Hotovo a koblihy jsou na stole |
• 500 g polohrubá mouka
• 1 lžička sůl
• 25 g droždí
• 300 ml mléka
• 4 lžíce cukr
• 1 bal.vanilkový cukr
• 1 ks žloutek
• 70 g máslo
• 400 ml slunečnicový olej na smažení
• 2 lžíce cukr na posypání (nebo moučkový)
POSTUP
Droždí si rozděláme v teplém mléce, do kterého jsme přidali 2 lžíce cukru.
Mouku, sůl, zbývající cukr, vanilkový cukr si smícháme v druhé misce. Přidáme žloutek, máslo (musí mít pokojovou teplotu) a vykynutý kvásek a důkladně promícháme. Když jsme si vypracovali hladké těsto, přikryjeme ho utěrkou a necháme odstát na teplém místě cca 1 hodinu.
Vykynuté těsto si na pracovní desce vyválíme na tloušťku cca 1,5 cm a vykrajujeme kolečka. Do středu si palcem uděláme dírku a smažíme v pánvi na oleji. Smažíme na mírném ohni z obou stran.
Ukládáme je na papírový ubrousek, abychom se zbavili přebytečného oleje. Posypeme moučkovým cukrem, do dírky můžeme dát povidla nebo džem.