Zpracované potraviny dokážou stimulovat
dopamin, díky kterému se cítíme dobře. Ovšem za tu cenu, že do těla
nedodáme dostatek vlákniny, minerálních látek a dalších důležitých
živin. Takový podvod pro náš organizmus – tělo se tváří, že se má fajn, uvnitř ale trpí.
Takto vzniká (často skrytá) malnutrice, tedy „podvýživa“, lépe řečeno
„špatný nutriční stav“, který je velmi častý i u obézních lidí. Umělá
stimulace dopaminu vede k nekontrolovaným chutím a závislosti na tomto
druhu jídla. Pravidelní návštěvníci Mc Donaldů a KFC o tom ví své.
Podzimní sklizeň vitaminů |
Aditiva, obsažená v této stravě působí různým způsobem na rozvoj obezity. Problémem jsou stále dokola zmiňované rafinované cukry,
které zvyšují pravidelně a neúnosně vyplavování inzulínu (ano, opravdu
to vadí!). Tzn. většina snídaňových cereálií, sladké pečivo, vafle a
další rychle využitelné cukry. Konzumace těchto produktů vede pomalu k inzulínové rezistenci, chronickým chorobám, obezitě.
Podobný výsledný efekt mají aditiva – glutamát, umělá sladidla, fruktózový sirup a další hrůzy.
Vedou k dysbalanci vnitřního prostředí organizmu
Laicky řečeno, ničí přirozené a potřebné
bakterie v našich střevech. Bez nich bychom nepřežili, takže je dobré
jim poskytovat fajn podmínky pro život. Tyto mikroorganizmy mají až
nečekaný dopad na naše zdraví. Zpracované potraviny naší střevní mikroflóru narušují,
potlačují ji a celé to vede k zažívacím problémům a zvýšené nemocnosti.
Našim přátelským mikroorganizmům se naopak výborně vede, když tělo
zásobujeme přirozenými „celými potravinami“.
Co jsou tzv. „whole food“?
„Pokud tomu jde useknout hlava nebo se to dá vytrhnout ze země, je to pravděpodobně fajn. Pokud to je neónově modré a je to v plastovém pytlíku nebo krabici, není to pravděpodobně nic moc.“
Plody lesa
Jsou pohromou pro mozek a dobrou náladu
Výkyvy nálad, problémy s pamětí,
deprese… A ejhle, i toto má spojitost s vaší stravou! Může to být
výsledek vaší výživy-nevýživy. Největší koncentrace serotoninu není
totiž v mozku, ale ve střevech – kdo by to byl řekl. A serotonin
ovlivňuje naši náladu, stupeň agrese, deprese.
Z toho jasně vyplývá, že střeva musíme udržovat zdravá! Chceme-li se cítit dobře i po duševní stránce.
Povzbuzují k jedení „za běhu“
„Quick ‘nd easy“ stravování, ve chvíli, kdy chvátáte nebo aplikujete multitasking, má za následek jednu nepříjemnou věc – ztrácíte cit rozpoznat přirozené signály vašeho těla! Jaké signály? Třeba signál „jsem plný!“. Nehledě na to, že organizmus „v běhu“ hůře tráví.
Informace na obalech mohou být zavádějící
Označení „natural“ nebo „bez přidaného cukru“ ještě neznamená automaticky „zdravý“.
Záludností na nás číhá více. Třeba taková marmeláda bez přidaného
řepného cukru, ale nadupaná koncentrovanou šťávou z hroznů je přeslazená
až až a sníst půlku takové sklenice není dobré pro nikoho. Sušenky
vyrobené z celozrnné mouky jsou stále sušenky. Nenechte se zmást
informací vytrženou z kontextu a raději pohlížejte na potraviny z vyšší
perspektivy – viz citace výše. Je to docela jednoduché.
Pozor na častou konzumaci zpracovaného masa
Nepřehánějte to s uzeninami. Když si
dáte kvalitní šunku dvakrát do týdne, asi se toho moc nestane, ale
vězte, že ani takovéto kvalitní uzeniny nejsou žádnou extra výhrou pro
naše zdraví. Obsahují dusíkaté sloučeniny (nitráty, měnící se na
nitrosaminy), které sice způsobí krásnou růžovou barvu šunčičky (na rozdíl od přirozeně šedivé), ale taky zvyšují riziko vzniku rakoviny. Pečené maso to samé v bledě modrém. Kouř, hodně soli, chemické konzervanty – nic zdravého.
Zvyšují riziko neplodnosti a malnutrice
Zpracované potraviny nás ochuzují o
potřebné živiny – jíme hodně kalorií, ale stále jsme v malnutrici
(podvýživě). Napříč generacemi se tento jev začíná projevovat i v podobě
zvýšeného výskytu neplodnosti. Není se co divit.
![]() |
Ovoce naší zahrady |
Zpracované potraviny mají dlouhodobou trvanlivost, ovšem nám život rozhodně neprodlouží! Zelenina, maso, vejce, ovoce, semena… to je přirozená lidská potrava. Když bude vaše strava složená v 10% procentech ze zpracovaných potravin, je to v pořádku. Do lesa se asi všichni odstěhovat nemůžeme, ale můžeme alespoň zvýšit konzumaci těch lepších potravin.
Znamená to plánovat jídlo více dopředu.
Projít si třeba farmářské trhy a vybrat, co by se dalo kupovat tam.
Část sacharidů nahradit zdravými tuky, ne proteiny! Nebo alespoň ne výhradně proteiny.
Přestat se jednou pro vždy bát (zdravých!) tuků! Olivy, olivový olej, kokos a kokosový olej, ořechy, vejce, avokádo, bio máslo… Dobrou chuť!
Zdroj: Anna Jermarova