Bramborové placky Pagáčky |
Přidejte k nim mouku (množství se odvíjí podle typu brambor, po pár opakováních to budete umět odhadnout, jde o vytvoření měkkého těsta, které ale dobře drží pohromadě), sůl a vajíčko a krátce vypracujte na hladké těsto.
Z těsta vykrajujte lžící větší hroudy a každou z nich rozválejte na lehce pomoučeném vále na placku o síle cca 6 mm a velikosti takové, aby se vám vešly tři na pánev (budete-li péct na pánvi).
Placky opékejte z obou stran nasucho buď na plotně, nebo na suché pánvi. Správné opečení poznáte podle hnědých puntíků – puchýřků na opékané straně. Každé placce to trvá několik minut.
Placky skládejte na sebe a uchovejte teplé. Podávejte naslano i nasladko, podle chuti.
Nejlepší jsou jen tak s máslem, ale i s kachním nebo husím sádlem či s tvarohem a pažitkou. Na sladko je podávejte s jablkovým pyré, povidly a mletým mákem a kysanou smetanou či tvarohem.