Frgále |
Těsto na 3 frgále o velikosti cca 30cm těsto:
500g polohrubé mouky 75g cukru krupice 35g droždí 250 ml teplého mléka
50g oleje+50g sádla 2 žloutky + 1kl soli
šťava z 1/2 citronu
vejce na potřeni
Postup
1.do mísy dáme mouku, uděláme důlek.do důlku dáme cukr a kvasnice a zalejeme mlékem.Uděláme tak kvásek.Pak pridáme ostatní ingredience
2.uhneteme těsto a dáme kynout ,těsto vždy zakryjeme utěrkou )
3.těsto necháme kynout a po 15 minutach ho prohneteme a opet dáme kynout a opet po 15 minutach prohneteme a opet dame kynout a do tretice opet prohneteme a opet dame kynout.
4.po vykynuti rozdelime na 3 části 5.vyválíme kolečko pouze tím že těsto roztahujeme prsty do velikosti cca 30cm,okraje potřeme vajíčkem
6.dáme libovolnou nápln
7.posypeme žmolenkou a dáme péct do předehřáté trouby na 180°C do zezlátnutí okrajů. 8.vytaženému frgálu z trouby ihned potíráme okraje a pokapeme nápln rozehřátým máslem s rumem 9.rozkrájíme a přeji dobrou chut
Tvarohová náplň
250 g tvarohu 1 lžíce rozinek 1 žloutek vanilkový a krystalový cukr podle chuti citronová kůra a šťáva rum
Tvaroh smícháme s rozinkami, žloutkem, oběma cukry, citronovou kůrou, maličko zastříkneme citronovou šťávou a rumem.
Maková náplň asi 3 dl mléka asi 60 g cukru tlučený hřebíček mletá skořice 150 g mletého máku rum
Mléko svaříme s cukrem a kořením, vsypeme mák, dochutíme rumem a odstavíme. Necháme vychladnout.
A třetí jsou hruškové povidla.