Koblížky od babičky |
1/2–3/4 l vlažného mléka
70 g droždí
2 lžíce krupicového cukru
100 g másla
5 žloutků
5 lžic rumu tuzemáku
1 sáček vanilkového cukru
1 lžíci strouhané kůry z biocitronu
1 kg hladké mouky a 100 g hrubé + na vysypání plechu
špetka soli
1/2 kg zavařeniny nebo makové či jiné oblíbené náplně
1/2 l oleje na smažení
Příprava jídla
1 Do hrnku mléka rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru, vidličkou promíchejte a nechte v teple vzejít kvásek. Máslo se žloutky a zbylým cukrem utřete ve velké míse a přidejte rum, vanilkový cukr a citronovou kůru. Do mísy prosijte mouku, vlijte vzešlý kvásek a zbylé mléko. Vařečkou všechno zpracujte tak, aby vzniklo vláčné, pružné těsto.
2 Těsto poprašte trochou mouky, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě, kde netáhne, 30 až 45 minut kynout na dvojnásobný objem. Pak těsto znovu prohněťte a vyválejte asi na dvoucentimetrovou tloušťku. Nožem postupně odkrajujte takové množství, aby se vám výsledný koblížek vždy vešel do dlaně; budou to kousky o průměru zhruba 3 cm. Palcem je ještě trochu povytáhněte na placku a doprostřed dejte lžíci náplně.
3 Utvořte uzlíček, nahoře těsto pevně spojte a spojenou částí dolů položte na pomoučený plech s pečicím papírem nebo na utěrku a dejte znovu do tepla. Nechte ještě půl hodiny kynout.
4 Mezitím nalijte do hlubšího kastrůlku tolik oleje, aby v něm koblihy mohly plavat, a olej rozpalte. Zda je tuk dostatečně horký, poznáte díky jednoduchého triku: vhozená kostička chleba v něm zezlátne, než napočítáte do čtyřiceti.
70 g droždí
2 lžíce krupicového cukru
100 g másla
5 žloutků
5 lžic rumu tuzemáku
1 sáček vanilkového cukru
1 lžíci strouhané kůry z biocitronu
1 kg hladké mouky a 100 g hrubé + na vysypání plechu
špetka soli
1/2 kg zavařeniny nebo makové či jiné oblíbené náplně
1/2 l oleje na smažení
Příprava jídla
1 Do hrnku mléka rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru, vidličkou promíchejte a nechte v teple vzejít kvásek. Máslo se žloutky a zbylým cukrem utřete ve velké míse a přidejte rum, vanilkový cukr a citronovou kůru. Do mísy prosijte mouku, vlijte vzešlý kvásek a zbylé mléko. Vařečkou všechno zpracujte tak, aby vzniklo vláčné, pružné těsto.
2 Těsto poprašte trochou mouky, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě, kde netáhne, 30 až 45 minut kynout na dvojnásobný objem. Pak těsto znovu prohněťte a vyválejte asi na dvoucentimetrovou tloušťku. Nožem postupně odkrajujte takové množství, aby se vám výsledný koblížek vždy vešel do dlaně; budou to kousky o průměru zhruba 3 cm. Palcem je ještě trochu povytáhněte na placku a doprostřed dejte lžíci náplně.
3 Utvořte uzlíček, nahoře těsto pevně spojte a spojenou částí dolů položte na pomoučený plech s pečicím papírem nebo na utěrku a dejte znovu do tepla. Nechte ještě půl hodiny kynout.
4 Mezitím nalijte do hlubšího kastrůlku tolik oleje, aby v něm koblihy mohly plavat, a olej rozpalte. Zda je tuk dostatečně horký, poznáte díky jednoduchého triku: vhozená kostička chleba v něm zezlátne, než napočítáte do čtyřiceti.
Koblihy vkládejte tak, aby se nedotýkaly. Obrátí se buď samy, nebo jim můžete pomoci vařečkou či naběračkou. Když stejnoměrně zezlátnou, jsou správně smažené a vypadají jako na obrázku.
Připraveno: Podle Jaroslavy Nuslové
Připraveno: Podle Jaroslavy Nuslové