Kančí guláš |
1 kg kančí plece nebo kýty
1 kg cibule 200 g dobré slaniny
2 lžíce másla 4 lžíce sádla
5 vrchovatých lžic rybízové marmelády
2 lžíce rajského protlaku velký panák rumu
400 ml červeného vína vývar
3 stroužky česneku po lžičce bílého pepře, jalovce, bobkového listu, nového koření, chilli, sladké papriky (všechno mleté), lžička sušeného tymiánu, lžička majoránky, lžička drceného kmínu - a nebo všeho podle chuti, sůl
Postup:
V rendlíku rozpustíme máslo a dvě ze čtyř lžic sádla, přidáme pepř, jalovec, bobkový list, nové koření a tymián a necháme rozvonět. Když tuk trochu prochladne, zalijeme jím nakrájené maso, promícháme a dáme do chladu uležet alespoň přes noc (můj guláš odpočíval dva dny). Nesolíme, jinak maso pustí šťávu. Cibuli nakrájíme - nemusí být nadrobno - a smažíme ji na zbývajících dvou lžicích sádla tak dlouho, dokud krásně nezhnědne a nezkaramelizuje.
- Na smažení použijeme hrnec se silným dnem, aby se cibule nepřipálila. Menších nápeků se nemusíme bát, naopak, právě ty dodávají guláši chuť a barvu. Je ale třeba je plochou vařečkou odškrabovat ze dna, aby se nepřipálily a guláš nezhořkl. Kdyby se cibule přece jen chytala hodně, stačí hrnec na chvíli odstavit nebo snížit plamen, cibule pustí vodu a nápek jde snadněji seškrábnout.
- Když je cibule hotová, přisypeme k ní papriku, kmín, chilli a česnek a krátce zarestujeme. Pak přidáme slaninu a nakrájené maso a opékáme tak dlouho, dokud se maso nezatáhne a nezhnědne. Maso osolíme, přidáme rajský protlak, opět krátce zarestujeme a pak přilijeme víno a rum a necháme alkohol odvařit. Teprve poté všechno zalijeme vývarem tak, aby bylo maso ponořené, přidáme marmeládu a na mírném ohni dusíme do změknutí (já nechala guláš probublávat skoro tři hodiny). Průběžně ochutnáváme a dochucujeme a ke konci vaření přidáme promnutou majoránku.
Guláš můžeme zahustit hladkou moukou rozkvrdlanou ve vodě nebo chlebovými kůrkami, použijeme-li ale dost cibule, nemělo by to být potřeba.
#Co budeme vařit dnes?, Guláš, Kančí guláš, Vaříme s přáteli, Myslivecká kuchařka, Naše kuchyně, Zvěřina,