Velikonoční kynutý věnec |
Ingredience
500 g polohrubé mouky
+ 100g hladké mouky 250 ml mléka, 1 kostička kvasnic (42 g), 60 g cukru, 2 vejce, 50 g másla, špetka soli,1 PL rumu
na potření: 1 žloutek+1PL mléka, mandlové lupínky
Postup
Do vlažného mléka dáme cukr, rozdrobíme kvasnice a na teplém místě necháme vzejít. Do mísy dáme mouku, osolíme, přidáme kvásek, rozpuštěnou vlažné máslo,rum, vejce a vypracujeme těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme nakynout. Pak těsto znovu promícháme, na vále rozdělíme na tři díly, ze kterých vyválíme válečky dlouhé asi 60 cm a spleteme z nich cop. Stočíme ho do věnce, přeneseme na plech vyložený papírem na pečení a necháme ještě asi 15 - 20 minut kynout. Před pečením ho potřeme žloutkem smíchaným s mlékem a posypeme mandlovými lupínky.
Pokud chceme mít uprostřed volný prostor, umístíme hned po stočení doprostřed věnce něco kulatého vhodné velikosti (sklenici, malý kastrólek,...).
Jinak se místo uprostřed zacelí jak bude věnec při pečení kynout. Pečeme při 175°C cca 30 min. Po upečení pomažeme rozpuštěném máslem s trochu rumu .