Pečená kachna, bramborový knedlík, zelí |
Kachnu plním jablíčky, udělají fantastickou šťávu
A maličko podlévám. Peču na 120°C asi 6 hodin podle velikosti.
Zelí hlávkové pokrájím a posypu solí a kmínem, promnu prstama a nechám chvilku stát, aby zkřehlo. Cibulku dám na omastek (používám nejčastěji olej, ale rodina má nejraději na sádle) nechám zesklovatět, přihodím zelí, promíchám a v podstatě prohřeju, protože je změklé už tím jak bylo "prosolené". Pustí šťávu, zahustím najemno nastrouhanou syrovou bramborou, osladím a okyselím. Musí se to rychle, aby zelí nezhnědlo.
Bramborové knedle - den předem uvařené brambory postrouhám, osolím, přidám jedno vejce a dětské krupičky tolik, aby vzniklo těsto. Ani moc tuhé ani moc řídké, aby se s ním dalo pěkně pracovat. Uválím knedle a hned s nimi do hrnce.
Vařím v páře v utěrce 30 minut. Krájím klasicky nití. Nemá to chybu....