Dunajské vlny s višněmi |
200 g práškového cukru 5 ks vajec
2 lžíce rumu 300 g polohrubé mouky
2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
680 g višní - vypeckovaných
Na krém
1 balení vanilkového pudinku
5 dcl mléka 40 g cukru 125 g másla
Na polevu 75 g tmavé čokolády
60 g másla
Postup přípravy
Máslo vymíchejte s cukrem do pěny. Za stálého šlehání přidávejte po jednom celá vejce a 1 polévkovou lžíci rumu. Potom přidejte mouku smíchanou s kypřicím práškem. Smíchejte spolu. Polovinu těsta natřete na máslem vymaštěný plech. Do druhé poloviny přidejte kakao a druhou lžíci rumu. Promíchejte a natřete na světlé těsto. Vypeckované višně rozložte na těsto a zlehka přitlačte. Těsto vložte do vyhřáté trouby a pečte 20-30 minut. Na vychladlé těsto rozetřete krém a koláč odložte do chladničky ztuhnout. Po utuhnutí ho polejte polevou.
Na krém:
Pudingový prášek rozmíchejte v mléku. Za stálého míchání uvařte puding, nechte vychladnout. Změklé máslo vymíchejte s cukrem a po lžicích přidávejte do vychladnutého pudingu.
Na polevu: Na mírném ohni rozehřejte máslo s čokoládou. Za stálém míchání vymíchejte do hladka. Nechte krátce vychladnout a natřete na vychladnutý krém.