nádivkou. Otvor sepneme párátky a dáme na másle péct. Když je bažant napolo upečený a začíná červenat, obložíme jej oloupanými a na plátky nakrájenými jablky. Přiklopíme a dále pečeme. Ke konci pečení přilijeme víno a dopečeme doměkka. Bažanta vyndáme, naporcujeme.
Jablka protlačíme přes sítko, přidáme brusinky a marmeládu a podáváme k masu.
Podáváme s různým druhem knedlíků, bramborem i rýží. Na obrázku je příloha bramborové špecle.