Zázvor a jeho využití v kuchyni i léčitelství

Příprava zázvoru
Zázvor prohřeje, ochrání před bacily a ohlídá i figuru!

V období viróz a nachlazení nezapomeňte mít doma čerstvý zázvor. Pomůže posílit imunitu, navíc si do jídelníčku zařadíte chutný nápoj. Je totiž vyzkoušené, že když se ho naučíte konzumovat a mít rádi, zimu budete mít pod kontrolou.
Na přípravu čaje zázvor nakrájejte na kolečka nebo nastrouhejte.

Zázvor lékařský (Zingiber officinale) je tropická vytrvalá rostlina pocházející z jihovýchodní Asie, proto na jeho čerstvé dužnaté oddenky narazíte nejčastěji u zeleninových stánků asijských prodejců. Z těchto oddenků se získává zázvorový olej a esence, ale používají se právě i v kuchyni a léčitelství.
Koupit ho můžete i sušený a mletý, ovšem nejaromatičtější je čerstvý. Vybírejte spíše menší a světlejší okrajové oddenky, jsou šťavnatější a jemnější.

V čerstvém stavu zázvor připomíná světle hnědý členitý kořen, který po rozkrojení odhalí světle či zářivě žlutavou dužinu. Oloupejte ho a nastrouhejte na jemném struhadle, okamžitě rozvine svoji typickou vůni, již mají na svědomí zázvorové silice a éterické oleje, pálivou a výraznou chuť pak gingerol.
Mladé oddenky voní i chutnají kořenitě, ale podstatně jemněji než oddenky starší, které dřevnatí, jsou vláknité a chuťově ostřejší.
Po usušení (sušené kousky nebo prášek) je zázvor ještě štiplavější než čerstvý, před použitím se doporučuje ho namočit. Jedna čajová lžička sušeného zázvorového prášku přitom odpovídá zhruba jedné polévkové lžíci jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru.

Využití zázvoru v kuchyni
Hlavně v Indii a Číně se zázvor v čerstvém i sušeném stavu používá již po tři tisíciletí nejen jako lék, ale každodenně jako cenná kulinářská ingredience, protože pokrmům dodává pikantní citronovou příchuť. 
V sušeném stavu se díky tomu stal nedílnou součástí řady orientálních směsí koření, například kari, které je ideální do masitých a rybích pokrmů, a do marinád na zvěřinu.
Kousek čerstvého zázvoru přijde zhruba na desetikorunu. Stejně tak se sušený zázvor přidává do pekařských a cukrářských výrobků, nejen do perníku a sušenek, pro dobré trávení si ho můžete přidat i do domácího chleba.
Vhodný je i do marmelád, džemů a čatní, protože jeho ostrá chuť se báječně hodí k ovoci, jako je například ananas, angrešt, jablka či hrušky. Používá se také na výrobu likérů a sirupů.

První pomoc při prochladnutí
Do zázvorového čaje můžete pro chuť přidat i skořici.
Přijdete promrzlí z vycházky, z lyží či ze zahrádky a vypadá to přinejmenším na rýmu nebo kašel? Ponořte nohy do horké lázně s přídavkem zázvorové šťávy (případně si koupel připravte stejně jako čaj). Nechte nohy napařit, pak je teple zabalte, chvíli odpočívejte, dejte si zázvorový čaj s medem a nachlazení by se vám mělo vyhnout.
Když vás přesto začne trápit rýma nebo kašel, dopřejte zázvorovou koupel celému tělu a stále pijte zázvorový čaj. Prohřeje vás, uvolní ucpaný nos a neduhy by měly ustoupit. Pokud rádi pijete jiný bylinkový čaj, přidejte si do něj alespoň zázvorový sirup, prohřeje vás stejně.

