Játrová paštika |
Kuřecí játra 500 g,
kachní sádlo
(nebo domácí vepřové sádlo)
1 lžíce,
jedna střední cibule, jeden pomeranč,
2 stroužky česneku nebo sušený,
50 ml brandy nebo koňaku, tymián, sůl, bílý pepř
Játra opláchneme pod studenou vodou, necháme důkladně okapat a očistíme od blan. Cibulku pokrájíme nadrobno a dáme restovat na rozpuštěné sádlo. Jakmile zesklovatí, přidáme játra a necháme zatáhnout.
Poté přidáme kůru (bez toho bílého) a šťávu z pomeranče, rozdrcené stroužky česneku (já dala sušený kvůli jemnější chuti) a tymián. To vše zalijeme panákem brandy nebo koňaku a necháme 10-15 minut restovat, dokud se nevypaří alkohol i šťáva. Poté už jen stačí nechat vychladnout, důkladně rozmixovat, rozdělit do mističek (nejlépe silikonových kvůli vyklopení) a dát ztuhnout do lednice.
Při servírování můžete posypat opraženými kousky mandlí. Tato paštika je hodně pevná, takže je spíše na krájení, ale pokud ji chcete mazlavější, tak po mixování opatrně nařeďte rostlinnou smetanou. Nebo nenechte při restování vypařit veškerou tekutinu. (Já jsem nenechala vypařit zcela tekutinu, aby paštika šla roztírat).