* Zázvor zvyšuje tvorbu trávicích šťáv a neutralizuje kyseliny v zažívacím ústrojí. Proto se už po tisíciletí podává při nejrůznějších zažívacích potížích, od plynatosti až po zvracení (říhání, pálení žáhy, nadýmání apod.).
* Užívá se také jako prevence mořské nemoci a nevolnosti při jízdě dopravními prostředky (spojené i se studeným pocením a závratěmi), kdy se doporučuje začít se zázvorovou kúrou zhruba 3 až 4 hodiny před odjezdem. Je na vás, zda budete pít čaj, užívat ho v tobolkách, nebo raději cucat kandovaný zázvor.
* Protizánětlivé a analgetické účinky zázvoru vám mohou pomáhat utišit i svalové bolesti a bolesti při zánětech kloubů, například u revmatické artritidy. Lze ho opět užívat čerstvý, sušený i v tobolkách z lékárny či prodejny zdravé výživy.
* Při svalových bolestech se navíc doporučuje vmasírovat do bolestivých míst několik kapek zázvorového oleje smíchaných se lžičkou mandlového oleje nebo jiného neutrálního masážního oleje.
* Díky protizánětlivým vlastnostem vám zázvor pomůže ulevit od křečí průdušek při nachlazení a chřipce, proto lidoví léčitelé často doporučují ke zmírnění bolesti na prsou žvýkání čerstvého zázvoru, pití zázvorového čaje nebo užívání lžíce medu promíchané s vymačkanou šťávou z čerstvého zázvoru.
* Při bolestech v krku zkuste cucat kandovaný zázvor. Protože má antiseptické účinky, může vám pomoci podobně jako drahé pastilky z lékárny.

Zázvor je antiseptický, protihorečnatý a protizánětlivý. Čajem, který připravíte zalitím půl lžičky mletého zázvoru čtvrt litrem vřelé vody, preventivně zabojujete proti chřipkám, nachlazení, bolestem hlavy i žaludečním a cestovním nevolnostem. Po 5 minutách čaj přeceďte a po mírném vychladnutí přidejte lžičku medu a čerstvou citronovou šťávu.
Zelený čaj se zázvorem na hubnutí:
Půl čajové lžičky nastrouhaného, jemně nasekaného nebo na plátky nakrájeného čerstvého zázvoru a lžičku zeleného čaje zalijte čtvrt litrem vroucí vody, nechte 5 minut louhovat a přeceďte. Ochutit můžete opět medem a citronovou šťávou, získáte pomocníka při odbourávání nežádoucích tukových polštářků. Dávkování zázvoru si upravte podle vlastní chuti, nikdy by po něm neměla nepříjemně pálit ústa.

Recept na domácí zázvorový sirup podle Petra Stupky:

Hustý sirup připravíte z čerstvého zázvoru, přírodního cukru a vody. Snažte se zachovat základní poměr vody a cukru 1:2, aby cukr sirup dostatečně konzervoval. "Síla“ sirupu pak bude záležet na množství přidaného zázvoru (na půl litru vody a 1 kg cukru by měl stačit 50 až 100gramový kousek oddenku). Čerstvý zázvor nakrájejte na tenké plátky, přidejte vodu a cukr a za stálého míchání vařte asi 15 minut. Poté stáhněte z plotny, nechte ještě asi čtvrt hodiny louhovat, poté sirup sceďte a naplňte do lahví.
 Vyvařený zázvor můžete nechat usušit, dá se cucat podobně jako kandovaný, nebo ho lze přidávat do salátů. Hřejivou chuť zázvorového sirupu oceníte pokaždé, když si ho přidáte do čaje. Chutná i dětem.

Autoři: Hobby.cz , Martina Čermáková



Oblíbené příspěvky co se tady nejvíc čte?

TADY SE DÁ NAJÍT JÍDLO, RECEPTY i OBRÁZKY MENU ŠTÍTKŮ

#Játra na sádle #Maggi #Srnčí hřbet #Srnčí játra Alkohol Americké (kanadské) palačinky Ananas Bábovka Bábovka jako peříčko Bábovka jogurtová s kokosem Bábovka s čokoládovým pudinkem Báč Banánový desert banánový palačinkový dort Bašta - fidly! bavorské vdolečky Bažant na slanině Bažant na víně Bažant pečený Beef Wellington Belgické vafle Bezinky Bezmasá jídla Biftek BIO Blackberry champagne margarita Boeuf Bourguignon Boršč Borůvky Bramboračka Bramboračka nakyselo Bramboračka s uzeninou Bramboráčky Bramborka Bramborové placičky Bramborové placky se sýrem Bramborové speciality Bramborový guláš Brazilská snídaně Brokolice Brusinková omáčka brusinky a salát Coleslaw Bublanina Bůček Buchtičky s krémem Buchty Buřty na pivu bylinky Camembert Candát Capensis (mořská štika) Caramelized Apple and Blue Cheese Celer recepty Cibule Cibulové kroužky Citrony Claudie recepty Cmunda Co budeme vařit dnes? Coffee Cukroví Čaj Čaj šípkový Černý bez Česká snídaně Česnek Čevabčiči Čína Čínské nudle s kuřecí směsí se zeleninou Čočka Čokoládový dortík dančí guláš Dančí kýta dechánek Divočák Domácí Domácí houstičky Domácí chleba Domácí jídlo Domácí koláče Domácí kuchyně Domácí rohlíky Domov Dort Dršťková Dunajské vlny s višněmi Dýňová polévka Easter Eintopf s fazolemi a bramborami Euglena Janae Bradley Facebook Falšování potravin Fazole Fotografie Francouzské brambory s uzeným Francouzské Confit de canard Frankfurstská hovězí Frgále gril Grilované koleno Guláš Gumové ovoce Halušky Ham and Eggs Hamburger Hermelín Historie hlavička Hlíva Holandský řízek Hořčicová omáčka Hot Dog Houbová omáčka Houbové recepty Houbové speciality Houskové knedlíky Hovězí Hovězí guláš Hovězí plátky na houbách s rýží Hovězí polévka Hovězí roláda Hovězí s rýží dělané na vodě a zahuštěné kuskusem Hovězí svíčková Hranolky Hrášek Hrnečkové knedlíky Hroznové víno Hruška hříbky Humor Husa Chilli Iced tea Italská placka Italská snídaně Jablečný ocet Jablka Jablkové řezy Jáhly Jahodové knedlíky Jahodový koláč Jahodový koláč s podmáslím Jahodový koláč se zakysanou smetanou Jahody Jak na to Játra Játra na slanině Jednoduché chutné rychlé recepty Jehněčí Jelení guláš Jelení kýta Jelení medailonky Jelení ragů Jíme zdravě Jíška Jogurt Jogurt řecký Jogurtové řízky Jsme to co jíme Kachna Kančí Kančí guláš Kančí hřbet na česneku Kančí hřbet s brusinkami kančí hřbet s šípkovou omáčkou Kančí kýta Kančí kýta s jalovcem Kančí na rajčatech a cuketě Kančí perkelt Kančí ragů Kančí se šípkovou Kančí steaky karamel Karamelisované-jahody-ořechy-se-zakyskou Karbanátek karlovarský knedlík Katův šleh Když vaří a servírují chlapi! kefír klobásy knedlíky Koblihy Kokosové kuličky Koláč Koláč s borůvkami a drobenkou Kompot Koprová omáčka Koření Kosmatice Kotlety Kotrč kadeřavý Krkovička Krůtí pečené stehno křenová omáčka Kuchyně Kukuřičné palačinky Kulajda Kuře s nádivkou Kuře s tandoori omáčkou Kuřecí játra Kuřecí křidýlka Kuřecí maso Kuřecí nugetky Kvalita potravin Květák Květy Kysané zelí Langoše léčivé rostliny Lečo Legrace Léto Libeček Life at Google Limonáda Linecké Listové šátečky Litina Lívance Londýn Losos Loupáčky Loupaná hovězí plec Lovecké právo Lovu zdar! Maďarský vepřový perkelt s bramborem Maggi Malinový dort Maliny Marcipán Margarita Marinování Marinovaný králík na zelí Máslo Maso směs Máta Mazanec Medové perníčky Medovec Meduňka Menu Meruňky Mexické jídlo Minestrone Mleté biftečky ze zvěřiny Mleté maso Mojito Moravský vrabec Moře Mořský okoun Moučník Mozzarela Mrkev Myslivecká kuchařka Myslivost Na houbách Nadívaný bažant nádivka Nadváha (vlastně obesita) Nakládaný hermelín Nákyp švestkový Nákyp z ovesných vloček Nápoje Naše kuchyně Nemoci Noky O selském hospodářství O tradici O vůni šunky z komína Oběd Obložený talíř Ocet Okurky Olivový olej Olomoucké tvarůžky Omáčka Onion Rings Orestované nudličky ořechy OVEČKA Ovesné vločky Ovoce Pagáčky Palačinky Pálení žáhy Pampeliškový med Panna cotta Papriky Paštika Pečená divoká kachna Pečená husa Pečená kotleta Pečené brambory Pečené kuře Pečený bažant na divoko Pečený čaj Pečený králík Pečivo Pivo Pizza Plzeň 12° Počasí Poháry Pochoutky z brambor Polévka Gaspacho Polévky Polsko pomazánka Pomerančovo smetanovo čokoládový dortík Pórková omáčka Povidla Pražský flamendr Prejt Prevence Proso Prostřeno Pstruh na másle Ptačinec žabinec Punč Pyré Quick Roebuck Quinoa Racionální strava Rady a tipy Rafaelo Rajčata Rajská a jablečná polévka Rajská na divoko s rýží Rajská omáčka Rajská polévka Ražniči Recepty Recepty a rady Recepty k vaření Recepty na míchané nápoje a koktejly Refluxní choroba jícnu Remoska Risotto Rizoto Rizoto s masem a houbami Roláda Rostbeef Roštěná Roštěnec Rum Ruské vejce Růžičková kapusta Rybíz Ryby Rychlovka Rýže Řecké Ředkvičkový salát Řízek Salát Salát Coleslaw Salát z pomerančů Segedinský guláš Sekaná Sekaná bramborová kaše sekanina sekanka Selská omeleta Skewered Strawberry Sladké mámení Slepice na paprice Slivovice Slunečnicový chléb Smažená zelenina Smažené houby Smažené kuře Smažený sýr Smetana Smetanové brambory s nivou Snídaně Snídaně v Portugalsku Srnčí guláš Srnčí hřbet Srnčí játra Srnčí kýta Srnčí plátky Srnčí tatarský biftek staročeské vepřové Steak z kuřecího masa Stolování a etiketa Sulc Supermarket Svačina Svíčková na smetaně Svijany sýr Sýr naložený s cibulí paprikou a pivem šeřík Šípková omáčka ke zvěřině Šípky Školní kuchyně Škubánky Škvarkové placky Škvarky Šnečci s tvarohem Špagety španělský ptáček Špekáčky Špenát špíz Šťávy Štědrý den Štrůdl (závin) Štrůdl s tvarohem Šunka švestkové knedlíky Švestkový koláč Švestky Tatarský biftek Telecí Tequila Těstovinový salát se zeleninou a tuňákem Těstoviny The Eggs Benny Tibetská Tilapie Tipy a návody Tlačenka Topinky Tortilly Toskánské vepřové Treska Tvá Jája Tvaroh Tvaroháčky s jahodami Tvarohové knedlíky Tvarohový dort Uzené Uzené maso Uzení naloženého masa Vafle Vajíčka Vajíčka a šunka Valentýnské speciality Vanilkové Vanilla frozen yogurt with ice cream Vánočka Vánoční Vánoční perníky Vánoční tvaroháč Vaříme pro radost Vaříme s přáteli Vdolky Večeře Vejce Velikonoce Velikonoční beránek Velikonoční kynutý věnec Velikonoční sekaná Vepřová krkovice Vepřová kýta vepřová panenka Vepřová plec Vepřové Vepřové na červeném víně Vepřové nudličky Vepřové výpečky Vepřový guláš Vepřový kotlet na smetaně Vepřový steak Vepřový závitek Videorecepty Vinná klobása Víno Višňové řezy Vitaminy VLK Vosí hnízda Vtipy Vyprávění lesníka Waldorfský salát Z listového těsta Zabijačka Zapečená cibule Zapečené filé Zapečený lilek s mletým masem Zapečený sýr rýže se slaninou Zavařování Závislost Zázvor Zdraví Zelené fazolky Zelenina Zelenina dušená Zelňačka Zelňáky zlatá buchta Zmrzlina Znojemská roštěná Zvěřina Zvěřinová Paštika Zvěřinové biftečky Žampionová specialita podle Kačky Žampiony Žebírka Želatinové Žloutkové řezy

VYBRANÝ PŘÍSPĚVEK

Losos barbecue

LOSOS BARBEQUE

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...